Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ (Nikolai Patrushev) έφτασε στην Κίνα για να διευκρινίσει ορισμένες συμφωνίες που επετεύχθησαν κατά τη συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη.
Τα πρώτα αποτελέσματα της επίσκεψης είναι ήδη γνωστά. Το προσωπικό του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε ότι ο Πατρούσεφ και ο Γιανγκ Τζιετσί (Yang Jiechi), μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών τμημάτων με έμφαση στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και περιπολιών, ως ενίσχυση των επαφών μεταξύ των γενικών επιτελείων.
Σε μια συνομιλία με το Τsargrad, ο επικεφαλής του Ρωσο-Κινεζικού Αναλυτικού Κέντρου, Σεργκέι Σανακόεφ, σημείωσε ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν κατ' αρχήν γνώστες αυτής της επίσκεψης.
Αλλά αξίζει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι, παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη, και τη συνάντηση στα πεδία της των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας, πραγματοποιήθηκαν ρωσο-κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό είναι επίσης ένα ορισμένο σήμα αλληλεπίδρασης, πλήρους συντονισμού, πιστεύει ο αναλυτής.
Σήμερα είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος, που προκαλεί ένταση και κλιμάκωση εγκαινιάζοντας το αντι-ρωσικό σχέδιο στην Ευρώπη και το αντι-κινεζικό έργο στην Ασία. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χώρες σκέφτονται πραγματικά μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, πιο ασφαλή, πιο δίκαιη και πιο δημοκρατική.
Οι δύο χώρες, σύμφωνα με τον ίδιο, συντονίζουν τώρα τις ενέργειές τους ενάντια στη σημερινή ηγεμονία, ενάντια σε έναν μονοκεντρικό κόσμο υπέρ της πολυπολικότητας. Όλοι χρειαζόμαστε έναν κόσμο χωρίς ηγεμονία και υπαγόρευση ενός πολιτισμού έναντι των άλλων. Αυτές οι απλές έννοιες δηλώθηκαν κατά τη συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ. Σύμφωνα με αυτό, απαιτείται στενότερος συντονισμός της εξουσίας και των ειδικών δομών των δύο χωρών. Αυτός ήταν ο λόγος για την επίσκεψη του Νικολάι Πατρούσεφ στην Κίνα, σημείωσε ο Σεργκέι Σανακόεφ.
Όσο για τα μηνύματα που εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα ότι φέρεται ότι ο κινεζικός στρατός να εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας από τη Ρωσία, αυτό, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι πλήρως αναληθές. Οι Κινέζοι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, οπότε θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ουκρανία μόνο με μπλε κράνη.
Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι η Κίνα δεν σκοπεύει να βοηθήσει τη Ρωσία σε αυτή την κατάσταση. Αλλά δεν χρειαζόμαστε τέτοια στρατιωτική βοήθεια, δεν έχουμε τέτοια ανάγκη, κατέληξε ο Σεργκέι Σανακόεφ.
Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι πολύ σοβαρές
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, αναπληρωτή καθηγητή στο Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο υπό την κυβέρνηση της Ρωσίας, Λεονίντ Κρουτάκοφ, οποιεσδήποτε υποθέσεις για τις συμφωνίες μεταξύ των χωρών μπορούν να γίνουν με βάση το διάνυσμα των ρωσο-κινεζικών σχέσεων.
Το γεγονός ότι ο Πατρούσεφ πήγε στην Κίνα είναι πολύ σοβαρό, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας. Είναι γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν ένα είδος γενικού επιτελείου υπό τον Πούτιν από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Θυμόμαστε ότι η δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Κασιάνοφ ήταν προϋπόθεση κάποιας «συμφωνίας» με τον Γέλτσιν.
Όταν αφαιρέθηκε αυτή η κυβέρνηση, έληξαν και οι συμφωνίες με τον Γέλτσιν. Μετά από αυτό, η δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας εκτυλίχθηκε θεσμικά σε όλη τη χώρα. Ως εκ τούτου, σήμερα έχει γίνει το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων στον τομέα της στρατηγικής και της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.
Ο Νικολάι Πατρούσεφ αντικατέστησε κάποτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως επικεφαλής της FSB και τώρα παραμένει ο κύριος σύμμαχός του και ο αγωγός των ιδεών του.
Από όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι συνομιλίες που διεξάγει κεκλεισμένων των θυρών είναι πολύ σοβαρές και, πιθανότατα, αφορούν θέματα ασφάλειας και στρατιωτικοπολιτικής συνεργασίας.
Ο Λεονίντ Κρουτάκοφ είναι σίγουρος. Τώρα οι δύο χώρες κινούνται προς ένα μπλοκ σχέσεων πλήρους κλίμακας, ακόμη και στα δόγματα εξωτερικής πολιτικής έχει διακηρυχτεί η ανάπτυξη του μπλοκ. Δηλαδή, κάθε χώρα είναι κυρίαρχη από μόνη της και προστατεύεται στο εξωτερικό οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό κύκλωμα.
Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε ότι χτίζονται νέες ζώνες εμπιστοσύνης στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης αμυντικής συμμαχίας ή περιγράμματος ασφαλείας. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι η Κίνα και η Ρωσία κινούνται προς μια συμφωνία πλήρους κλίμακας και επισημοποιούν τα συμφέροντά τους σε ένα ενιαίο ευρύ μπλοκ.
Ειδικά από τη στιγμή που το παράδειγμα της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι η κατασκευή ενός κοινού χώρου που βασίζεται αποκλειστικά σε οικονομικά συμφέροντα δεν αντέχει σε έλεγχο. Εάν δεν υπάρχει κοινό πολιτικό συμφέρον, κατανοητό για τις ελίτ των χωρών που περιλαμβάνονται σε αυτό το μπλοκ, τότε δεν θα υπάρξει ενότητα, σημείωσε ο αναλυτής.
Μπροστά στα μάτια μας, στις πρώτες κιόλας προκλήσεις ασφαλείας από τη μεταναστευτική ή οικονομική κρίση, η Ευρώπη άρχισε να καταρρέει σε εθνικά κομμάτια. Ως εκ τούτου, η επίσκεψη Πατρούσεφ είναι πολύ σοβαρή, είναι μια πραγματική κίνηση της Ρωσίας και της Κίνας προς τη δημιουργία ενός πλήρους κλίμακας συστήματος σχέσεων. Είναι πολύ πιθανό να μιλήσουμε για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού-πολιτικού μπλοκ στο μέλλον, κατέληξε ο ίδιος.