Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

H ισχυρότερη δύναμη στην Ευρώπη: Το Γαλλικό Ναυτικό θα αποκτήσει ηλεκτρομαγνητικά όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας

Το Γαλλικό Ναυτικό επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία του σε μακρινές θάλασσες και στις πιο αμφισβητούμενες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ινδο-Ειρηνικού. Έχει επίσης σχέδια, να αγοράσει εμπορικά αναπτυγμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και όπλα λέιζερ, για την καταπολέμηση σύγχρονων στρατιωτικών απειλών.

Ανώτερος αξιωματικός δήλωσε ότι, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό επικεντρωνόταν σε εμπορικά διαθέσιμα drones και όπλα λέιζερ, για να αναπτύξει νέες δυνατότητες μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ανέφερε το Defense News.

«Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα για να συμβαδίσουμε με τις απειλές και να συμβαδίσουμε με τους ανταγωνιστές μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2030 για ορισμένες δυνατότητες», δήλωσε ο υποναύαρχος Eric Malbruno, ο αναπληρωτής σχεδιασμού και προγραμμάτων στο γραφείο του Αρχηγού του Επιτελείου Ναυτικού.

Για να το επιτύχει αυτό, «η υπηρεσία πρέπει να υιοθετήσει και να αναπτύξει ανατρεπτική τεχνολογία, ιδιαίτερα δυνατότητες off-the-shelf», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. Η ανακοίνωση έρχεται, όταν προηγμένοι στρατοί όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα κατέχουν και αναπτύσσουν drones και όπλα λέιζερ.

 Επιπλέον, τα Directed Energy Weapons (DEW) κερδίζουν με ταχείς ρυθμούς, με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να παραλαμβάνει πρόσφατα το σύστημα όπλων λέιζερ HELIOS, που θα ενσωματωθεί στο αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke.

Η εμπορική αγορά drones είναι ένα έργο σε εξέλιξη

Σύμφωνα με αναφορές, το Γαλλικό Ναυτικό αναζητά συστήματα έτοιμα για επιχειρησιακές δοκιμές σε πολλούς ζωτικής σημασίας τεχνολογικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS), της κατευθυνόμενης ενέργειας και των ηλεκτρομαγνητικών όπλων.

«Τα μη επανδρωμένα οχήματα γενικά, είναι ένας από τους τομείς στους οποίους δεν είμαστε στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά ανακτούμε κάποια εμπειρία σε αυτό», είπε ο υποναύαρχος Malbruno. Ανέφερε την πρόσφατη παράδοση από την υπηρεσία, ενός νέου μίνι UAS με το όνομα «SMDM», που κατασκευάστηκε από τη θυγατρική Survey Copter της Airbus.

Στα τέλη του 2020, η Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού (DGA) θα παραλάβει 11 SMDM με την SME Survey Copter, η οποία καλύπτει επίσης την αγορά συστημάτων και υπηρεσιών υποστήριξης. 

Τα τρία αρχικά συστήματα παραδόθηκαν μετά την πιστοποίηση του πακέτου SMDM, στις 28 Ιουλίου από την DGA. Η πιστοποίηση ήρθε μετά από πολλές δοκιμές στη θάλασσα, που διεξήχθησαν από την DGA που επέτρεψαν στο Πολεμικό Ναυτικό και στους βιομηχανικούς συνεργάτες του να δοκιμάσουν το σύστημα σε διάφορες επιχειρησιακές ρυθμίσεις, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το Naval News.

Ένα SMDM περιλαμβάνει δύο UAV της Aliaca. Το Aliaca πρόκειται να σταθμεύσει σε φρεγάτες επιτήρησης και μελλοντικά περιπολικά πλοία ανοικτής θαλάσσης του Γαλλικού Ναυτικού. 

 Μια άλλη πρόσφατη αγορά drone από το Πολεμικό Ναυτικό, είναι το Camcopter S-100 UAV του αυστριακού κατασκευαστή Schiebel Group, σύμφωνα με τον Malbruno. Το αεροπλανοφόρο Dixmude κλάσης Mistral της υπηρεσίας,  είναι αυτό που έχει ενσωματώσει το όχημα με περιστροφικά φτερά.

 Το Γαλλικό Ναυτικό, παράλαβε επίσης δύο μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα CAMCOPTER S-100 (UAS), για επιχειρησιακή χρήση με τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Βασίζονται στα Tonnerre και Mistral, δύο αμφίβια ελικόπτερα της κλάσης Mistral.

Το CAMCOPTER S-100 VTOL UAS μπορεί να μεταφέρει πολλά ωφέλιμα φορτία βάρους έως και 50 κιλών. Το μικρό του αποτύπωμα, η αξιοπιστία και η γενεαλογία αξιοπλοΐας του είναι ιδανικά για θαλάσσιες δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

Όπλα λέιζερ για τις σύγχρονες απειλές

Σύμφωνα με τον Malbruno, η υπηρεσία ενδιαφέρεται επίσης να διερευνήσει εμπορικά διαθέσιμα, κατευθυνόμενη ενέργεια και ηλεκτρομαγνητικά όπλα. Το 2023, ο στρατός θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμή με πραγματικά πυρά, ενός οπλικού συστήματος λέιζερ εναντίον στόχου από πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού, αποκάλυψε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 7 Ιουλίου 2021, η DGA και μια γαλλική εταιρεία, η CILAS, επέδειξαν ένα οπλικό σύστημα λέιζερ που καταστρέφει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στη μονάδα δοκιμών πυραύλων της DGA στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Το νέο οπλικό σύστημα λέιζερ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2020.

https://youtu.be/uaquu6FMpB8

Το σύστημα λέιζερ HELMA-P (Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας για Πολλαπλές Εφαρμογές – Ισχύς), που αναπτύχθηκε από κοινού από την CILAS και τον Όμιλο Ariane, περιλαμβάνει το όπλο λέιζερ, το οποίο έχει ισχύ δύο κιλοβάτ και έναν πυργίσκο δύο αξόνων με ένα σύνολο οπτικών αισθητήρων. Έχει αυτονομία έως και ένα χιλιόμετρο, τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις αντίπαλες τεχνολογίες anti-drone.

Ο Malbruno σημείωσε ότι, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει τις δυνατότητες των ηλεκτρομαγνητικών όπλων, σε επιχειρησιακές εφαρμογές όπως ο τακτικός και ο αντιαεροπορικός πόλεμος. Υποστήριξε περαιτέρω ότι, το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να αναλάβει περισσότερους κινδύνους και να αποκτήσει την κατάλληλη ικανότητα, όχι την υπερσύγχρονη, καθώς θα ήταν πολύ αργά.

Επιπλέον, η υπηρεσία αναζητά αυτόνομες δυνατότητες που θα μπορούσαν να δοκιμαστούν αμέσως σε ένα πλοίο.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ