Ένοπλες Συρράξεις

Οργή Αζερμπαϊτζάν για τις δηλώσεις της Πελόζι - «Άδικες και επικίνδυνες»

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αρμενία, καταδίκασε έντονα τις «παράνομες», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας αξιοποιώντας την επίσκεψή της στον σύμμαχο της Ρωσίας για να δεσμευτεί για την αμερικανική στήριξη προς την εθνική κυριαρχία της Αρμενίας.

Η Πελόζι επεσήμανε ότι η επίσκεψή της στην Αρμενία είναι ιδιαίτερης σημασίας μετά «τις παράνομες και φονικές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν σε αρμενικό έδαφος» που προκάλεσαν συγκρούσεις στα σύνορά των δύο χωρών αφήνοντας πίσω τους πάνω από 200 νεκρούς.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις», τόνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι τις συγκρούσεις «ξεκίνησαν οι Αζέροι και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Πελόζι, η οποία προκάλεσε την οργή της Κίνας με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν τον περασμένο μήνα, σχολίασε εξάλλου ότι θα πρέπει οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή και την ισχύ τους ώστε να δείξουν ότι η κυριαρχία της Αρμενίας αποτελεί προτεραιότητα.

Τα σχόλιά της προκάλεσαν την ασυνήθιστα οργισμένη αντίδραση του Μπακού, το οποίο ανακοίνωσε ότι η Πελόζι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στον Καύκασο.

«Οι ατεκμηρίωτες και άδικες κατηγορίες που εξαπέλυσε η Πελόζι εναντίον του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
», σημειώνει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Πελόζι «αρμενική προπαγάνδα».

Το Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε τη θέση του ότι οι συγκρούσεις είναι το αποτέλεσμα μιας «μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής προβοκάτσιας» από την Αρμενία, ένα αφήγημα που απορρίπτει το Γερεβάν.

«Επί του παρόντος τηρείται η εκεχειρία και έχει αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε το Αζερμπαϊτζάν προσθέτοντας ότι τα σχόλια της Πελόζι είναι μια απόπειρα να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

«Είναι απαράδεκτο να μεταφέρουμε τις εσωτερικές πολιτικές ίντριγκες της αμερικανικής ατζέντας και τα συμφέροντα των λόμπι στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου μέσω της Αρμενίας», ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Πελόζι επικίνδυνα.

«Αυτού του τύπου τα μονομερή βήματα και οι αβάσιμες δηλώσεις δεν ενδυναμώνουν την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή, αλλά αντίθετα, κλιμακώνουν τις εντάσεις», κατέληξε το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτού του είδου η σαφής επίρριψη της ευθύνης για τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνά τα όρια εκείνου που έχει μέχρι στιγμής δηλώσει δημοσίως το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει εκφράσει ανησυχία για τις συγκρούσεις κάνοντας έκκληση για ηρεμία χωρίς να αποδώσει ευθύνες σε κάποια πλευρά.

Η Πελόζι, η οποία είναι ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται το Γερεβάν μετά την ανεξαρτησία αυτής της μικρής χώρας του Καυκάσου το 1991, χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της την επίσκεψή της αυτή «ισχυρό σύμβολο της σταθερής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για μια Αρμενία ειρηνική, ευημερούσα και δημοκρατική και για μια περιφέρεια του Καυκάσου σταθερή και ασφαλή».

Αυτή η τριήμερη επίσκεψη «θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο για την εγγύηση της ασφάλειάς μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του αρμενικού κοινοβουλίου Άλεν Σιμονιάν προς τους δημοσιογράφους πριν από την άφιξή της Πελόζι χθες Σάββατο.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις πρόσφατες μάχες ανάμεσα στα αρμενικά και στα αζερινά στρατεύματα, για τις οποίες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν την Τρίτη και τερματίσθηκαν με διεθνή μεσολάβηση τη νύκτα της Πέμπτης.

Η Ρωσία, η οποία καταδίκασε επανειλημμένως την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, θεωρεί τον Καύκασο δική της σφαίρα επιρροής και καταφέρεται εναντίον της αμερικανικής ανάμειξης στην περιοχή, όπως την χαρακτηρίζει.

Η Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός σύμμαχος της Αρμενίας, διαθέτει στρατιωτική βάση στη βόρεια Αρμενία
και ειρηνευτικές δυνάμεις κατά μήκος της γραμμής των χαρακωμάτων, γνωστής ως Γραμμή Επαφής, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για το οποίο η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πολέμησαν το 2020.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ