Ένοπλες Συρράξεις

Fath 360: Νέος Ιρανικός δορυφορικά κατευθυνόμενος βαλλιστικός πύραυλος- Μοιάζει και λειτουργεί σαν HIMARS

Το Ιράν δοκίμασε αυτόν τον μήνα, τον εγχώριας παραγωγής δορυφορικά κατευθυνόμενο βαλλιστικό πύραυλο Fath 360, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων, μια προφανής προσπάθεια να ταιριάζει με το αμερικανικό σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), που έχει αναπτυχθεί με θανατηφόρα επιτυχία στην Ουκρανία.

Το Fars News, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν, δοκίμασε τον πύραυλο εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς Fath 360 και πραγματοποίησε συνδυασμένες οπλικές επιχειρήσεις με το σύστημα, κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων Eghtedar 1401 στο Nasrabad του Ισφαχάν.

Συγκρίσιμο με το HIMARS

Οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν με ταχύτητα 3 Mach, μετά από την οποία συνδέονται με δορυφόρους για γρήγορη επιστροφή και χτυπούν τους στόχους τους στα 4 Mach, ανέφερε το κρατικό Tasnim News . Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Τύπου, ανέφερε ότι ο Fath 360 είναι μέλος της οικογένειας βαλλιστικών πυραύλων Fateh, επιτρέποντάς του να τοποθετήσει περισσότερους πυραύλους σε φορτηγό, φορέα ή εκτοξευτή.

Το Fath 360 έχει μήκος τέσσερα μέτρα με διάμετρο 30 εκατοστά, βάρος 850-1.100 κιλά, κεφαλή 150 κιλών και εμβέλεια 80-100 χιλιομέτρων. Οι σχετικά μικρές και ελαφριές διαστάσεις του, επιτρέπουν την τοποθέτηση πολλαπλών βλημάτων σε εκτοξευτήρα φορτηγού, με διαθέσιμα κάνιστρα εκτόξευσης έξι, τεσσάρων ή δύο στρογγυλών.

Αυτές οι προδιαγραφές, καθιστούν το Fath 360 περίπου συγκρίσιμο με το HIMARS. Η Global Security σημειώνει ότι ο πύραυλος M31 GMLRS, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ με  HIMARS τις δυνάμεις της Ουκρανίας, φέρει ενιαία κεφαλή 90 κιλών έως και 70 χιλιόμετρα με ταχύτητα 2,5 Mach και μπορεί να εκτοξευθεί από το HIMARS έξι εκτοξευτήρων ή από το βαρύτερο M270 MLRS 12 εκτοξευτήρων, που έστειλε η Βρετανία ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι Eurasian Times, αναφέρουν ότι οι πύραυλοι HIMARS είναι ακριβείς σε απόσταση πέντε έως 10 μέτρων από το σημείο πρόσκρουσής τους και ότι, ένα σάλβο έξι πυραύλων, θα μπορούσε να εκτοξευθεί σε 25-30 δευτερόλεπτα.

Κάθε εκτοξευτής HIMARS έχει τιμή 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, με τον πύραυλο M13 να κοστίζει 168.000 δολάρια ΗΠΑ, σημειώνει ο Χάουαρντ Άλτμαν, σε ένα άρθρο για το The Warzone . Αναφέρει επίσης ότι, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν έναν πύραυλο εκτεταμένου βεληνεκούς GMLRS (ER GMLRS), με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων που πρόκειται να τεθεί σε παραγωγή το 2023.

Το Fath 360 παραδόθηκε στις δυνάμεις IRGC

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Τύπου, αναφέρει ότι το Fath 360 παραδόθηκε στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) πέρυσι, με τους εκτοξευτές δύο και τεσσάρων πυραύλων να επιτρέπουν στην Επίγεια Δύναμη του IRGC, να εκτελεί ακριβή μαζικά πυρά μικρού βεληνεκούς εναντίον εχθρικών συστημάτων αεράμυνας ενώ αποκτούν την δυνατότητα οι Αεροπορικές Δυνάμεις του IRGC, να διεξάγουν πλήγματα μεγαλύτερης εμβέλειας.

Το Fath 360 μπορεί επίσης, να σηματοδοτήσει μια τάση προς μικρότερα συστήματα πολλαπλών πυραύλων με τροχούς (MLRS). Μεγάλα και βαριά συστήματα, όπως το αμερικανικό M270 MLRS και το ρωσικό B-300 Smerch, διαθέτουν τρομερή δύναμη πυρός που κρατούν από δώδεκα πυραύλους το καθένα. Ωστόσο, αυτά τα συστήματα, όσο ισχυρά κι αν είναι, έχουν μειονεκτήματα.

Σε ένα άρθρο για το Newsweek , ο απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού Mark Hertling, σημειώνει ότι το τροχοφόρο HIMARS είναι πιο ευκίνητο από τον βαρύτερο «ξάδερφό» του M270.

Ο Hertling ανέφερε ότι, τα βαρύτερα συστήματα παρακολούθησης όπως το M270, είναι πιο δύσκολο να συντηρηθούν και να επισκευαστούν από το HIMARS, έναν εκτοξευτή πυραύλων τοποθετημένο σε φορτηγό. Λέει επίσης ότι, το μικρότερο μέγεθος του HIMARS επιτρέπει σε ένα μικρότερο πλήρωμα να πυροβολεί, να πετυχαίνει τον στόχο και να απομακρύνεται γρηγορότερα με λιγότερους στρατιώτες, ενώ παράλληλα έχει ευκολότερες απαιτήσεις εκπαίδευσης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αυτά τα πλεονεκτήματα φαίνεται να αντανακλώνται στο σύστημα Fath 360 του Ιράν, προσφέροντας το δόγμα του ασύμμετρου πολέμου και οικονομικά αποδοτικά μέσα διατήρησης αποτελεσματικών δυνάμεων μάχης παρά τις διεθνείς κυρώσεις, τις ελλείψεις στον προϋπολογισμό και τις τεχνικές ελλείψεις.

Σε ένα άρθρο του 2020 από το Washington Institute For Near East Policy , ο διευθυντής Michael Eisenstadt, σημειώνει ότι η προσέγγιση του Ιράν να πραγματοποιήσει μια επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις, επιτρέπει σημαντικά άλματα στις ικανότητες. Αν και μπορεί να είναι απίθανο για το Ιράν να εξετάσει τον μαζικό εκσυγχρονισμό του στρατού του, εξακολουθεί να σχεδιάζει απλά αλλά εξαιρετικά ικανά όπλα, επιτρέποντάς του να επιτύχει μεγάλα αποτελέσματα σε σχέση με τον εν πολλοίς ξεπερασμένο κανονικό στρατό του, σημειώνει ο Eisenstadt.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ιράν μπορεί να έχει πάρει μια ιδέα από την υπερμεγέθη επίδραση των εκτοξευτών HIMARS, που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ενώ οι New York Times ανέφεραν ότι, η Ουκρανία διέθετε μόνο 26 εκτοξευτές HIMARS και άγνωστο αριθμό πυραύλων M31 από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Ουκρανοί στρατιώτες εκμεταλλεύτηκαν την ταχύτητα και την κινητικότητα του HIMARS, επιτρέποντάς τους να τα επαναφορτώνουν γρήγορα αποφεύγοντας τα ρωσικά πυρά.

Ομοίως, η διαμόρφωση ελαφρού οχήματος μεταφοράς του Fath 360, το καθιστά δυνητικά πιο ευέλικτο στον πόλεμο ελιγμών στο Ιράν και στις ορεινές, ερημικές και αστικές περιοχές της Μέσης Ανατολής σε σύγκριση με τους βαρύτερους εκτοξευτές Fateh και Fajr.

Η αποτελεσματικότητα του HIMARS στην Ουκρανία έχει επίσης, υποστηριχθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ που παρέχονται στην Ουκρανία. Σε ξεχωριστό άρθρο αυτό το μήνα, οι New York Times σημείωσαν ότι, οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν κρίσιμες στο να επιτρέψουν στα HIMARS της Ουκρανίας να στοχεύουν ρωσικές θέσεις διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών, αναγκάζοντας έτσι τους Ρώσους  να μετακινήσουν  πιο μακριά από τις πρώτες γραμμές, τα αποθηκευμένα πυρομαχικά τους.

Ενώ ο μικρός αριθμός εκτοξευτών HIMARS της Ουκρανίας μπορεί να μην είναι αρκετός για ευρεία χρήση στις πρώτες γραμμές, η συνετή ανάπτυξή τους εναντίον στόχων υψηλής αξίας που επιτρέπονται από «ευφυΐα» σε πραγματικό χρόνο και στόχευση ακριβείας, τους επέτρεψε να επιτύχουν στρατηγική επιτυχία στο πεδίο της μάχης.

Το Fath 360 του Ιράν, μπορεί πιθανότατα να χρησιμοποιεί το ρωσικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GLONASS για τη στόχευση δεδομένων. Η Ρωσία φέρεται να έδωσε στο Ιράν πρόσβαση στο GLONASS, κατά τη διάρκεια των επιδρομών του τελευταίου τον Ιανουάριο του 2020 κατά της αεροπορικής βάσης Αλ Άσαντ, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού του IRGC Qassem Soleimani, όπως αναφέρει το Defense World .

Η πηγή αναφέρει ότι, το Ιράν εκτόξευσε 19 πυραύλους από το έδαφός του κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, 17 από τους οποίους έπληξαν τους στόχους τους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ