"Η Ρωσία ζήτησε από την αεροπορία της να αποσυρθεί και να μην υπερασπιστεί το Izyum, το Kupyansk και το Balakleya κατά τη διάρκεια της «κερευνοβόλου» επίθεσης της Ουκρανίας, όπου το Κίεβο ανακατέλαβε σχεδόν 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειάς του", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Με τη Ρωσία να χαρακτηρίζει τις κινήσεις των στρατευμάτων της ως «επανατοποθέτηση» και «ανασυγκρότηση», υπονοεί ότι αναγνώρισε την έκπληξη και τη δυσάρεστη νίκη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, αν και οι αντιδράσεις της εξακολουθούν να μην υποδηλώνουν την αντίληψη μιας στρατηγικής ήττας.
Ωστόσο, υπάρχουν εκκλήσεις από ειδικούς και σκληροπυρηνικούς να εγκαταλείψουν τα ρωσικά στρατεύματα την ακολουθητέα τακτική και να προχωρήσουν σε «απόλυτο πόλεμο», αναδεικνύοντας τις πλήρεις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας.
Η ουκρανική επίθεση και η επακόλουθη ρωσική "απόσυρση-επανατοποθέτηση" ανακοινώθηκε το Σάββατο μετά την πτώση του Izyum/Izium, ύστερα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου Volodymyr Zelensky, ο οποίος ανακοίνωσε την απελευθέρωση των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας (MoD) παραδέχτηκε ότι αποσύρεται. «Για να επιτευχθούν οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ελήφθη απόφαση για ανασυγκρότηση στρατευμάτων στις περιοχές Balakleya και Izyum για την ενίσχυση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση του Ντονέτσκ», ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Ρωσικός στρατός πραγματοποίησε «έναν αριθμό παραπλανητικών ενεργειών που απέσπασαν την προσοχή των Ουκρανών, ενώ με κινήσεις επίδειξης μιμήθηκαν την πραγματική δράση των στρατευμάτων παραπλανώντας τους».
Στη συνέχεια εκδηλώθηκε μια «ισχυρή» ρωσική επίθεση με πυροβολικό, πυραύλους και αεροσκάφη που κατέστρεψε 100 ουκρανικά τεθωρακισμένα, πυροβολικό και έθεσε εκτός μάχης «περισσότερους από 2.000 Ουκρανούς και ξένους μαχητές» μέσα σε τρεις ημέρες από τις 7 Σεπτεμβρίου.
Ως επιθέσεις αντιποίνων χαρακτηρίστηκαν οι προσβολές από αεροσκάφη Su-25 κατά των Ουκρανικών δυνάμεων σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, ενώ επισημαίνεται πως δεν υπήρχαν βίντεο από επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28 «Havoc» που ενήργησαν επίσης, στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν σκοπό να «υποστηρίξουν τις μονάδες της ομάδας στρατευμάτων Izyum-Balakleya», ανέφερε το Ρωσικό ΥΠΕΞ , το οποίο ανέφερε επίσης την καταστροφή ουκρανικών οχυρώσεων και τεθωρακισμένων
Η Ουκρανία έδωσε στη Ρωσία μια δόση από το δικό της φάρμακο;
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ουκρανικής αντεπίθεσης, ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο χρόνος και η ταχύτητα, αλλά η χρήση της ίδιας της ρωσικής τακτικής «Maskirovska»(παραπληροφόρησης), που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του πολέμου, πραγματοποιώντας παραπλανητική ενέργεια αρχικά για να αποσπάσουν την προσοχή των Ρωσικών δυνάμεων, καθώς ο πρωταρχικός στόχος των Ουκρανών ήταν άλλος
Επισημαίνεται ότι η ρωσική «Maskirovska» είναι "ιδιαίτερη", καθώς της παραπλανητικής ενέργειας προηγούνται εβδομάδες, αν όχι μήνες, από κρατικά ελεγχόμενα και φιλικά ΜΜΕ αναφορές για μια συγκεκριμένη περιοχή που τάχα παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Αυτή η περιοχή ήταν στα αρχικά στάδια του πολέμου,εκείνη του Κιέβου, όπου μια φάλαγγα αρμάτων-ΤΟΜΠ-οχημάτων μήκους 64 χιλιομέτρων , ακινητοποιήθηκε στα περίχωρά του , γεγονός που αποδόθηκηε στην ουκρανική αντίσταση.
Ωστόσο, τα κέρδη της Ρωσίας και των Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ (LDPR) στα ανατολικά και η Μαριούπολη στο νότο αποκαλύφθηκαν αργότερα, αφού η Ουκρανία διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της στην πρωτεύουσά της.
Τον Ιούλιο, το Lisychansk και το Sieverodonetsk έπεσαν.
Επίσης στο βαριά οχυρωμένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, σχεδόν 2.000 μέλη του νεοναζιστικού συντάγματος Azov ήταν κρυμμένα στον λαβύρινθο των υπόγειων σηράγγων
Η εντολή του Πούτιν προς τον υπουργό Άμυνας του Σεργκέι Σόιγκου να περικυκλώσει το εργοστάσιο και να αφήσει τους υπερασπιστές του να λιμοκτονήσουν φάνηκε έξυπνη.
Αυτό ήταν επίσης σύμφωνο με τη ρωσική τακτική να παρακάμπτει τους βαρείς θύλακες αντίστασης στο βορρά και την ανατολή για την επίτευξη μεγαλύτερων στρατηγικών στόχων.
Μέχρι τα τέλη Μαΐου, 2.439 Ουκρανοί στρατιώτες από το τάγμα Azov παραδόθηκαν, υποκύπτοντας σε σφοδρούς βομβαρδισμούς, μια περιορισμένη εισβολή Spetsnaz και ένα μπαράζ εμπρηστικών βομβών φωσφόρου.
Οι EurAsian Times είχαν περιγράψει τον τρόπο αργής, σταδιακής προόδου χωρίς να χρειάζεται να βιασύνη για μια γρήγορη νίκη ως ένα «Μακρύ πόλεμο».
Η Ρωσία επανέλαβε τη «Maskirovska» της στο Snake Island στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα. Μετά από δύο επιθέσεις από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) στις 8 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου, η Ρωσία προσφέρθηκε να αποσυρθεί σε μια «χειρονομία καλής θέλησης» για να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Αυτό έγινε μετά από ένα τρίτο χτύπημα της Ουκρανίας στις 30 Ιουνίου.
Ωστόσο, το ίδιο το Κίεβο αμέσως αργότερα παραπονέθηκε για χτυπήματα των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS) στο νησί. Ο Ανώτατος Διοικητής της UAF, Αντιστράτηγος Valeriy Zaluzhnyy δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο την 1η Ιουνίου, που δείχνει ρωσικά μαχητικά Sukhoi Su-30 να αναλαμβάνουν βομβαρδισμό.
Οι Ουκρανοί επιχειρούν τη δική τους "Maskirovska"
Ο ελιγμός εκτροπής-παραπλάνησης της Ουκρανίας για να καταλάβει τις πόλεις στα βορειοανατολικά ήταν η Χερσώνα, όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν γεμάτα με αναφορές για μια επικείμενη και αποφασιστική επίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν γρήγορα τη Χερσώνα τις πρώτες ημέρες της έναρξης της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO), με τον τοπικό φιλορωσικό πληθυσμό και την κυβέρνηση να έχουν ήδη δηλώσει την προσχώρησή τους στη Μόσχα.
Ωστόσο, οι ίδιες οι δυτικές και ουκρανικές αναφορές αποκάλυψαν πώς η επίθεση στη Χερσώνα απέτυχε σε μεγάλο βαθμό με φρικτές απώλειες. Τα βίντεο με ρωσικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη με ολόκληρες ουκρανικές φάλαγγες τανκς και διμοιρίες πεζικού να βάλλοονται-εξοντώνονται από πυρά πυροβολικού περιγράφηκαν με συμπάθεια ως «αυτοκτονική απόγνωση» στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αλλά ήταν επίσης εκείνη την εποχή που Ρώσοι και Ουκρανοί παρατηρητές μιλούσαν για μια ουκρανική συσσώρευση στο Χάρκοβο,την οποία η Μόσχα έχει επικριθεί ότι αγνόησε. Ο Murad Gazdiev του Russia TV παραδέχτηκε ότι η Ουκρανία γνώρισε τεράστια επιτυχία στην τελευταία επίθεση στο Χάρκοβο παρά στο Χερσώνα.
Οι Ρώσοι έκπληκτοι, αλλά όχι απογοητευμένοι
Ο «Big Serge», ένας φιλικός προς τους Ρώσους σχολιαστής, έγραψε στο Twitter ότι «η Ουκρανία προχώρησε σε κενή περιοχή. Η ρωσική κυβέρνηση δεσμεύεται να μεγιστοποιήσει την αναλογία θανάτου-απωλειών διατηρώντας παράλληλα μια ελαφριά ανάπτυξη δύναμης.Αυτό μπορεί να είναι λάθος. Αλλά έτσι θέλουν να διεξάγουν τον πόλεμο και η απόσυρση από έναν μη παραγωγικό τομέα είναι συνεπής».
Το «Russians With Attitude» εξήγησε ότι η ρωσική υποχώρηση έγινε πιθανώς για να «σώσει ζωές και να μην τις περικυκλώσει ένας πολύ πιο πολυάριθμος εχθρός».
Ο αργός, σκληρός, απεχθής και φθοροποιός «Μακρύς Πόλεμος» της Ρωσίας υπονοήθηκε στις στρατιωτικές και πολιτικές δηλώσεις της Μόσχας ,ότι δεν έχει χρονοδιάγραμμα για τη σύγκρουση και «φάσεις» προόδου της ανακοινώνονται από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, Αντιστράτηγο Igor Konashenkov κάθε μήνα.
Ενώ ο αναλυτής εξωτερικών υποθέσεων Andrew Korybko με έδρα τη Μόσχα παραδέχτηκε ότι η γρήγορη αναδιάταξη της Ρωσίας απέναντι στην ουκρανική επίθεση, άφησε το βορειοανατολικό μέτωπο ανεπαρκώς αμυνόμενο δεν ήταν σοφή, η οπτική του παρουσιάστηκε ως «στρατιωτική αδυναμία της Μόσχας».
Η Ρωσία θα προχωρήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο;
Η Ρωσία έχει καταλάβει μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας
Αλλά αυτοί είναι γεωγραφικοί στόχοι, ενώ η επίθεση της Ρωσίας έχει έναν μακροπρόθεσμο πολιτικό και στρατηγικό στόχο παρά στρατιωτικό, τη μόνιμη εξάλειψη της Ουκρανίας ως απειλής για τη Ρωσία.
Με άλλα λόγια, η Ουκρανία δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελεί μελλοντικό σταθμό για βάσεις και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.
Αλλά με τη Ρωσία να αντιλαμβάνεται ότι η Δύση θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο, υπάρχει πιθανότητα να απορρίψει τη συγκρατημένη στρατιωτική της τακτική, που αντικατοπτρίζεται άμεσα στον όρο «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση».
Τα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από φήμες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται μια «επίσημη κήρυξη πολέμου» για μια «γενική κινητοποίηση».
Αν υποθέσουμε ότι οι φήμες είναι ψευδείς, το γεγονός ότι υπάρχει μια τέτοια διάκριση μεταξύ «πόλεμου» και «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στη ρωσική πολιτική, σημαίνει ότι η Ρωσία δεν είχε ακόμη επιδείξει την πλήρη στρατιωτική της ισχύ.
«Ο Πούτιν έθεσε αυτοπεριορισμούς στον στρατό του αποφεύγοντας τον ολοκληρωτικό πόλεμο για να μην απομονώσει την πλειοψηφία του φιλικού προς τη Ρωσία ουκρανικού πληθυσμού, δεδομένης της πίστης του στην ιστορική ενότητα μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού πληθυσμού. Αλλά το Κίεβο αντιμετώπισε τη σύγκρουση ως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και επομένως δεν ήταν αντίθετο στη στρατιωτικοποίηση κατοικημένων περιοχών ή στο να ρίξει απεριόριστους άντρες στη μάχη», πρόσθεσε ο Korybko."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι υπάρχει "μια εκδοχή ότι οι επιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Χερσώνα αποσπούν την προσοχή και το κύριο χτύπημα θα δοθεί κάπου αλλού,για παράδειγμα στην περιοχή του Χάρκοβο"
Επίσης σε έτερο άρθρο μας επισημαίναμε , ότι : " Ο Στρατηγικός ελιγμός των Ουκρανών πέτυχε, αφού πραγματοποίησαν αρχικά την επίτηδες πολυδιαφημισμένη επίθεσή τους στη Χερσώνα, προσελκύοντας μεγάλο όγκο ρωσικών δυνάμεων εκεί, παραπλανώντας τους ,με αποτέλεσμα να αδυνατίσει η διάταξη των τελευταίων στο Ιζιούμ, η κατάληψη του οποίου ήταν ο πραγματικός ΑΝΣΚ(Αντικειμενικός σκοπός) τους".
Τώρα έρχεται η παραπάνω ανάλυση-άρθρο των ΕURASIANTIMES, να επιβεβαιώσει την εκτίμησή μας
Βασική αρχή του πολέμου είναι η παραπλάνηση-εξαπάτηση, η οποία εφαρμόστηκε σε πάρα πολλές μεγάλες μάχες στο παρελθόν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα
Ενδεικτικά αναφέρουμε την απόβαση στη Νορμανδία των Συμμάχων κατά των Γερμανών στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου επί μήνες οι Σύμμαχοι παραπλανούσαν τους Γερμανούς ότι η απόβαση θα γίνει βορειότερα στο Πά-ντε- Καλαί και όχι στη Νορμανδία.
Ήταν μάλιστα τόσο πετυχημένη η παραπλάνησή τους, αφού ακόμη και όταν εκδήλωσαν την αποβατική τους ενέργεια στις ακτές της Νορμανδίας, οι Γερμανοί πίστευαν ότι αυτή είναι πραπλανητική ενέργεια και θα ακολουθήσει η κανονική τους ενέργεια στο Πά-ντε- Καλαί.
Αλλά και οι Τούρκοι στον ΑΤΤΙΛΑ1 το 1974 στην Κύπρο, χρησιμοποίησαν δύο νηοπομπές που κινήθηκαν κατά της Κύπρου. Η πρώτη, η παραπλανητική κινήθηκε πρός τα ανοιχτά της Αμμοχώστου με σκοπό να υποδηλώσει ότι εκεί θα γίνει η απόβαση, προκειμένου να προσανατολιστούν οι δυνάμεις μας ανάλογα και η δεύτερη ακολουθούσα, η κανονική, που κατευθύνθηκε στην ακτή Πενταμίλι δυτικά Κυρήνειας
Γιατί ο Πούτιν τράβηξε πίσω την αεροπορία του;
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαφαίνεται ότι η επιτυχής Ουκρανική αντεπίθεση στο Ιζιούμ θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του από πλευράς Ρωσίας, αφού ο Πούτιν πήρε το μάθημά του,αντιλαμβανόμενος πως αν δεν ρίξει ότι έχει και δεν έχει στο Ουκρανικό μέτωπο, για να "τελειώσει" τους Ουκρανούς, θα κινδυνεύσει ακόμη και η εσωτερική συνοχή της χώρας του
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν αποφάσισε να μην εμπλέξει σοβαρά την αεροπορία του στις επιχειρήσεις σε Izyum-Kupyansk και Balakleya, για τους εξής λόγους:
Πρώτον λόγω της στενής εμπλοκής των μαχομένων Ουκρανικών και Ρωσικών δυνάμεων, προς αποφυγή αδελφοκτόνων πυρών, αν και αυτό συγκεντρώνει μικρή πιθανότητα και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα
Δεύτερον και το πλέον πιθανό είναι ότι θέλει να εφαρμόσει την τακτική του "ξετρυπώματος του φιδιού", που έχουμε αναλύσει εκτενώς σε προγενέστερο άρθρο μας η οποία συνίσταται στα εξής:
Tο συναίσθημα νίκης των Ουκρανών οι οποίοι προβαίνουν σε επίθεση με σκοπό να καταστρέψουν τους Ρώσους που υποχωρούν, τους ωθεί να αναπτυχθούν σε εδαφικές περιοχές οι οποίες είναι προσχεδιασμένο από τους Ρώσους να βληθούν με τεράστιο όγκο πυρός, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσικής Αεροπορίας η οποία θα παίξει και τον κυριότερο ρόλο μαζί με το πυροβολικό σε αυτό
Συνέπεια αυτού είναι η καταστροφή της Ουκρανικής δύναμης επίθεσης, από τα Ρωσικά πυρά, με αποτέλεσμα τελικά οι Ουκρανικές δυνάμεις στην α γραμμή άμυνας να ξεμείνουν από εφεδρείες.
Αυτό τις καθιστά στατικές , γεγονός που δίνει το πλεονέκτημα της υπερκέρασης-κύκλωσης τους από υπέρτρερες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες ρωσικές δυνάμεις, ενώ την ίδια ώρα το Ρωσικό πυροβολικό-Αεροπορία-Επιθετικά ελικόπτερα και Drones τις σφυροκοπεί, απαγορεύοντας την μετακίνησή τους.
Μοιραία τότε για τους Ουκρανούς επέρχεται η ολοκληρωτική καταστροφή τους.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα είναι πλέον εφεξής πολύ φονικότερες, ότι ο Πούτιν θα ρίξει στο μέτωπο νέες δυνάμεις και ακόμη ποιό εξελιγμένα όπλα σε μια προσπάθεια να πάρει τη ρεβάνς από τον Ζελένσκι, ενώ χρονικά θα επιμηνυνθεί η διάρκειά του πολύ περισσότερο
Η Ρωσική αναδίπλωση-σταθεροποίηση στο ΒΑ μέτωπο της Ουκρανίας, προμηνύει ότι ο Πούτιν θα αναλάβει στο μέλλον μιας ευρύτατης κλίμακας επιθετική ενέργεια κατά των Ουκρανών, με απώτερο σκοπό την επίτευξη μιας μεγάλης νίκης που θα επισκιάζει την ήττα στο Ιζιούμ
Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι ίσως για πρώτη φορά από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ο Πούτιν φλερτάρει τόσο πολύ με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος στο πεδίο της μάχης.