Στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν χωρητικότητες που να επιτρέπουν την επισκευή τεθωρακισμένων οχημάτων που έχουν καταστραφεί σε μάχες, αφού όλες οι υπάρχουσες επιχειρήσεις επισκευής, έχουν καταστραφεί από ρωσικούς πυραύλους υψηλής ακρίβειας. Το πρόβλημα αυτό απασχολεί πολύ τη Δύση, η οποία είναι σήμερα ο κύριος προμηθευτής όπλων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Στο Κίεβο, αναφέρεται ότι έχει ληφθεί απόφαση να ανοίξει ένα νέο κέντρο επισκευής, το οποίο επιτρέπει τη γρήγορη συντήρηση και επισκευή ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβολικού δυτικής κατασκευής που έχουν υποστεί ζημιές σε μάχες. Να επισημάνουμε ότι, η Ουκρανία στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικού τύπου στη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, το Βερολίνο διαπραγματεύεται με την Πολωνία για τη δημιουργία κέντρου συντήρησης, για την επισκευή του εξοπλισμού που παρέχεται στην Ουκρανία, ως η καταλληλότερη χώρα για αυτό λόγω γειτνίασης.
Σύμφωνα με την υπουργό, οι συζητήσεις αφορούν το άνοιγμα κέντρου ταχείας επισκευής όπλων, π.χ. οβίδων, στην ανατολική Πολωνία.
Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η Ukroboronprom ανακοίνωσε τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Μηχανικών (MIC), το οποίο θα επισκευάσει στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύεται από τις δυτικές χώρες. Οι ειδικοί του MIC, πρέπει να εκπαιδεύονται στο εξωτερικό στη συντήρηση και επισκευή ξένου στρατιωτικού εξοπλισμού και στη συνέχεια να λαμβάνουν πιστοποιητικά εισδοχής σε τέτοιες εργασίες. Δεν αναφέρεται πού βρίσκεται αυτό το MIC.
«Κάθε μονάδα όπλων που λαμβάνει η Ουκρανία από διεθνείς εταίρους, πρέπει να πολεμήσει και σε περίπτωση αποτυχίας να επισκευαστεί αμέσως. Να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό η μαχητική ετοιμότητα ξένης κατασκευής OBT και καλείται το Διεθνές Κέντρο Μηχανικών να συνεισφέρει σε αυτό», ανέφερε η Ukroboronprom.
Η Κριστίν Λάμπρεχτ, υποστηρίζει επίσης κοινά σχέδια όπλων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύει ότι, η πώληση αυτών των όπλων δεν πρέπει να εμποδίζεται σε τρίτες χώρες.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Bundestag, η υπουργός Άμυνας είπε ότι το Βερολίνο παρέδωσε στον ουκρανικό στρατό πολλά όπλα από την εφεδρεία της Bundeswehr.
Προμήθεια Γερμανικών όπλων στην Ουκρανία
Το γεγονός ότι η Γερμανία προμηθεύει αρκετά όπλα στην Ουκρανία, αναφέρθηκε νωρίτερα από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Το International Engineering Center (συντομογραφία IEC) θα ασχοληθεί με την επισκευή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ξένης παραγωγής.
Αυτό θα επιτρέψει την έγκαιρη και υψηλής ποιότητας συντήρηση ξένων όπλων, τα οποία μεταδίδονται από εταίρους και συμμάχους για να αυξήσουν τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ειδικοί του κέντρου, θα εκπαιδευτούν και θα πιστοποιηθούν για εργασία με ξένο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η Ukroboronprom SC σημειώνει ότι, κάθε μονάδα όπλων που έλαβε η Ουκρανία από διεθνείς εταίρους θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιηθούν σε μάχη και σε περίπτωση απενεργοποίησης, θα μπορούσε να επισκευαστεί αμέσως.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov, δήλωσε ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται να χτίσει βάσεις για την επισκευή δυτικού εξοπλισμού.
Ένας δρόμος προς το πουθενά
Όμως ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία Σεργκέι Νετσάεφ, δήλωσε ότι το Βερολίνο, πέρασε την «κόκκινη γραμμή» προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Νετσάεφ, το ίδιο το γεγονός του εφοδιασμού της Ουκρανίας με θανατηφόρα όπλα, τα οποία παράγονται στη Γερμανία και «χρησιμοποιούνται όχι μόνο κατά του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς, είναι μια «κόκκινη γραμμή», που οι γερμανικές αρχές δεν θα έπρεπε να έχει περάσει». Πιστεύει ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η «ηθική και ιστορική ευθύνη» της ΟΔΓ, έναντι του ρωσικού λαού «για τα εγκλήματα του ναζισμού κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου».
«Παρόλα αυτά, ο Ρουβίκωνας έχει ξεπεραστεί. Η άντληση όπλων στο Κίεβο, όπως απαιτούν οι αγγλοσαξονικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ από την ΟΔΓ , είναι ένας δρόμος προς το πουθενά, μόνο που παρατείνει τη σύγκρουση και αυξάνει τα θύματα. Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία το γνωρίζουν αυτό», είπε ο Νετσάεφ σε συνέντευξή του στην Izvestia.