Η πιο πρόσφατη ενημέρωση από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας λέει ότι, το πρώτο σύστημα ραντάρ Counter-Battery (COBRA), έφτασε επιτέλους στην Ουκρανία. Μαζί με άλλα 5 αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό αυτών σε 20 μονάδες.
Σύμφωνα με το en.defence-ua, η Ουκρανία ζήτησε 40 από αυτά τα συστήματα ραντάρ, αλλά η Γερμανία μπορούσε να παράσχει μόνο τρία έως πέντε από τα αποθέματά της (19 συνολικά ).
Το COBRA (Counter Battery Radar), είναι ένα ραντάρ εντοπισμού όπλων υψηλής κινητικότητας που πληροί όλες τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Το σύστημα ραντάρ αναπτύχθηκε από κοινού από την Thales, την Airbus Defense and Space και τη Lockheed Martin για τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τον Γαλλικό Στρατό και τον Βρετανικό Στρατό.
Ο ιστότοπος της Bundeswehr αναφέρει ότι, το ραντάρ ανίχνευσης πυροβολικού (COBRA) θεωρείται το πιο προηγμένο σύστημα εντοπισμού όπλων με βάση την ξηρά στον κόσμο, που περιλαμβάνει ένα ραντάρ υψηλής απόδοσης, προηγμένη επεξεργασία και ένα ολοκληρωμένο, ευέλικτο σύστημα διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει υπερσύγχρονη ψηφιακή επεξεργασία και μια προηγμένη ενεργή, στερεάς κατάστασης φασματική κεραία συστοιχίας που περιλαμβάνει πολλές χιλιάδες μονάδες εκπομπής/λήψης.
Το COBRA τοποθετείται σε ένα μόνο όχημα και επιτυγχάνει τις πλήρεις απαιτήσεις απόδοσης χωρίς γρύλους ισοπέδωσης ή σταθεροποίησης, υπερβαίνοντας έτσι, την ταχεία ανάπτυξη και τις υψηλές απαιτήσεις κινητικότητας. Ισχυροί αλγόριθμοι λογισμικού αντισταθμίζουν αυτόματα τις κλίσεις του εδάφους (COBRA pitch and roll) και υπολογίζουν κάθε υψόμετρο δέσμης αναζήτησης, για να παρακολουθήσουν τον ορίζοντα του ραντάρ πριν ξεκινήσει η μετάδοση.
Η αποστολή COBRA είναι να εντοπίσει όλμους, εκτοξευτές πυραύλων και συστήματα πυροβολικού και να παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της αποτελεσματικότητάς τους. Με εμβέλεια ανίχνευσης έως και 100 km, το COBRA είναι ικανό να εντοπίσει και να ταξινομήσει έως και 40 συστήματα πυροβολικού σε δύο λεπτά. Θα μπορεί επίσης, να παρακολουθεί τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός όταν αναπτύσσεται σε ειρηνευτικό ρόλο.
Να σημειωθεί ότι, η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που έθεσε το θέμα της επαρκούς προστασίας του πληρώματος, ξεκινώντας το έργο με στόχο την ενσωμάτωση του συστήματος COBRA σε ένα προστατευμένο Modified Carrier Vehicle (pMCV).
Έτσι, ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να λάβει τα πιο πρόσφατα, καλά προστατευμένα συστήματα στο πλαίσιο MAN SX45 8x8. Επίσης, η COBRA έλαβε μια ενημέρωση Mid-Life το 2021, η οποία διαθέτει μια νέα Μονάδα Αδρανειακής Πλοήγησης με δυνατότητα GPS και καλύτερη ακρίβεια και αναβάθμιση στον επεξεργαστή σήματος με καλύτερο λογισμικό.