Μάχες ξέσπασαν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών του Τιγκράι στη βόρεια Αιθιοπία την Τετάρτη, βάζοντας τέλος σε μια πεντάμηνη εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Ο αναζωπυρωμένος πόλεμος ακολουθεί και οι δύο πλευρές κατηγορούν επανειλημμένα την άλλη για έλλειψη προόδου προς τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίαιης σύγκρουσης των 21 μηνών στο δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής.
Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF) δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μια «ευρείας κλίμακας» επίθεση προς το νότιο Τιγκράι νωρίς την Τετάρτη μετά από μια πολύμηνη ανάπαυλα στις μάχες.
Αλλά η Κυβερνητική Υπηρεσία Επικοινωνίας κατηγόρησε το TPLF ότι χτύπησε πρώτο, λέγοντας ότι «κατέστρεψε την εκεχειρία». «Αγνοώντας τις πολυάριθμες ειρηνευτικές επιλογές που παρουσίασε η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η ένοπλη πτέρυγα της τρομοκρατικής ομάδας TPLF, πιέζοντας με τις πρόσφατες προκλήσεις της από τις 5 το πρωί (02:00 GMT) πραγματοποίησε σήμερα επίθεση γύρω από το νότιο Τιγκράι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Ξεκίνησαν την επίθεση νωρίς σήμερα το πρωί γύρω στις 5 τοπική ώρα. Υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας», είπε ο εκπρόσωπος του TPLF Γκετάτσιου Ρέντα (Getachew Reda) στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Ναϊρόμπι σε σύντομο μήνυμα. Ανέφερε στο Twitter ότι η «ευρείας κλίμακας» επίθεση ξεκίνησε «κατά των θέσεων μας στο νότιο μέτωπο» από τον στρατό της Αιθιοπίας και τις ειδικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές από τη γειτονική Αμχάρα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας είπε ότι η αεροπορία κατέρριψε ένα αεροπλάνο που μετέφερε όπλα που πέρασε τα σύνορα από το γειτονικό Σουδάν, ανέφερε η κρατική Αιθιοπική Ραδιοφωνία.
Οι εντάσεις εκτοξεύτηκαν μεταξύ των δύο πολυπληθέστερων εθνών του Κέρατος της Αφρικής στα τέλη Ιουνίου, με τις δυνάμεις τους να ανταλλάσσουν πυρά στο αμφισβητούμενο έδαφος της Αλ Φάσκα μετά την αναφορά Σουδανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν. Η Αιθιοπία και το Σουδάν βρίσκονται επίσης σε αντίθεση σχετικά με τα μονομερή σχέδια της Αιθιοπίας να γεμίσει και να λειτουργήσει ένα γιγάντιο φράγμα που έχει κατασκευάσει σε έναν παραπόταμο του ποταμού Νείλου.
Η αναφερόμενη κατάρριψη του αεροσκάφους έγινε λίγες ώρες μετά την ανανέωση των μαχών που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης της Αιθιοπίας και των ανταρτών από τη βόρεια περιοχή Τιγκράι. «Ένα αεροπλάνο που πιστεύεται ότι είναι ιδιοκτησία ιστορικών εχθρών της Αιθιοπίας που θέλουν η χώρα να αποδυναμωθεί και που υποστήριζαν το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τιγκράι καταρρίφθηκε από την Αιθιοπική Πολεμική Αεροπορία», ανέφερε το EBC.
Η εκεχειρία του Μαρτίου διέκοψε τις μάχες σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2020, επιτρέποντας την επανέναρξη της διεθνούς βοήθειας προς το πληγέντα από τον πόλεμο Τιγκράι μετά από διάλειμμα τριών μηνών.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπιι Αχμέτ και το TPLF έχουν εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο δηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, παρόλο που και οι δύο πλευρές έχουν εγείρει την προοπτική των ειρηνευτικών συνομιλιών. Οι δύο πλευρές διαφωνούν σχετικά με το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων και το TPLF επιμένει επίσης ότι οι βασικές υπηρεσίες πρέπει να αποκατασταθούν στα έξι εκατομμύρια άτομα του Τιγκράι πριν ξεκινήσει ο διάλογος. Η κυβέρνηση του Άμπιι λέει ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να διευθύνονται από τον απεσταλμένο της Αφρικανικής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής Ολουσέγκουν Ομπασάνχο (Olusegun Obasanjo), ο οποίος ηγείται της διεθνούς πίεσης για ειρήνη, αλλά οι αντάρτες θέλουν να μεσολαβήσει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα (Uhuru Kenyatta).
Την Τρίτη, η Εθνική Αμυντική Δύναμη της Αιθιοπίας είχε εκδώσει μια δήλωση κατηγορώντας το TPLF ότι επιδιώκει να «δυσφημήσει» τον στρατό υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κινούνταν προς τις θέσεις τους ή τους βομβάρδιζαν με βαρέα όπλα. Η σύγκρουση έχει σκοτώσει μεγάλους αριθμούς ανθρώπων, με εκτεταμένες αναφορές για φρικαλεότητες, όπως μαζικές δολοφονίες και σεξουαλική βία. Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στο Τιγκράι, τη βορειότερη περιοχή της χώρας, και τις γειτονικές Αφάρ και Αμχάρα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός στο Τιγκράι υποφέρει από σοβαρή έλλειψη τροφής. «Η πείνα έχει βαθύνει, τα ποσοστά υποσιτισμού έχουν εκτοξευθεί και η κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί καθώς οι άνθρωποι εισέρχονται στην περίοδο αιχμής της πείνας μέχρι τη φετινή συγκομιδή τον Οκτώβριο», ανέφερε.
Η τρομερή εκτίμηση ήρθε παρά την εκεχειρία του Μαρτίου που επέτρεψε την επανέναρξη των απελπιστικά απαραίτητων διεθνών νηοπομπών βοήθειας προς την πρωτεύουσα του Τιγκράι, Μεκέλε, με τις ελλείψεις καυσίμων να δυσκολεύουν τη διανομή των προμηθειών. Το Τιγκράι είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένο από την υπόλοιπη Αιθιοπία, χωρίς βασικές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρική ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι τράπεζες.
Ο Άμπιι έστειλε στρατεύματα στο Τιγκράι τον Νοέμβριο του 2020 για να ανατρέψει το TPLF μετά από μήνες έντονων εντάσεων με το κόμμα που κυριαρχούσε στην πολιτική της Αιθιοπίας για τρεις δεκαετίες. Το TPLF επανήλθε, ανακατέλαβε τον Τιγκράι και επεκτάθηκε στο Αφάρ και την Αμχάρα, πριν ο πόλεμος φτάσει σε αδιέξοδο.
«Αν δεν μπορείτε να κερδίσετε, τότε πρέπει να καθίσετε και να μιλήσετε», είπε ο Άμπιι την Κυριακή σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.