Η National Post, δημοσίευσε μια σύνοψη κάθε όπλου και εκτοξευτή πυραύλων, που ο Καναδάς είχε στείλει στην Ουκρανία τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, με τον Καναδά να έχει διατηρήσει έναν αξιοσέβαστο «αγωγό» στρατιωτικής βοήθειας προς την εμπόλεμη χώρα.
Σύμφωνα με τους αριθμούς που διατηρεί το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, ο Καναδάς παραμένει μεταξύ των κορυφαίων συνεισφερόντων στρατιωτικού υλικού στον κόσμο στην Ουκρανία. Ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλες ροές κρατικής βοήθειας, ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος χορηγός όπλων στον κόσμο στην Ουκρανία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρακάτω, μια περίληψη του στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει στείλει ο Καναδάς στην Ουκρανία από την άνοιξη.
Τα καλύτερα οβιδοβόλα
Οι πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης ορίστηκαν από μικρές ομάδες Ουκρανών υπερασπιστών, που χρησιμοποιούσαν ρουκέτες που εκτοξεύονταν από τον ώμο για να ανατινάξουν τα εισερχόμενα ρωσικά άρματα μάχης. Ο Καναδάς δεν διέθετε κανέναν από τους κατευθυνόμενους πυραύλους κατασκευής των ΗΠΑ που ήθελε πραγματικά η Ουκρανία, γι' αυτό απλώς τους έστειλε χιλιάδες μη κατευθυνόμενους εκτοξευτές πυραύλων, των οποίων η τεχνολογία είχε παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η χρήση τους ήταν πολύ πιο επικίνδυνη, αλλά τουλάχιστον σε μία περίπτωση, ένας καναδικός εκτοξευτής χειροβομβίδων «Carl Gustav» μπορεί να βοήθησε στην καταστροφή ενός ρωσικού άρματος αιχμής», αναφέρει η nationalpost.
Αλλά καθώς ο πόλεμος έχει μετατοπιστεί προς όφελος της Ουκρανίας, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ολοένα και περισσότερο εγκαταλείψει τους φορητούς πυραύλους τους, υπέρ του βαρέως πυροβολικού που μπορεί να εξαλείψει τις εδραιωμένες ρωσικές θέσεις. Έτσι, ξεκινώντας τον Απρίλιο, ο Καναδάς άρχισε να στέλνει στους Ουκρανούς έναν απροσδιόριστο αριθμό καναδικών οβίδων M777, μαζί με αμερικανικές αεροπορικές αποστολές εμπορευμάτων του ίδιου όπλου. Ο Καναδάς έστειλε επίσης, ανταλλακτικά και Καναδούς εκπαιδευτές για να δείξουν στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πώς λειτουργούν.
Το M777 μπορεί να μην φαίνεται και τόσο διαφορετικό από το πυροβολικό του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τα όπλα - που πρωτοεμφανίστηκαν το 2005 - είναι από τα πιο σύγχρονα κομμάτια κιτ στο καναδικό οπλοστάσιο. Το M777 είναι πολύ ελαφρύτερο από τα προηγούμενα οβιδοβόλα, μπορεί να ξεπεράσει τα περισσότερα ρωσικά όπλα και μπορεί ακόμη και να εκτοξεύσει βλήματα καθοδηγούμενα από GPS.
Ένα βουνό από βλήματα πυροβολικού
Μετά την κατάργηση του αρχικού πανικού της εισβολής, ο Καναδάς φάνηκε να στρέφεται προς μια στρατηγική να ρωτά πραγματικά τους Ουκρανούς τι είδους όπλα θα προτιμούσαν. Και έτσι η Οτάβα, έφτασε σε μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του Καναδά στην άμυνα της Ουκρανίας: ένα συμβόλαιο 98 εκατομμυρίων δολαρίων, για 20.000 βλήματα πυροβολικού κατασκευής των ΗΠΑ.
Είναι η πιο ακριβή υπόσχεση όπλων που έχει κάνει ο Καναδάς στην Ουκρανία, από την έναρξη της εισβολής και σημαίνει ότι, οι οβίδες που αγόρασαν πιθανότατα βρέθηκαν στο επίκεντρο ορισμένων πολύ σημαντικών ουκρανικών επιτυχιών τους τελευταίους μήνες.
Αλλά ακριβώς, όπως συμβαίνει με τους πυραύλους που τοποθετούνται στον ώμο, αυτή είναι μια άλλη κατηγορία στην οποία οι συνεισφορές του Καναδά, έχουν επισκιαστεί πολύ από τα πιο σύγχρονα αμερικανικά όπλα. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα πλήγματα της Ουκρανίας σε ρωσικές θέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οφείλονται στο HIMARS (συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας). Οι πύραυλοι που παρέχονται από τις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται επίσης, ως πυροβολικό, εκτός από το ότι είναι πολύ πιο θανατηφόροι και με μεγαλύτερο βεληνεκές.
Τεθωρακισμένα οχήματα Made-in-Canada
Ο Καναδάς αγοράζει σχεδόν όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό του από το εξωτερικό. Ενώ υπήρχε μια εποχή που έφτιαχνε τα δικά του αεροπλάνα και τανκς , το στρατιωτικό υλικό είναι πλέον κάτι που εισάγει είτε από την Ευρώπη είτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η μόνη κραυγαλέα εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, είναι τα ελαφριά θωρακισμένα οχήματα, τα οποία είναι ουσιαστικά μια διασταύρωση ενός τανκ και ενός θωρακισμένου αυτοκινήτου. Επομένως, είναι λογικό ότι η Οττάβα θα διαθέσει τουλάχιστον μερικά LAVs καναδικής κατασκευής για την Ουκρανία. Τον Ιούλιο, η υπουργός Άμυνας Anita Anand, υποσχέθηκε να στείλει πάνω από 39 Super Bison LAV.
Τον Μάιο, η Οτάβα παρέδωσε επίσης στην Ουκρανία έναν στόλο οκτώ «Senators», τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Οι Senators είναι βασικά θωρακισμένα SUV, παρόμοια με τα «τακτικά τεθωρακισμένα οχήματα» που το RCMP διατηρεί σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε ενεργούς σκοπευτές ή τρομοκρατικά επεισόδια.
Η επιστροφή των Καναδών στρατιωτικών εκπαιδευτών
Αμέσως μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η απάντηση του Καναδά ήταν να ξεκινήσει την Επιχείρηση Unifier, μια μόνιμη ανάπτυξη 500 στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία με στόχο να προετοιμάσει τις ένοπλες δυνάμεις της, για μελλοντική ρωσική επίθεση. Η κύρια επιτυχία της Επιχείρησης Unifier, ήταν να βοηθήσει να αναιρεθεί το σύστημα της σοβιετικής εποχής του ουκρανικού στρατού της άβολης διοίκησης, «από πάνω προς τα κάτω» υπέρ του να δοθεί στους διοικητές μικρών μονάδων, η αυτονομία να εξαπολύουν επιθέσεις με δική τους πρωτοβουλία.
Οι Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις εκκένωσαν όλους τους ανθρώπους τους από την Ουκρανία την παραμονή της ρωσικής εισβολής, αλλά η επιχείρηση Unifier ξεκίνησε για άλλη μια φορά, σε βρετανικό έδαφος. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι, 225 Καναδοί στρατιώτες θα σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εκπαιδεύσουν εκ περιτροπής ομάδες ουκρανικών δυνάμεων.