Από επιθετικά UAV σε μη επανδρωμένο μαχητικό. Η τουρκική εταιρεία Baykar, σκοπεύει να κατασκευάσει στην Ουκρανία όχι απλώς ένα εργοστάσιο για την παραγωγή επιθετικών drones Bayraktar TB2, όπως είχε δηλώσει προηγουμένως ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Vasyl Bodnar.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο «Come Back Alive», ο Γενικός Διευθυντής της Baykar, Haluk Bayraktar, είπε ότι στο μέλλον η εταιρεία σχεδιάζει επίσης, να δημιουργήσει το Bayraktar Akıncı και το Bayraktar Kizilelma —ένα νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος— στην Ουκρανία. Για το σκοπό αυτό, από τον Αύγουστο του 2022, οι εταίροι έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ενός εργοστασίου, ενός ερευνητικού κέντρου και ενός κέντρου προηγμένης παραγωγής στην επικράτεια της Ουκρανίας.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Στα σκαριά τουρκικό εργοστάσιο Bayraktar στην Ουκρανία, αναφέραμε ότι η τουρκική εταιρεία Baykar θα κατασκευάσει εργοστάσιο για την παραγωγή drones κρούσης Bayraktar στην Ουκρανία. Αυτό επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία Vasyl Bodnar.
Η Baykar έχει ήδη ιδρύσει μια εταιρεία στην Ουκρανία, απέκτησε ένα οικόπεδο και ανέπτυξε ένα έργο για ένα εργοστάσιο, η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει πλήρως αυτό το έργο.
Ο Γενικός Διευθυντής του Baykar, Haluk Bayraktar, ανέφερε στη συνέντευξή του πως οι πρώτοι πελάτες της εταιρείας, ήταν το Κατάρ και η Ουκρανία. Παρεμπιπτόντως, υπενθύμισε ότι καμία άλλη χώρα, εκτός από την Τουρκία, δεν συμφώνησε ποτέ να συνεργαστεί με την Ουκρανία στον τομέα των επιθετικών UAV. Μόνο η Τουρκία συμφώνησε να εργαστεί σε αυτήν την τεχνολογία.
«Επιπλέον, το Bayraktar TB2 έγινε ένα από τα κύρια στοιχεία που συνδέουν την Ουκρανία με την Τουρκία. Κάνει τη συνεργασία μας στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας πιο στενή, πιο συμπληρωματική. Πολλά ακόμη έργα συνοδεύονται από δράσεις. Χρειάζεστε λοιπόν μια ιστορία επιτυχίας, για να ακολουθήσουν και άλλες. Το Bayraktar TB2 ήταν μια τέτοια ιστορία στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας. Δημιουργήσαμε πολλά διαφορετικά έργα, υπογράφηκαν πολλές διμερείς διεθνείς συμφωνίες μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας», είπε.
Στο ερώτημα εκτός από το TB2, τι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει η εταιρεία του στην Ουκρανία, είπε πως για το πρόγραμμα Akıncı και του μη επανδρωμένου μαχητικού, συνεργάζονται πολύ στενά με την Ουκρανία. Υποστήριξε πως η Ουκρανία είναι μια από τις λίγες χώρες που διαθέτουν τεχνολογία κινητήρων, επομένως έχει πολύ καλούς και αποδοτικούς κινητήρες, και ο στενός συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ τους, βοηθά επίσης τους ουκρανικούς κινητήρες να πάρουν τη θέση τους στην αγορά των UAV.
«Τα μη επανδρωμένα μαχητικά θα είναι επίσης εξοπλισμένα με δύο τύπους ουκρανικών κινητήρων. Αυτές είναι οι κύριες πλατφόρμες μας στις οποίες εργαζόμαστε, αλλά φυσικά έχουμε ορισμένα προϊόντα σε μικρότερες πλατφόρμες. Έχουμε ένα μίνι UAV. Έχουμε μια πλατφόρμα με κάθετη απογείωση. Έχουμε επίσης άλλους τύπους προϊόντων στο χαρτοφυλάκιό μας και θέλουμε να λειτουργούν σε συντονισμό με αυτές τις βασικές πλατφόρμες. Έτσι, κατασκευάζουμε επίσης πλατφόρμες μικρότερης κλίμακας στο Baykar, δουλεύοντας παράλληλα με αυτές τις μεγάλες πλατφόρμες», ανέφερε.
Επισήμανε, πως η Τουρκική εταιρεία έχει μακροπρόθεσμα σχέδια για έργα με την Ουκρανία και πολλά έργα στην πραγματικότητα. Η Baykar ξεκίνησε την κατασκευή ενός εργοστασίου στην Ουκρανία, ενός ερευνητικού κέντρου και ενός προηγμένου κατασκευαστικού κέντρου όπου θέλουν να κατασκευάζονται όλα τα συστήματα. Όχι μόνο η άτρακτος, αλλά τα ηλεκτρονικά και το λογισμικό.
«Είχαμε ένα τέτοιο όραμα. Από αυτή την άποψη, τα επενδυτικά μας σχέδια προχωρούν αυτή τη στιγμή. Είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού του έργου για αυτές τις συμφωνίες. Θέλουμε επίσης να ξεκινήσουμε σύντομα πραγματικές επενδύσεις. Έχουμε ήδη μια δομή, μια εταιρεία στην Ουκρανία. Έχουμε ήδη μια ομάδα τεχνικής μηχανικής που εργάζεται για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Αλλά τώρα θέλουμε να κάνουμε την Ουκρανία παραγωγική βάση. Αυτό είναι ένα από τα ιδανικά μας», ανέφερε.
Έτσι, εφόσον οι δύο πλατφόρμες χρησιμοποιούν ουκρανικούς κινητήρες, η Ουκρανία θα γίνει ένα μέρος όπου θα φτιάχνονται κινητήρες, πλατφόρμες και άλλα υποσυστήματα. Πιστεύει ότι αυτό θα είναι ένα πολύ στρατηγικό επίτευγμα, που θα ωφελήσει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Τουρκία. Θα οδηγήσει επίσης τη σχέση των δύο χωρών σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.
«Δουλεύουμε μαζί με τους Ουκρανούς φίλους μας για περισσότερα από πέντε χρόνια. Έχουμε φτιάξει πολλά γενικά για να φέρουμε τις χώρες μας πιο κοντά. Προσωπικά πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας είναι συμπληρωματικές και αμοιβαία επωφελείς. Είμαστε γείτονες, ανάμεσά μας είναι η Μαύρη Θάλασσα.
Είμαστε πολύ στενοί γείτονες. Δεν υπάρχουν πιθανά αρνητικά, οπότε πιστεύω πάντα ότι αυτή η στρατηγική σχέση θα ωφελήσει και τους δυο μας. Και τα χρόνια προσπάθειας που καταβάλαμε, για να δημιουργήσουμε αυτά τα πράγματα έχουν δημιουργήσει πολλές φιλίες. Συναντηθήκαμε με πολλές διαφορετικές ουκρανικές αρχές. Συνολικά, έχουμε κάνει πολλά σχέδια για το όραμά μας για το μέλλον», ανέφερε.