Ένοπλες Συρράξεις

Δεν μένουν ατιμώρητοι οι Τούρκοι! Επίθεση με drones καμικάζι σε τουρκική βάση στο Ιράκ

Δύο φορτωμένα με βόμβες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν τουρκική στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ καταρρίφθηκαν την Παρασκευή, δήλωσε τοπικός δήμαρχος, εν μέσω αυξανόμενης έντασης ημέρες αφότου εννέα Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς για τους οποίους κατηγορείται η Τουρκία.

Ο τουρκικός στρατός έχει διατηρήσει δεκάδες φυλάκια τα τελευταία 25 χρόνια σε όλη την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά των ανταρτών.

«Δύο φορτωμένα με βόμβες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτέθηκαν στην τουρκική βάση στο χωριό Μπαμέρνε σήμερα το πρωί καταρρίφθηκαν χωρίς να προκληθούν θύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του χωριού Μιράν Ισμαήλ.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, αλλά ένα φιλο-ϊρανικό κανάλι Telegram, δημοφιλές μεταξύ των ένοπλων φατριών υπέρ της Τεχεράνης στο Ιράκ, επαίνεσε μια ενέργεια της «ιρακινής αντίστασης».

Σύμφωνα με το φιλο-ιρανικό ειδησεογραφικό κανάλι Sabereen News, δύο drones Murad-5 στόχευσαν μια μπαταρία πυροβολικού στη βάση Μπαμέρνε.

Την Τετάρτη, επιδρομές πυροβολικού σε μια περιοχή αναψυχής στο Κουρδιστάν σκότωσαν εννέα πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, και τραυμάτισαν άλλους 23. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν τουρίστες από το νότιο ή κεντρικό Ιράκ που πήγαν σε ορεινές βόρειες περιοχές της χώρας για να γλιτώσουν από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουσταφά αλ-Καντίμι κατηγόρησε την Τουρκία για την επίθεση και προειδοποίησε ότι η Βαγδάτη διατηρεί το «δικαίωμα να ανταποκριθεί». Όμως η Τουρκία αρνήθηκε την ευθύνη και αντ' αυτού κατηγόρησε τους αντάρτες του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η τραγωδία, που καταδικάστηκε από μεγάλο μέρος της πολιτικής τάξης του Ιράκ, προκάλεσε την αγανάκτηση του κοινού και πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις.

Η Τουρκία έχει κλιμακώσει τα χτυπήματά της στη βόρεια περιοχή του Ιράκ. Η κλιμάκωση ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον της κουρδικής αντάρτικης ομάδας, με την κωδική ονομασία Claw-Lock. Η Τουρκία είπε ότι η επιχείρηση έχει σκοπό να εξουδετερώσει πυρήνες του PKK στις περιοχές Μετίνα, Ζαπ και Αβασίν Μπασιάν στην περιοχή του Κουρδιστάν. Ωστόσο, οι επιδρομές της επεκτάθηκαν πολύ πέρα ​​από αυτές τις περιοχές.

Στις 17 Ιουλίου, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν ένα τουρκικό μαχητικό drone στόχευσε ένα όχημα στα περίχωρα της πόλης Χαζ Ντιζλά στα δυτικά της Μοσούλης στη βόρεια επαρχία της Νινευή.

Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το όχημα ανήκε στο PKK και ότι τα θύματα ήταν μέλη της ομάδας. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από το PKK, το οποίο είπε ότι το όχημα μετέφερε πολίτες. Αργότερα έγινε γνωστό ότι τα θύματα ήταν όλα μέλη μιας οικογένειας από τη Μοσούλη.

Την ίδια μέρα, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα πρόσφατων επιθέσεων του PKK στη ζώνη της Επιχείρησης Claw-Lock.

Η κατάσταση στο βόρειο Ιράκ είδε μια μεγάλη κλιμάκωση στις 20 Ιουλίου, όταν μια σειρά επιδρομών που αποδίδονταν στην Τουρκία έπληξαν πολλά θέρετρα στην περιοχή Ζάχο της επαρχίας Ντουχόκ στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι επιδρομές στοίχισαν τη ζωή σε εννέα αμάχους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί ενός έτους, και τραυμάτισαν άλλους 23. Τα θύματα ήταν μέρος μιας ομάδας 200 ατόμων που προερχόταν από την πρωτεύουσα, τη Βαγδάτη. Πριν από τα χτυπήματα, μαχητές του PKK φέρεται να κινούνταν στη Ζάχο.

Η Τουρκία αρνήθηκε την ευθύνη για τα φονικά χτυπήματα, κατηγορώντας το PKK. Ωστόσο, δύο σκιώδεις ομάδες, η «Ashab al Kahf» και η «Thar al Muhandis», θεώρησαν την Τουρκία υπεύθυνη. Οι φιλοϊρανικές ομάδες ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν τουρκικές βάσεις στο Ντουχόκ με drones και ρουκέτες.

Τα φονικά χτυπήματα στο Ζάχο οδήγησαν σε μια σειρά διαδηλώσεων κατά της Τουρκίας σε διάφορα μέρη του Ιράκ. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι για να συζητήσει τα χτυπήματα.

Το συμβούλιο αποφάσισε ότι η Τουρκία πρέπει «να υποβάλει επίσημη συγγνώμη και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από όλα τα εδάφη του Ιράκ». Το συμβούλιο ζήτησε επίσης συνεργασία με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων και την κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στο Ιράκ, καθώς και την προετοιμασία έκθεσης για τις επανειλημμένες τουρκικές παραβιάσεις της ιρακινής κυριαρχίας.

Η Τουρκία πιθανότατα δεν θα υποχωρήσει, καθώς πιστεύει ότι ασκεί το δικαίωμά της να κυνηγήσει το PKK στο βόρειο Ιράκ. Αυτή η αυστηρή στάση πιθανότατα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση με το Ιράκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ