Σε άρθρο του το έγκριτο NORDIC MONITOR, αναφέρεται σε οικονομική απάτη ύψους 5 εκατομμυρών $, που διαπράχθηκε από Τούρκους επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Ερντογάν σε βάρος της Ουκρανίας, με "δόλωμα", την υποτιθέμενη χορήγηση αμυντικού εξοπλισμού
Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει τα εξής:
"Μία ομάδα Τούρκων επιχειρηματιών που συνδέονται στενά με την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαίτησε από ουκρανούς αξιωματούχους 5 εκατομμύρια δολάρια, σε ένα προφανές σχέδιο που περιλάμβανε ψευδείς υποσχέσεις για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού.
Όταν εκτέθηκε στο κοινό σε μια καταγγελία που κατέθεσε ο εκπρόσωπος των προμηθειών όπλων της Ουκρανίας στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν κατέφυγε στη γνωστή τακτική του σταματήματος, παρόμοια με ότι έκανε τα τελευταία χρόνια σε άλλες πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις.
Η υπόθεση απάτης είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειών της κυβέρνησης Ερντογάν να "βάλει σε αμμόσακους", την αποτελεσματική διερεύνηση εγκληματικών συμπεριφορών όταν η έρευνα εμπλέκει ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους ή μέλη της κυρίαρχης ισλαμιστικής ελίτ ή συνεργάτες τους.
Πότε δημοσιοποιήθηκε η απάτη
Η απάτη δημοσιοποιήθηκε όταν ο Ουκρανός αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την προμήθεια όπλων στην Τουρκία υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία και την εισαγγελία στην Άγκυρα στις 7 Απριλίου 2022.
Ο Vladimir Krakovetsky, επίσημα διευθυντής δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του εξαπατήθηκε από πολλά άτομα που συνδέονται στενά με την κυβέρνηση Ερντογάν.
Δηλώνοντας ότι του ανατέθηκε από το Κίεβο να προμηθεύεται στρατιωτικές, αμυντικές, υλικοτεχνικές και ανθρωπιστικές προμήθειες από την Τουρκία, ο Krakovetsky σημείωσε ότι συνεργάζεται με την Ουκρανική Πρεσβεία στην Άγκυρα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κυβέρνησής του.
"Γαϊτανάκι" εμπλοκής
Το σχέδιο εξαπάτησης της ουκρανικής κυβέρνησης φαίνεται ότι σχεδιάστηκε από τον Murat Özvardar, έναν επιχειρηματία υπέρ του Ερντογάν, του οποίου η σύζυγος εργάζεται για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, και τους συνεργάτες του.
Σύμφωνα με την καταγγελία που κατέθεσε ο Krakovetsky, ο Özvardar ήταν ο πρώτος Τούρκος που επικοινώνησε με την πρεσβεία στις 4 Μαρτίου, δηλώνοντας ότι θα προμήθευε τα όπλα και τις προμήθειες που αναφέρονται στον ιστότοπο της πρεσβείας ως αγαθά που χρειάζονται στην Ουκρανία.
Την επικοινωνία του Özvardar ακολούθησε ένα email που εστάλη στην πρεσβεία από τον συνεργάτη του, Koray Altınel, ο οποίος είπε ότι θα προμήθευε τα απαραίτητα αντικείμενα στην Ουκρανία και έδωσε το όνομα του Özvardar ως αναφορά.
Ο Altınel συμμετέχει σε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πώληση όπλων και αμυντικού υλικού.
Η πρεσβεία μοιράστηκε τα στοιχεία επικοινωνίας των Τούρκων επιχειρηματιών με τον Krakovetsky, ο οποίος αργότερα μίλησε στο τηλέφωνο με έναν άνδρα ονόματι Mehmet, ο οποίος είπε ότι εκπροσωπούσε τον Özvardar και ήθελε να συναντηθούν προσωπικά.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της εταιρείας τεχνολογίας Ones Bilişim Teknolojileri Anonim Şirketi (Ones Technology) στην περιοχή Çankaya της Άγκυρας.
Το άτομο είπε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλους κρατικούς αμυντικούς εργολάβους όπως η Roketsan και η Aselsan και ενημέρωσε τον Ουκρανό αξιωματούχο ότι μια ανώνυμη ομάδα στη Γεωργία ήθελε να δωρίσει 70 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.
Το κόστος των στρατιωτικών ειδών θα καλυπτόταν από αυτή τη δωρεά και ο Özvardar ήταν ο άνθρωπος που θα χειριζόταν τη μεταφορά των χρημάτων.
Την ίδια μέρα, ο Μεχμέτ πήγε τον Krakovetsky στο γραφείο του Altınel στο Aka Arms, έναν έμπορο όπλων.
Στη συνάντησή του με τον Krakovetsky, ο Altınel δήλωσε ότι εργαζόταν για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, διετέλεσε μυστικές επιχειρήσεις στο παρελθόν, είχε επαφές με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης και μάλιστα παρείχε φωτογραφίες που τον έδειχναν να στέκεται δίπλα στον υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu.
Ο Αλτινέλ ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε παράσχει όπλα στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.
Η αρχική συμφωνία ήταν η παροχή θωράκισης σώματος και προστατευτικών κρανών για τα ουκρανικά στρατεύματα. Ο Altınel υποσχέθηκε ότι θα παραδοθούν στον πελάτη στην Πολωνία σε μια εβδομάδα. Αργότερα, προσφέρθηκε να πουλήσει όπλα και πήγε τον Krakovetsky στο υπόγειο ενός κτιρίου όπου έδειξε όπλα διαφόρων διαμετρημάτων, συμπεριλαμβανομένων τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή. Οι δυο τους μίλησαν για την παράδοση των όπλων και στην Ουκρανία.
Την επόμενη μέρα, ο Krakovetsky γευμάτισε με τους Altınel, Özvardar και τους συνεργάτες τους, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώνυμου προσώπου που εργαζόταν στο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στον Krakovetsky είπαν ότι υπήρξε παρεξήγηση σχετικά με τη δωρεά από την ομάδα στη Γεωργία και ενημερώθηκε ότι η Ουκρανία έπρεπε να πληρώσει για την αποστολή όπλων και στρατιωτικών αγαθών.
Απογοητευμένος, ο Krakovetsky τους είπε ότι δεν είχε τέτοιου είδους χρήματα και ότι οποιαδήποτε συμφωνία έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε διακυβερνητικό επίπεδο. Ενημέρωσε τους ανωτέρους του στο Κίεβο για τις εξελίξεις.
Όμως η Ουκρανία είχε απελπιστική ανάγκη να προμηθευτεί τέτοιες προμήθειες και αγωνιζόταν ενάντια στον χρόνο για να αποκτήσει στρατιωτικά και αμυντικά είδη. Όταν ο Altınel κάλεσε τον Krakovetsky για μια συνάντηση στις 6 Μαρτίου και προσφέρθηκε να του παραδώσει όπλα, πανοπλίες και κράνη για 5 εκατομμύρια δολάρια, βρήκε ένα δεκτικό κοινό.
Δήλωσε επίσης ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, το υπουργείο Εσωτερικών και η κορυφαία υπηρεσία προμηθειών της κυβέρνησης, η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας, είχαν εγκρίνει την πώληση και τη μεταφορά.
Με το πράσινο φως από το Κίεβο, ο Krakovetsky μετέφερε τα χρήματα σε λογαριασμούς που παρείχε η Altınel σε πολλές δόσεις. Αφού έλαβε τα κεφάλαια, ο Altınel ήθελε να πουλήσει περισσότερα στρατιωτικά αγαθά στον Krakovetsky και αρχικά τον πήγε σε μια εταιρεία που παρήγαγε drones.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι είχαν 2.700 drones καμικάζι που κατασκευάστηκαν για το Αζερμπαϊτζάν και ήταν πρόθυμοι να τα στείλουν στην Πολωνία για παράδοση στην Ουκρανία εάν χρειαστεί.
Ο Altınel κανόνισε επίσης επιτόπιες επισκέψεις για αρκετούς άλλους Τούρκους εργολάβους Άμυνας που ήταν πρόθυμοι να πουλήσουν όπλα, συμπεριλαμβανομένων τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, στην Ουκρανία.
Με όλες τις συναντήσεις και τις επισκέψεις σε εργοστάσια όπλων, ο Krakovetsky ήταν πεπεισμένος ότι ο Altınel ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούσε να αντιμετωπίσει. Ο Altınel βοήθησε επίσης τον Krakovetsky να φέρει τα μέλη της οικογένειας του και της αρραβωνιαστικιάς του στην Τουρκία και τα εγκατέστησε σε ένα διαμέρισμα στην Αττάλεια. Μερικά από τα μέλη της οικογένειας δεν είχαν διαβατήρια, οπότε ο Αλτινέλ τηλεφώνησε στην Τουρκική Πρεσβεία στη Βαρσοβία για να τους κανονίσει ταξιδιωτικά έγγραφα.
Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκαν παραδόσεις μετά από ένα μήνα που είχε περάσει από την αρχική συμφωνία, παρά τη δέσμευση για αποστολή εντός μιας εβδομάδας, προκαλώντας την ανησυχία της Ουκρανίας για απάτη. Η ουκρανική κυβέρνηση θεώρησε τον Krakovetsky υπεύθυνο για τη συμφωνία και προσπαθούσε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με την Altınel και να πάρει τα χρήματα πίσω.
Δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο Altınel.
Ο Krakovetsky χρειάστηκε να πάει στη μονάδα οικονομικών εγκλημάτων του αστυνομικού τμήματος της Άγκυρας καθώς και στο γραφείο του εισαγγελέα για να υποβάλει μήνυση κατά των Altınel, Özvardar και των συνεργών τους. Η αστυνομία και ο εισαγγελέας δεν ενήργησαν αμέσως σχετικά με την καταγγελία και συμμετείχαν σε αυτήν μέχρι να τεθεί το θέμα σε διμερείς κυβερνητικές συνεδριάσεις.
Στις 22 Απριλίου η αστυνομία συνέλαβε τον Altınel και άλλους, αλλά δεν συνέλαβε τον Özvardar.
Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν γρήγορα ελεύθεροι. Ο Özvardar κρατήθηκε μόνο μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας και το όνομα του Özvardar αναφέρθηκε ως συνεργός. Αλλά όπως αναμενόταν, αφέθηκε επίσης ελεύθερος μετά από σύντομη κράτηση και κατάθεση.
Έκτοτε δεν έχει καταγραφεί πρόοδος στην υπόθεση και δεν εκδόθηκε κατηγορητήριο για κανέναν από τους υπόπτους. Στις συνεντεύξεις του, ο Özvardar αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και ισχυρίστηκε ότι ήθελε απλώς να βοηθήσει την Ουκρανία. Ο μόνος του ρόλος ήταν να συστήσει τον πλοίαρχο Dmytro Filip, τον ναυτικό ακόλουθο στην Ουκρανική Πρεσβεία, σε έναν επιχειρηματία συνάδελφο Mehmet Dağlar, εργολάβο άμυνας και ύποπτο για την υπόθεση.
Είπε ότι ο Filip νοίκιασε ένα διαμέρισμα από αυτόν στην Άγκυρα και ζήτησε τη βοήθειά του.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Özvardar κατηγορείται για διάπραξη εγκλήματος. Διωκόταν για κατοχή ναρκωτικών κοκαΐνης το 1988.
Πέρυσι το Nordic Monitor ανέφερε ότι φέρεται να συμμετείχε στη λεηλασία του πλούτου και των περιουσιακών στοιχείων Σύριων σε εδάφη υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και των πληρεξουσίων του.
Διέλυσε εργοστάσια στη βιομηχανική ζώνη και τα μετέφερε στην Τουρκία μέσω των εταιρειών του, αποσπώντας κέρδη στην πλάτη της κατοχής της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας από την τουρκική κυβέρνηση.
Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, από τις κατασκευές και τα έπιπλα μέχρι την ενέργεια και τις συσκευές. Η φωτογραφία του προφίλ του στο Twitter τον απεικονίζει να κάθεται σε ένα γραφείο με τα διακριτικά του οθωμανικού κράτους πίσω του.
Τον Απρίλιο του 2020 δημοσίευσε μια φωτογραφία με τον υπουργό Εσωτερικών Soylu, ο οποίος ελέγχει τις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές με κυβερνήτες που διορίζει το υπουργείο του και διευθύνει την τοπική ασφάλεια και την πολιτική διακυβέρνηση.
Ο Οζβαρντάρ έγινε πρωτοσέλιδο το 2017 όταν παντρεύτηκε την Χάντε Φιράτ, ο οποίος είχε αναγνωριστεί νωρίτερα ως πράκτορας της MIT από το Nordic Monitor, επεκτείνοντας το δίκτυό του στην κυβέρνηση. Η Fırat εργάζεται ως δημοσιογράφος για το CNN Türk, ένα κυβερνητικό μέσο προπαγάνδας υπό τον κυβερνητικό έλεγχο.
Οι συχνές επισκέψεις της Fırat στα κεντρικά γραφεία του MIT αποκαλύφθηκαν στα δικαστικά αρχεία και ο ρόλος της στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 με μια στημένη συνέντευξη του Ερντογάν στο FaceTime αποκαλύφθηκε ότι ήταν μέρος μιας επιχείρησης ψεύτικης επιχείρησης που σχεδίαζαν οι μυστικές υπηρεσίες.
Ενώ μιλούσε με τον Ερντογάν στο τηλέφωνο, μια εισερχόμενη κλήση στην οθόνη έδειξε ότι την κάλεσε το δεξί χέρι του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν.
Η υπόθεση απάτης σε σχέση με την Ουκρανία δεν φαίνεται να ακολουθεί μια σταθερή έρευνα και δίωξη που θα είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία των δραστών επειδή αφορούσε άτομα κοντά στην κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Τούρκος εισαγγελέας Ali Ağaçtan, ο οποίος ερευνά τις κατηγορίες, δεν έχει ακόμη συντάξει κατηγορητήριο.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, η κυβέρνηση Ερντογάν επέτρεψε τις έρευνες και τις δικαστικές διαδικασίες να προχωρήσουν μόνο σε ένα πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον για να δημιουργηθεί μια ψεύτικη εικόνα ότι η κυβέρνηση καταστέλλει εγκληματικά στοιχεία, ενώ στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ασβεστώνει τις αδικίες ή να βοηθά τους εγκληματίες, λέγοντας, φύγε ελεύθερος ,με ένα χτύπημα στον καρπό"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω, εάν και εφόσον αληθεύουν, διαφαίνεται ότι υπήρξε οικονομική απάτη και σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων $ από τους Τούρκους σε βάρος των Ουκρανών
Οι καταγγελίες που αναφέρονται στο άρθρο είναι βαρύτατες, αφού ακουμπάνε έμμεσα, τον ίδιο τον Ερντογάν και τον ΥΠΕΣ Σοϊλού, οπότε μένει να δούμε πως θα τις αντιμετωπίσει ο Τούρκος Πρόεδρος, η κυβέρνησή του και η τουρκική δικαιοσύνη
Οψόμεθα