Είναι γνωστό ότι πρίν από λίγες ημέρες ο Τούρκους Υπουργός Ενέργειας είπε ότι στις αρχές Αυγούστου η Τουρκία θα στείλει το γεωτρύπανο Abdülhamid Han στη Μεσόγειο
Σε πρόσφατο άρθρο-ειδική ανάλυση μας με τίτλο, "Πού, πώς και πότε θα ενεργήσει το τουρκικό γεωτρύπανο Abdülhamid Han στις αρχές Αυγούστου; " αναφέραμε ότι 2 είναι οι πιθανότερες περιοχες που αυτό θα αποσταλλεί
Η μία είναι νοτίως της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος, εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, την οποία με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν έχουν "μοιράσει αυθαίρετα" Τουρκία και Λιβύη και η άλλη είναι εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα το οικόπεδο 6 όπου σεTotal και Eni έχει ανατεθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση Αναστασιάδη , η έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου που σύμφωνα με πληροφορίες είναι άφθονο.
Πρόσφατα ο φιλότουρκος μεταβατικός Πρωθυπουργός Ντμέϊμπα, είχε ματαβεί στην Τουρκία, όπου παρακολούθησε την αποβατική άσκηση EFES-2022 , με αποδέκτη τη χώρα μας, ενώ στην εν λόγω άσκηση μετείχαν χερσαίες δυνάμεις και πολεμικό πλοίο της Λιβύης
Τα παραπάνω μας οδηγούν σε συνειρμούς για τυχόν μελλοντική δράση του τουρκικού γεωτρύπανου Abdülhamid Han, εντός της υποτιθέμενης Λιβυκής ΑΟΖ, όπως αυτή προέκυψε από τον σφετερισμό- μοίρασμα της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης στη βάση του παράνομου μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν.
Κατόπιν αυτού, είναι εύλογο να εστιάσουμε την προσοχή μας στις ταραχώδεις εσωτερικές εξελίξεις στη Λιβύη, όπου πρωτοστατεί η Τουρκία μέσω του εκλεκτού της Ντμπέϊμπα, προκειμενου να αντιληφθούμε τις μελλοντικές εξελίξεις αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά
"Ένοπλες δυνάμεις αναπτύχθηκαν στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης" είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ , το οποίο αναφέρει:
Πρωταρχική αναφορά (το Reuters επικαλούμενο πληροφορίες μαρτύρων) ότι ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα κεντρικά γραφεία της NOC της Λιβύης. Αυτό ακολουθεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρός του, Sanalla είπε «Όχι» σε μια κίνηση της κυβέρνησης της Λιβύης να τον απολύσει.
Οι ένοπλες δυνάμεις λέγεται ότι έχουν τώρα τον έλεγχο του αρχηγείου του NOC της Λιβύης , η οποία είναι εξαγωγέας πετρελαίου.
Για την παραπάνω εξέλιξη ευθύνεται το πιόνι-αχυράνθρωπος της Τουρκίας στη Λιβύη, Ντμέϊμπα, ο οποίος έριξε λάδι στη φωτιά, απολύοντας τον Mustafa Sanalla, πρόεδρο της National Oil Corporation (NOC) ,προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αποκτήσει τον έλεγχο του πετρελαίου στη Λιβύη
Παράλληλα, ένοπλες ομάδες προειδοποιούν τον Fathi Bashagha να μην περάσει την «κόκκινη γραμμή»
Συγκεκριμένα οι ηγέτες της ασφάλειας και των στρατιωτικών παρατάξεων στη δυτική περιοχή επανέλαβαν ότι η Τρίπολη είναι «μια κόκκινη γραμμή», δεσμευόμενοι να αντιμετωπίσουν κάθε προσπάθεια δημιουργίας χάους στην περιοχή ή να επιδιώξουν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ των συνιστωσών ασφαλείας στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ο Φάθι Μπασάγκα, πρωθυπουργός που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αποκάλυψε πρόσφατα την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει μια νέα απόπειρα εισόδου στην Τρίπολη, λέγοντας ότι έλαβε υποστήριξη από τους στρατιωτικούς ηγέτες εκεί.
Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την αυστηρή τους απόρριψη μιας νέας μεταβατικής φάσης με οποιοδήποτε πρόσχημα, τονίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών για δίκαιους συνταγματικούς λόγους.
Μισθοφόροι από Τουρκία
Τέλος η Τουρκία συνεχίζει τη μεταφορά Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη, σύμφωνα με το SOHR, το οποίο αναφέρει:
"Η Τουρκία επανέλαβε τη μεταφορά Σύριων μισθοφόρων που δρουν στη Λιβύη μετά την απόφαση στα τέλη Ιουνίου να σταματήσει τη διαδικασία μεταφοράς μέχρι το τέλος του 2022. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) αποκάλυψε την Τετάρτη ότι σχεδόν 250 Σύριοι μισθοφόροι στάλθηκαν πίσω στη Συρία από τη Λιβύη μέσω Τουρκίας.
Τα περισσότερα από τα άτομα που επαναπατρίστηκαν είναι τραυματίες και άρρωστοι μαχητές που δρουν υπό το λάβαρο των «Al-Sultan Murad, Soqur al-Shamal, Suleiman Shah, Al-Hamza Division, Al-Majd Corps» και άλλων φιλοτουρκικών φατριών.
Παράλληλα, δύο παρτίδες των 250 μισθοφόρων αναχώρησαν επίσης από τη Συρία για τη Λιβύη, η πλειονότητα των οποίων κατέγραψε τα ονόματά τους στο Σώμα Al-Majd, τη φατρία Al-Sultan Murad και το τμήμα Al-Hamza
Αυτό το βήμα ήρθε υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης των διαφωνιών μεταξύ των μελών των φατριών Al-Sultan Murad και Soqour al-Shamal από τις αρχές Ιουλίου και των συνεχιζόμενων αιτημάτων για επανέναρξη των επιχειρήσεων μεταφοράς πέρα δώθε.
Οι μισθοφόροι απείλησαν να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις εάν οι επιχειρήσεις ανασταλούν μέχρι το τέλος του 2022.
Στις 2 Ιουλίου, αξιόπιστες πηγές ανέφεραν στο SOHR ότι κλιμακώθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ μελών του Εθνικού Στρατού στο στρατόπεδο Γιαρμούκ στην Τρίπολη.
Πολλοί από αυτούς τους μισθοφόρους βρίσκονται σε στρατόπεδα της Λιβύης για περισσότερα από δύο χρόνια και δεν τους επιτρέπεται να επισκεφθούν τη Συρία.
Πηγές ανέφεραν ότι μέλη αυτών των παρατάξεων παραπονιούνται ότι οι ηγέτες κλέβουν τους μισθούς τους και δεν τους παρέχουν τα συμφωνημένα επιδόματα σίτισης.
Χιλιάδες τουρκικές δυνάμεις έχουν σταλεί στη Λιβύη για να πολεμήσουν μαζί με δεκάδες μισθοφόρους από ένοπλες φατρίες πιστές στην Τουρκία.
Αυτό συνάδει με το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τότε τον Fayez al-Sarraj.
Η Τουρκία θεωρεί «νόμιμη» τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη.
Η Άγκυρα λέει ότι η παρουσία της στη Λιβύη έχει στόχο να βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει έναν ενιαίο στρατό που συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις από την ανατολή και τη δύση κάτω από μια ομπρέλα.
Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ιούνιο την παράταση της εντολής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες από τις 2 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υποστηρίζει ότι οι προσπάθειές της για την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών μετά τα επεισόδια του Φεβρουαρίου του 2011 ήταν μάταιες λόγω των ένοπλων συγκρούσεων που οδήγησαν στην εμφάνιση μιας κατακερματισμένης διοικητικής δομής στη χώρα.
Το κείμενο της απόφασης αναφέρει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισχυρή υποστήριξή της για την προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της Λιβύης.
Υπογράμμισε περαιτέρω τη σημασία της διασφάλισης της θέσπισης μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, της υποστήριξης του πολιτικού διαλόγου για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης και της δημιουργίας νομικού πλαισίου για τις εθνικές εκλογές.
Οι εκλογές είναι η μόνη διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο, υπογραμμίζοντας ότι θα δεχτούν μόνο νόμιμα σώματα που εκλέγονται από τον λιβυκό λαό.
Επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την εθνική συμφιλίωση, υπό την προϋπόθεση ότι οι «εγκληματίες πολέμου» θα αποκλειστούν από θέσεις εξουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες προειδοποίησαν κατά των προσπαθειών προσαρμογής νόμων και συνταγμάτων ώστε να ταιριάζουν σε συγκεκριμένα άτομα."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Η κίνηση του αχυράνθρωπου της Άγκυρας στη Λιβύη, του φιλότουρκου μεταβατικού Πρωθυπουργού Νμπέϊμπα, να απολύσει τον Mustafa Sanalla, πρόεδρο της National Oil Corporation (NOC), πυροδοτεί νέες εντάσεις στη Λιβύη
Στόχος της Άγκυρας είναι μέσω του Ντμπέϊμπα να αποκτήσει τον έλεγχο στο πετρέλαιο της Λιβύης, αποστερώντας από τα έσοδα του την προσβασιμότητα στον Πρωθυπουργό Μπασάγκα, που όρισε το Κοινοβούλιο της χώρας
Αυτό σημειώνουμε ότι έρχεται σε μια χρονική περίοδο κάκιστης οικονομικής κατάστασης για την Τουρκία, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας , είναι εκείνος που έχει τη μερίδα του λέοντος για την μη ευόδωση των προσπαθειών για οριστική ειρήνευση στη Λιβύη, αφού ο Ερντογάν στηρίζει με τις στρατιωτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους του τον Ντμέϊμπα, με την ελπίδα νομιμοποιήσεως του παράνομου μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν για τις ΑΟΖ
Τις επόμενες ημέρες μένει να γίνει περισσότερο ορατός ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας , εάν όπως άπαντες σχεδόν εκτιμούν ,αποστείλει το γεωτρύπανό της στο Λιβυκό πέλαγος εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα