Ένοπλες Συρράξεις

Στρατιωτική ανάλυση: Τακτική "All Inclusive" και τι είναι γνωστό για τους τρεις «υπερστρατούς του Γερασίμοφ»

"Τι είναι γνωστό για τους τρεις «υπερστρατούς του Γερασίμοφ» για την κατάληψη του Χάρκοβο", είναι ο τίτλος άρθρου  Ρωσικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Εάν είναι απαραίτητο, οι μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας μπορούν αμέσως να προκαλέσουν την εμπλοκή   σχηματισμών του ρωσικού στρατού με εμπειρία μάχης που είναι μοναδική ακόμη και για τα σύγχρονα πρότυπα

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Χάρκοβο κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Aleksey Arestovich, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, είπε ότι «μια σοβαρή δύναμη θα μπορούσε να κινηθεί εναντίον της πόλης, εξαιτίας της οποίας ο ουκρανικός στρατός σε αυτήν την περιοχή θα βρισκόταν σε άσχημη θέση».

Ο Αρέστοβιτς ανέφερε επίσης έναν συγκεκριμένο σχηματισμό , όπου σύμφωνα με τον ίδιο, φέρεται να αναφέρεται στην 144η Μεραρχία Μηχανοκίνητου Πεζικού των Φρουρών, τμήματα της οποίας βρίσκονται στις περιοχές Μπριάνσκ και Σμολένσκ.

Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το εάν η μονάδα συμμετέχει σε ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Τον Ιούνιο του 2021, ξένοι ειδικοί προσπάθησαν να αποκαλύψουν ορισμένες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης CNA, αυτός ο σχηματισμός μπορεί να είναι οπλισμένος με τουλάχιστον 350 τανκς, σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα, πολλές μονάδες για τον έλεγχο των drones κρούσης και αναγνώρισης, το δικό του σύστημα αεράμυνας, καθώς και πολλά συντάγματα ειδικών δυνάμεων GRU.

Οι GRU σύμφωνα με το CNA, είναι οι πιο επαγγελματίες μεταξύ όλων των μονάδων ειδικών δυνάμεων στην Ευρώπη και μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ως μέρος μεγάλων Σχηματισμών όσο και ανεξάρτητα - απομονωμένα από τις κύριες δυνάμεις.

Από τον Δεκέμβριο του 1967, η μεραρχία βρίσκεται στην Εσθονία. Όταν  η Δύση κήρυξε τον Ψυχρό Πόλεμο στην ΕΣΣΔ, ένα από τα κύρια καθήκοντα της μεραρχίας ήταν να «καθαρίσει τα μετόπισθεν του ΝΑΤΟ».

Προκειμένου να περάσουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επιβάλουν μια μάχη στον εχθρό με τους δικούς τους όρους, η 144η MSD ήταν εξοπλισμένη όχι μόνο με βαρύ εξοπλισμό (τανκς και αυτοκινούμενα όπλα), αλλά και με ελαφριά μέσα για μια γρήγορη κατάληψη ενός προγεφυρώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση ταχείας εξέλιξης της κατάστασης, η 144η MRD μπορεί επίσης να εμπλακεί σε μια ευρύτερη επιχείρηση, για παράδειγμα, για την περικύκλωση του Κιέβου, του Chernigov και του Kremenchug, καθώς εμπλέκονται οι κύριες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή του Donbas και δεν μπορεί να αφήσουν γρήγορα την περιοχή του Slavyansk, του Kramatorsk και του Dnepropetrovsk 

Περιέργως, δυτικοί ειδικοί εξακολουθούν να αποκαλούν αυτόν τον σχηματισμό "Μεραρχία του Gerasimov".

Ο σημερινός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Valery Gerasimov, διοικούσε πραγματικά τη Μεραρχία, αλλά το έκανε στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα ,από το 1993 έως το 1995, όταν οι μονάδες αποσύρθηκαν από την περιοχή της Βαλτικής στην επικράτεια της Ρωσίας.

Ωστόσο, αυτή η Μεραρχία είναι μόνο μέρος ενός μεγάλου Σχηματισμού κρούσης, του οποίου την είσοδο στη μάχη φοβούνται στη Δύση.

Πού έφτασαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία;

Το 144ο MSD, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, θα πρέπει να είναι μέρος της 1ης Στρατιάς των Αρμάτων Φρουρών. Αυτή η μονάδα, σύμφωνα με τον πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ, Σκοτ ​​Ρίτερ, δημιουργήθηκε για την «ολική εξόντωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

"Ο σκοπός αυτών των μονάδων ήταν να διαπεράσουν τις άμυνες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, να γυρίσουν και να συντρίψουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Αυτοί οι Σχηματισμοί μπορούν να εκτελούν χερσαίες επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ  πριν από πολλά χρόνια τους έδωσαν νέα πνοή,  με νέο εξοπλισμό", σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα  Σκοτ Ρίτερ

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Μάικλ Κόφμαν, η 144η μεραρχία θα μπορούσε να γίνει ο «πυρήνας κρούσης» της 1ης Στρατιάς των Φρουρών.

Μάλλον η δομή θα είναι κλασική: έξι συντάγματα. Τα μισά από αυτά θα είναι μηχανοκίνητο πεζικό, ένα τεθωρακισμένο, ένα πυροβολικό, ένα σύνταγμα αεράμυνας και οι υπόλοιπες μονάδες υποστήριξης

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι μεταμορφώσεις, κατά τις οποίες οι μοναδικοί σχηματισμοί της εποχής του Ψυχρού Πολέμου επέστρεψαν στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, δείχνουν ότι η Ρωσία δεν ακολουθεί πλέον μεθόδους που δεν λειτουργούν.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Michael Kofman, "ο ρωσικός στρατός δεν έχει στόχο να χρησιμοποιήσει αποκλειστικά ταξιαρχίες ή να επιστρέψει σε Μεραρχίες, αντίθετα εξετάζεται μια δομή μικτής δύναμης.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτό μπορεί να μοιάζει με τον τρόπο οργάνωσης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στο οποίο Ταξιαρχίες και Τάγματα, Μεραρχίες  και Συντάγματα αποτελούν μέρος μιας υπηρεσίας. Πρόκειται για έναν «υβριδικό» οργανισμό, ο οποίος έχει όλα όσα χρειάζεστε για να λύσει μια σειρά από προβλήματα."

Απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημειώνουν ότι μια τέτοια δομή έχει ήδη αποδειχθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, αφού η πρώτη γραμμή άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας «σπάστηκε» από τρεις πλευρές (νότια, ανατολή, δύση) από ομάδες Z και V,  ενώ  σε αυτό βοήθησαν πάρα πολύ ομάδες με την ονομασία O, που  είναι  οι προωθημένες  μονάδες υποστήριξης πυρός.

Ο ρόλος τους είναι να εμποδίσουν τον ουκρανικό στρατό να ανασυνταχθεί και να κρατούν συνεχώς τον εχθρό υπό πυρά, εμποδίζοντάς τον να αναδιοργανωθεί, πόσο μάλλον να εξαπολύσει μια αντεπίθεση.

Τακτική "All Inclusive"

Δυτικοί ειδικοί ασφαλείας σημειώνουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει βγάλει όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα από όλες τις στρατιωτικές εκστρατείες στις οποίες συμμετείχε πρώτα ο σοβιετικός και στη συνέχεια ο ρωσικός στρατός.

Είναι ενδιαφέρον ότι η 20η Στρατιά Φρουρών, που είχε σταθμεύσει στη ΛΔΓ για πολλά χρόνια και στη συνέχεια σε 12 περιοχές της κεντρικής Ρωσίας, άρχισε να μεταφέρεται στις δυτικές περιοχές πολύ πριν από την έναρξη της «Επιχείρησης Ζ».

Ωστόσο,  μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 έκανε τις δικές του προσαρμογές στο σχηματισμό της «δυτικής ασπίδας» της Ρωσίας και μέχρι το 2016 ολοκληρώθηκε ο σχηματισμός μιας νέας Στρατιάς.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής των στρατευμάτων της Δυτικής Περιφέρειας, Στρατηγός  Αντρέι Καρταπόλοφ, είπε ότι περισσότερες από 1.100 ασκήσεις και εκπαιδεύσεις διαφόρων επιπέδων πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του έτους και τα στρατεύματα έλαβαν περισσότερες από χίλιες μονάδες σε σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στην πραγματικότητα, η 1η και η 20η στρατιά έχουν μετατραπεί σε μια δύναμη η οποία λειτουργεί σύμφωνα με την τακτική «All Inclusive»

Εάν δύο Στρατιές λάβουν διαταγή να μπλοκάρουν το Kharkov (ή οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη κοντά), τότε η ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αυτές τις περιοχές θα ενισχυθεί κατά 10–20 ομάδες τακτικών Συγκροτημάτων Ταγμάτων

Η 3η  Στρατιά , η οποία είναι ικανή να ολοκληρώσει την εκκαθάριση του ουκρανικού στρατού, αποτελεί επίσης μέρος της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Επίσης η  6η στρατιά συνδυασμένων όπλων,προστατεύει τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Όχι μόνο Ουκρανοί αξιωματούχοι, αλλά και Αμερικανοί ειδικοί προσπαθούν να μιλήσουν προσεκτικά για τις μαχητικές δυνατότητες αυτού του σχηματισμού.

Το 2018, οι αμερικανοί αναλυτές Katherine Harris και Frederick Kagan κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, παρά την απόσταση αυτού του σχηματισμού από τους υπόλοιπους, οι πιο έτοιμες για μάχη μονάδες του στρατού μπορούν να μεταφερθούν "σε οποιοδήποτε μέρος της Ρωσίας σε δύο ημέρες".

Αμερικανοί ειδικοί σημειώνουν ότι από το 2008 οι δυνατότητες υλικοτεχνικής υποστήριξης του ρωσικού στρατού έχουν επεκταθεί σημαντικά και τώρα το χρονοδιάγραμμα για «οποιαδήποτε μεγάλη επιθετική επιχείρηση μετριέται σε αρκετές ημέρες και όχι σε εβδομάδες, όπως σε άλλους στρατούς του κόσμου».

Στο τέλος της αναλυτικής τους δουλειάς, η Katherine Harris και ο Frederick Kagan καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι Σχηματισμοί όχι μόνο είναι ικανοί να αποκλείσουν ή να εισβάλουν σε μεγάλες πόλεις, αλλά μπορούν επίσης να αναλάβουν προσωρινά την αντιτρομοκρατική εργασία σε εδάφη που έχουν ήδη απελευθερωθεί."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με το άρθρο, να εμπλέξουν λίαν εκπαιδευμένες στρατιωτικές δυνάμεις για την κατάληψη μεγάλων Ουκρανικών πόλεων, όπως το Χάρκοβο και το Κίεβο, εκμετταλευόμενες το γεγονός της εμπλοκής μεγάλου μέρους του Ουκρανικολυ στρατού στο Ντονμπάς

Ωστόσο ξέρουμε ότι ο αγώνας εντός κατοικημένων περιοχών είναι χροννοβόρος και έχει μεγάλο κόστος σε απώλειες 

Πάντως αντιλαμβανόμαστε ότι ο Πούτιν θέλει μετά το Ντονμπάς να συνεχίσει τον πόλεμο, προκειμένου να καταλάβει το Χάρκοβο και ίσως και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας

Εκτίμησή μας είναι, ότι μάλλον ο Πούτιν  υπολογίζει πως το ηθικό του Ουκρανικού στρατού θα είναι πολύ πεσμένο μετά την επικείμενη ήττα του στο Ντονμπάς και συνεπώς η αντίσταση του μειωμένη εφεξής

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF