H Ρωσία έχει αναπτύξει μια σειρά από αντίμετρα στη γέφυρα του Στενού Κερτς που συνδέει τη Ρωσία και την Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων φορτηγίδων δολώματος καλυμμένες με ανακλαστήρες ραντάρ καθώς και δυνατότητες προπέτασης καπνού, που χρησιμοποιήθηκαν σε δοκιμαστικές ασκήσεις το Σαββατοκύριακο.
Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ 2016 και 2018 και περιλαμβάνει τόσο αυτοκινητοβιομηχανίες όσο και σιδηροδρομικές λωρίδες, είναι απίστευτα σημαντική για τη Ρωσία. Η σύνδεσή της μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της Κριμαίας, την οποία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014, είναι συμβολική και στρατηγική. Οι πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται να είναι προετοιμασίες για την προστασία της γέφυρας από επίθεση με πυραύλους, και ενώ τα αντίμετρα προφανώς αναπτύσσονται και δοκιμάζονται, δεν είναι σαφές εάν θα αποσυρθούν ή θα παραμείνουν ως ένα στατικό εξάρτημα στο μέλλον.
Ο ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής HI Sutton, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο φορτηγίδες-στόχοι που προέρχονταν από τη Ναυτική Βάση του Novorossiysk και είχαν ρυμουλκηθεί στην τοποθεσία, αγκυροβολημένες στην ανατολική πλευρά της γέφυρας. Στη συνέχεια σημείωσε ότι τα σκάφη ήταν καλυμμένα με πολλαπλούς ανακλαστήρες ραντάρ, οι οποίοι είναι μεταλλικές συσκευές που τοποθετούνται σε μια φορτηγίδα προκειμένου να την κάνουν πιο ορατή στα ραντάρ.
Τώρα, φαίνεται ότι σκοπός τους θα μπορούσε να είναι να λειτουργήσουν ως δόλωμα, μπερδεύοντας τους εισερχόμενους πυραύλους που στοχεύουν στη Γέφυρα του Κερτς. Άλλοι ανακλαστήρες ραντάρ φάνηκαν επίσης, στερεωμένοι στα ρηχά κοντά στη γέφυρα. Δεν είναι σαφές, εάν αυτά ήταν μέρος των αντίμετρων ή των χαρακτηριστικών πλοήγησης.
Την 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε επίσης δοκιμή από τις ρωσικές δυνάμεις, με πλάνα από την άσκηση να καταγράφονται από ντόπιους που προσπαθούσαν να περάσουν τη γέφυρα ενώ το αεροζόλ διασκορπιζόταν.
Πολυφασματικές κάμερες που υπάρχουν σε σκάφη επιτήρησης, όπως το RQ-4 Global Hawk και άλλα drones θα μπορούσαν επίσης, να επηρεαστούν. Μπορούν επίσης να κρύψουν ορισμένους δορυφόρους απεικόνισης.
Η Ρωσία είναι διαβόητη για τη χρήση προπετάσματος καπνού ως κύρια τακτική και έχει στρατεύματα μερικώς αφιερωμένα στη χρήση τους. Στο πρόσφατο παρελθόν, στρατηγικοί στόχοι έχουν κρυφτεί κατά τη διάρκεια ασκήσεων και επιχειρήσεων, όπως τον Νοέμβριο του 2021 όταν το ρωσικό ναυτικό τους χρησιμοποίησε, για να καλύψει τη ναυτική του βάση στο συριακό λιμάνι Tartus .
Η Ρωσία αυξάνει τις δυνατότητες της αεράμυνας στην Κριμαία που είναι ήδη γνωστό ότι, είναι πολύ πυκνές και φαίνεται να επικεντρώνονται, τουλάχιστον εν μέρει, στην προστασία της γέφυρας του Κερτς. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός ανησυχεί, τουλάχιστον, για μια πιθανή επίθεση. Άλλα εξαρτήματα είναι πολύ πιθανό, να περιλαμβάνουν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που βοηθούν στον εντοπισμό και τη σύγχυση των εχθρικών πυραύλων.
Η μήκους 11 μιλίων τμήμα της ρωσικής υποδομής, είναι μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες στην Ευρώπη και λειτουργεί ως δρόμος για τους πολίτες της Κριμαίας και της Ρωσίας, η κύρια οδός γενικής τροφοδοσίας στη χερσόνησο, καθώς και ως μέσο μεταφοράς για Ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Λειτουργεί επίσης ως κάτι σαν στρατηγικό σημείο πνιγμού.
Μέσω του στενού και της γέφυρας που το διασχίζει, η Ρωσία θα μπορούσε να ελέγχει όλες τις θαλάσσιες μεταφορές προς τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, όλα τα οποία κατέχει τώρα. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία το χρησιμοποίησε ως οικονομικό όπλο πριν από την εισβολή, με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Βασικά, όλα όσα υποδηλώνει η Γέφυρα του Κερτς θα την καθιστούσαν έναν απίστευτα «ζουμερό» στόχο για τις ουκρανικές δυνάμεις, δηλαδή εάν έχουν τη θέληση και τη δύναμη πυρός να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση.
Η ίδια η γέφυρα του Κερτς δεν βρίσκεται πλέον κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία με κανένα τρόπο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το συγκεκριμένο είδος επίθεσης που η Ρωσία φοβάται ότι η Ουκρανία —ή κάποιος άλλος— θα μπορούσε να πραγματοποιήσει. Λόγω της απόστασης, μπορεί να ληφθεί υπόψη μια αεροπορική επίθεση, αλλά η παρουσία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και S-400, σίγουρα θα εμπόδιζε τέτοιες προσπάθειες. Μια υποθαλάσσια επίθεση θα μπορούσε να είναι δυνατή θεωρητικά, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανη σχεδόν σε κάθε επίπεδο.
Οι προηγμένες παραλλαγές Harpoon και αυτές που έχουν τροποποιηθεί για να φέρουν μικρότερη κεφαλή και περισσότερα καύσιμα, είναι σε θέση να κάνουν σχεδόν τριπλάσιο αυτό το βεληνεκές, αλλά δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία έχει αυτή την ικανότητα.
Όχι μόνο αυτό, αλλά ο ίδιος ο πύραυλος θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με μια κεφαλή αρκετά ισχυρή ώστε, να αποδυναμώνει τους τόνους ενισχυμένου σκυροδέματος και χάλυβα από την οποία αποτελείται η γέφυρα του Κερτς.
Ο Ουκρανός Υποστράτηγος Ντμίτρο Μαρτσένκο, έκανε μια ανακοίνωση τον Ιούνιο ότι η Γέφυρα του Κερτς θα πρέπει να είναι ο «νούμερο ένα στόχος» της χώρας, αποκαλώντας την «ομφάλιο λώρο» που επιτρέπει τη μεταφορά στρατιωτικών ενισχύσεων στη Ρωσία. Ο Marchenko συνέχισε δηλώνοντας ότι, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να την «κόψουν», δεδομένου ότι η γέφυρα λειτουργεί ως οδός μέσω της οποίας οι εφεδρικές δυνάμεις μεταφέρονται στη Ρωσία και ότι η Ρωσία θα πανικοβληθεί εάν το έκανε.
Οι ενέργειες της Ουκρανίας κατά της ρωσικής κατοχής του Snake Island, που οδήγησε στη φυγή της Ρωσίας από το δυτικό φυλάκιο της Μαύρης Θάλασσας , είναι επίσης κορυφαίες μεταξύ των Ρώσων διοικητών. Αν και οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές με τη Γέφυρα του Στενού του Κερτς, η επίθεση οποιουδήποτε τύπου θα ήταν ένα πολύ ενοχλητικό γεγονός για τη Ρωσία και μια σημαντική νίκη για το Κίεβο.
Είναι επίσης πιθανό αυτές οι προφυλάξεις να εφαρμόζονται, ή τουλάχιστον να δοκιμάζονται, από φόβους ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμμετάσχει στον αγώνα με ενεργό τρόπο, γεγονός που θα έθετε τη γέφυρα σε μεγάλο κίνδυνο. Αν και μια τέτοια ιδέα μπορεί να φαίνεται παρανοϊκή για λογαριασμό της Ρωσίας, δεν θα ήταν τόσο περίεργο αν δούμε ότι έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες ασκήσεις στο Tartus. Αυτά θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της τρωτότητας της γέφυρας με τη δοκιμή τους σε ρωσικά συστήματα.
Είτε οι ουκρανικές δυνάμεις τελικά εξαπολύσουν επίθεση στη γέφυρα του Κερτς είτε όχι, ο ρωσικός στρατός σίγουρα προετοιμάζεται για κάτι. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το προπέτασμα καπνού και οι ασυνήθιστες φορτηγίδες-δόλωμα θα ήταν αρκετά για να αποτρέψουν μια τέτοια επίθεση, αλλά ίσως αυτά τα αντίμετρα είναι μόνο η αρχή.