Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση ο γενικός διοικητής του λιβυκού στρατού Χαλίφα Χαφτάρ επισκέπτεται τη Ντέρνα.
Το ότι η Τουρκία επιλέγει να επιτίθεται σε κράτη που έχουν απωλέσει την πολιτική και στρατιωτική τους ισχύ νωρίτερα, δίνοντάς τους το τελειωτικό χτύπημα ,είναι κάτι το αδιαμφισβήτητο , αφού το είδαμε κατά κόρον να γίνεται τα τελευταία χρόνια, με τις πολυδιαφημισμένες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Βόρειο Ιράκ και Βόρεια Συρία, Λιβύη, εναντίον αντιπάλων που ούτε πολιτική Διεθνή στήριξη είχαν, αλλά και ούτε ακόμη συγκρίσιμου μεγέθους στρατιωτική ισχύ σε σχέση με την Τουρκική.
Κοινώς οι Τούρκοι είναι "σιγουράκηδες", χωρίς να διακινδυνεύουν ούτε κατ' ελάχιστο περίπτωση αποτυχίας τους, επιλέγοντας προσεκτικά τους αντιπάλους τους που δεν διαθέτουν πολεμική αεροπορία, πυροβολικό, τεθωρακισμένα και αντιαεροπορική ενοποιημένη προστασία.
Τα παραπάνω τα μνημονεύουμε με αφορμή την παρούσα κατάσταση στη Λιβύη η οποία γίνεται πλέον ρευστή, και στην οποία η Τουρκία έχει από την μια πολιτικη εκπροσώπηση μέσω του φιλότουρκου μεταβατικού Πρωθυπουργού Ντμπέϊμπα και από την άλλη έχει στο έδαφος της πολύπαθης χώρας τόσο προσωπικό -υλικά και μέσα των Ενόπλων της Δυνάμεων, όσο και Σύριους κατά βάση μισθοφόρους της.
Σε πρόσφατο άρθρο μας, επισημάναμε την τρέχουσα κατάσταση στη Λιβύη και τους κινδύνους που αυτή εκπροσωπεί. Σε άρθρο του έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ με τίτλο, "Ο Dbeibah της Λιβύης παραδέχεται ότι δεν εκτιμά σωστά την κρίση, και προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση", αναφέρει τα εξής:
"Παρά το γεγονός ότι η χώρα τους βρίσκεται στα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής, οι Λίβυοι αντιμετωπίζουν τακτικά διακοπές ρεύματος 18 ωρών. Η κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη προσπάθησε τη Δευτέρα να καταπνίξει την οργή του κοινού για τις χρόνιες διακοπές ρεύματος, αφιερώνοντας την εβδομαδιαία συνεδρίασή της στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας παραδεχόμενh ότι είχε υποτιμήσει το πρόβλημα.
Η συνάντηση ακολούθησε μια νύχτα οργισμένης διαμαρτυρίας σε όλη την πρωτεύουσα, όπου μασκοφόροι νέοι έβαλαν λάστιχα αυτοκινήτων και έκλεισαν δρόμους. Μια άλλη διαδήλωση είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας για να απαιτήσουν τις πολυαναμενόμενες εκλογές, αλλά οι διοργανωτές την ακύρωσαν, λέγοντας ότι δεν ήθελαν να συνδεθούν με πιθανές πράξεις βανδαλισμού.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα τους βρίσκεται στα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής, οι Λίβυοι αντιμετωπίζουν τακτικά διακοπές ρεύματος 18 ωρών, τροφοδοτώντας την οργή του κοινού που έχει συσσωρεύσει πίεση τόσο στην κυβέρνηση του Abdelhamid Dbeibah με έδρα την Τρίπολη όσο και σε μια αντίπαλη κυβέρνηση με έδρα την Ανατολική Λιβύη.
Το βράδυ της Παρασκευής, διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ, λεηλατώντας τα γραφεία της και πυρπολώντας μέρος του κτιρίου.
Τόσο στην Τρίπολη όσο και στην κύρια ανατολική πόλη της Βεγγάζης, το λίκνο της εξέγερσης του 2011, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «θέλουμε τα φώτα να λειτουργήσουν».
Μερικοί κρέμασαν τις πράσινες σημαίες του καθεστώτος του έκπτωτου ηγεμόνα Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 που βύθισε τη χώρα σε πάνω από μια δεκαετία βίας και διαμάχης ανάμεσα σε μια βαθιά διχασμένη πολιτική ελίτ.
«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα του λαού να βγει και να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει εκλογές», είπε ο Ντμπέιμπα στο υπουργικό του συμβούλιο τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση «δεν πήρε στα σοβαρά την κρίση του ηλεκτρισμού», είπε, προσθέτοντας ότι η επίλυσή της θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο. Ανήγγειλε ωστόσο ότι τρεις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής επρόκειτο να ανοίξουν τον Ιούλιο, δύο στα δυτικά και ένας στα ανατολικά.
Ο υπουργός Σχεδιασμού Μοχάμεντ Ζαϊντάνι δήλωσε ότι περίπου 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2013.
«Κλεπτοκρατία και διαφθορά»
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε ηρεμία, αλλά οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα με στόχο την άρση του αδιεξόδου μεταξύ των αντίπαλων λιβυκών θεσμών δεν κατάφεραν να επιλύσουν βασικές διαφορές.
Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν σκοπό να περιορίσουν μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ μετά το τέλος του τελευταίου μεγάλου γύρου βίας το 2020.
Αλλά η ψηφοφορία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω πολλών αμφιλεγόμενων υποψηφιοτήτων και βαθιών διαφωνιών σχετικά με τη νομική βάση των δημοσκοπήσεων μεταξύ των αντίπαλων κέντρων εξουσίας στην ανατολή και τη δύση, καθώς και λόγω έλλειψης οράματος από τους διεθνείς φορείς που υποτίθεται ότι επέβλεπαν την πολιτική διαδικασία.
Η κρίση βάθυνε φέτος καθώς το κοινοβούλιο, που εξελέγη το 2014, διόρισε μια νέα κυβέρνηση για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Ντμπέιμπα. Αλλά ο μεταβατικός πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία εκτός από μια εκλεγμένη διοίκηση.
Εκτός από το πολιτικό αδιέξοδο, το βιοτικό επίπεδο των Λιβύων έχει πληγεί σκληρά από τις αυξήσεις των τιμών στις εισαγωγές τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, υποστηρικτές της αντίπαλης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του πρώην υπουργού Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα έχουν κλείσει αρκετές εγκαταστάσεις πετρελαίου από τον Απρίλιο ως μοχλός στη μάχη εξουσίας του με την Ντμπέιμπα.
Ο ειδικός για τη Λιβύη, Jalel Harchaoui, είπε ότι «η κλεπτοκρατία και η συστηματική διαφθορά» ήταν διάχυτες τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Λιβύη. Για τους κανονικούς Λίβυους, η χρονιά «ήταν εξαιρετικά επώδυνη» επειδή η χώρα «εισάγει σχεδόν όλα της τα τρόφιμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε τις τιμές καταναλωτή», είπε ο Χαρτσάουι."
Πέραν των ανωτέρω σε δημοσίευμα του Λιβυκό ΜΜΕ αναφέρει σε άρθρο του ότι η Τουρκία αρνείται επιθεώρηση πλοίων στη Λιβύη για όγδοη φορά, επισημαίνοντας:
"Η Ευρωπαϊκή Ναυτική Επιχείρηση IRINI αποκάλυψε ότι η Τουρκία αρνήθηκε να επιθεωρήσει τα πλοία της με προορισμό το λιμάνι Misrata της Λιβύης για όγδοη φορά, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova.
Eπανέλαβε την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς όλα τα μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν με τις επιθεωρήσεις, εκφράζοντας τη λύπη της για την άρνηση της Τουρκίας να επιθεωρήσει άλλο πλοίο, το MV Parpali, σύμφωνα με το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι η Τουρκία ενισχύσει στρατιωτικά τις δυνάμεις της στη Λιβύη συνεχώς, εκμεταλλευόμενη την αστάθεια που υποτροπιάζει επικίνδυνα στη Λιβύη.
Ο εκλεκτός της φιλότουρκος Ντμπέϊμπα, παρακινούμενος και υποστηριζόμενος από τον Ερντογάν, δεν λέει να παραδώσει την εξουσία, δυναμιτίζοντας τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Λιβύης, παραπέμποντας σε εξελίξεις με εκείνες της Αραβικής άνοιξης , δέκα και πλέον χρόνια νωρίτερα.
Ο Ερντογάν υπενθυμίζουμε ότι ήταν υποστηρικτής του Μόρσι και των αδελφών Μπουσουλμάνων στην Αίγυπτο και η απομάκρυνση του από την εξουσία, ήταν αυτή που πυροδότησε αρνητικές σχέσεις με τον νυν Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και τη χώρα του.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλευόμενος το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που επικρατεί στη Λιβύη, με τις συχνές και καθημερινά πολύωρες διακοπές ρεύματος, με τις τιμές των αγαθών και προϊόντων στα ύψη και τις εκλογές να μην διεξάγονται, πως ενδέχεται να επιχειρήσει να "σπρώξει την κατάσταση" προς μια λαϊκή εξέγερση στην Λιβύη με σκοπό την εγκαθίδρυση κυβέρνησης φίλα προσκείμενης προς τους "αδελφούς μουσουλμάνους", πιόνι του, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.
Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη για τη Λιβύη, τη Διεθνή κοινότητα και την Ελλάδα, αφού το επόμενο βήμα του Ερντογάν με την Λιβυκή κυβέρνηση πιόνι του θα ήταν η νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Εκτός των παραπάνω, η Τουρκία έχει αναγγείλει ότι από τα μέσα Ιουλίου θα βγάλει γεωτρύπανό του στη Μεσόγειο, μηδέ αποκλειομένης της περίπτωσης αυτό να ενεργήσει εντός της υποτιθέμενης Τουρκικής ή Λιβυκής ΑΟΖ στο Λιβυκό πέλαγος, όπως αυτή αυθαίρετα καθορίστηκε από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, υπό την προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων αλλά και Λιβυκών κατά την εκτίμησή μας.