Στο φόρουμ «Μηχανικοί του Μέλλοντος» στην Τούλα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση μιας νέας έκδοσης του ρωσικού αντιαεροπορικού συγκροτήματος «Pantsir-SM». Διακρίνεται από τις προηγούμενες τροποποιήσεις από τον αυξημένο αριθμό πυραύλων.
Στο ίδιο το όνομα του "Pantsir-S1" και της επακόλουθης τροποποίησης "Pantsir-SM", υπάρχει μια συντομογραφία ZRPK, που σημαίνει "σύστημα πυροβόλων αντιαεροπορικών πυραύλων", δηλαδή, αυτό το σύστημα είναι ικανό να βάλλει σε εναέριους στόχους τόσο πολύ ελιγμούς πυραύλους 57E6E (βεληνεκές καταστροφής έως 20 km) και δύο διπλά αντιαεροπορικά πυροβόλα των 30 mm 2A38M, με ρυθμό βολής έως 2500 βλήματα ανά λεπτό.
Η ενημερωμένη έκδοση του αντιαεροπορικού συγκροτήματος Pantsirya-SM, προβλέπει την τοποθέτηση 24 πυραύλων αντί των προηγούμενων 12, που κατάφεραν να επιτύχουν οι σχεδιαστές του Instrument Design Bureau JSC (KBP, μέρος της Rostec Corporation) εγκαταλείποντας το πυροβόλο συστατικό. Επίσης, η νέα έκδοση του συγκροτήματος έλαβε το πρόθεμα «TBM» (μεταφορικό-μάχιμο όχημα), που συνεπάγεται την αυτόνομη μεταφορά πυρομαχικών και την κινητή επαναφόρτωσή τους.
Επιπλέον, το ενημερωμένο "Shell" έλαβε έναν νέο πολυλειτουργικό σταθμό καθοδήγησης εναέριων στόχων, ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης strapdown (SINS), το οποίο επιτρέπει την ανίχνευσή τους σε απόσταση έως και 75 km. Ο εκτοξευτής πυραύλων έχει γίνει συνδυασμένος: μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους, τόσο για την καταστροφή στόχων υψηλής ταχύτητας όσο και για πιο αργούς, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
«Μια νέα ανάπτυξη του Pantsir με αύξηση του αριθμού των πυραύλων δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Άμυνας», δήλωσε μια πηγή της κρατικής εταιρείας Rostec. - Αυτές οι συστάσεις ελήφθησαν με βάση τα αποτελέσματα της πολεμικής χρήσης του συγκροτήματος κατά τη στρατιωτική επιχείρηση του ρωσικού στρατού στη Συρία. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αυτές οι επιθυμίες ελήφθησαν υπόψη στη νέα εξέλιξη».
Ο εκπρόσωπος της Rostec είπε επίσης ότι, τα νέα Pantsirs δεν θα αντικαταστήσουν πλήρως τα υπάρχοντα συγκροτήματα που είναι σε λειτουργία και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα, νέες εξελίξεις θα χρησιμοποιηθούν σε όλες τις εκδόσεις του κατασκευασμένου «Shell», όπως ραντάρ με κεραία ενεργής φάσης και πύραυλοι με αυξημένη ταχύτητα.
Το νέο Pantsir δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε πραγματικές επιχειρήσεις μάχης, αλλά η πηγή στο Rostec ισχυρίζεται ότι αυτό το συγκρότημα θα τεθεί σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό φέτος.
Υιοθετημένο από τον ρωσικό στρατό το 2008, το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Pantsir έχει υποστεί πολλές αναβαθμίσεις και τώρα υπάρχει σε διάφορες τροποποιήσεις. Υπάρχουν συγκροτήματα σε βάση τροχού, υπάρχουν σε ιχνηλάτη, στη θαλάσσια έκδοση είναι το Pantsir-M, το οποίο έχει σχεδιαστεί για μικρά πυραυλικά πλοία.
Η πρώτη επιτυχημένη χρήση του συγκροτήματος αντιαεροπορικών πυραύλων και πυροβόλων όπλων Pantsir έγινε στη Συρία. Συνολικά, η Ρωσία προμήθευσε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, με περίπου σαράντα συγκροτήματα (εξαιρουμένων αυτών που βρίσκονται στις ρωσικές βάσεις στο Χμεϊμίμ και στο Ταρτούς).
«Το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Pantsir υποβλήθηκε σε δοκιμές μάχης στη Συρία, οι οποίες κατέστησαν δυνατή την πραγματοποίηση ορισμένων σημαντικών αλλαγών σε αυτό το συγκρότημα», είπε ένας πρώην στρατιωτικός σύμβουλος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στον συριακό στρατό, ο έφεδρος συνταγματάρχης Ανατόλι Ματβεϊτσούκ.
Αυτή είναι μια πραγματική εμπειρία με τη χρήση μάχης, που είναι δύσκολο να την αποκτήσεις στα στρατόπεδα εκπαίδευσης. Αποδείχθηκε ότι το συγκρότημα θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν αριθμό εναέριων στόχων, από μικρά drones έως πυραύλους υψηλής ταχύτητας. Και με αυτό το έργο, όπως φαίνεται από τις αναφορές, αντεπεξήλθαν με μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα έχει γίνει μια πτυχή ειδικά για την ενίσχυση του συστατικού του πυραύλου, μερικά από τα οποία επικεντρώνονται στην αντιπυραυλική άμυνα και μερικά σε drones.
Ξεχωριστά, ο συνταγματάρχης Matveychuk τόνισε ότι τα συστήματα όλων των τροποποιήσεων, έδειξαν «ακραία αποτελεσματικότητα» κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.