Το Πορτογαλικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι, στοχεύει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα υπεράκτιο πλοίο επιφανείας πολλαπλών χρήσεων, αφιερωμένο στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV), μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων (UUV) και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).
Το πορτογαλικό Πολεμικό Ναυτικό (Marinha Portuguesa), αποκάλυψε λεπτομέρειες για ένα νέο έργο μη επανδρωμένου σκάφους, που ονομάστηκε «plataforma naval multifuncional» (πολυλειτουργική ναυτική πλατφόρμα).
Η τοπική ανάπτυξη και κατασκευή της «Plataforma Naval Multifuncional» (πολυλειτουργική ναυτική πλατφόρμα), εγκρίθηκε επίσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24 Μαΐου για μέγιστο ποσό 94,5 εκατ. EUR (101 εκατ. USD) μεταξύ 2023 και 2025, με χρηματοδότηση από το Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Πορτογαλικό Ναυτικό θα είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό της έννοιας της απασχόλησης και των απαιτήσεων, των τεχνικών προδιαγραφών, καθώς και για τη συνολική ευθύνη για τη σύμβαση και την κατασκευή του πλοίου.
Το μελλοντικό πλοίο θα εκτελεί ένα ευρύ φάσμα ρόλων, όπως επιτήρηση, έρευνα και διάσωση (SAR), υποβρύχια έρευνα, επιστημονική έρευνα και ανακούφιση από καταστροφές.
Ως μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PRR), δημοσιεύτηκε στο Diário da República και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πορτογαλικό ναυτικό ξεκίνησε αυτόν τον μήνα , τον περιορισμένο διαγωνισμό βάσει προεπιλογής, για το σχεδιασμό και την κατασκευή, μιας πολυλειτουργικής ναυτικής πλατφόρμας.
Αυτή η ναυτική πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην προστασία των θαλάσσιων πόρων και της πορτογαλικής θάλασσας, μέσω της πρόληψης και επιτήρησης της ρύπανσης των ωκεανών και των θαλάσσιων ατυχημάτων, της αποτροπής παράνομων και παράτυπων δραστηριοτήτων, της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής και των ατμοσφαιρικών γεγονότων, καθώς και στην ανθρωπιστική υποστήριξη.
Αυτό το πλοίο, που σχεδιάστηκε με μια νέα ιδέα λειτουργίας, θα αντιπροσωπεύει μια σημαντική επένδυση στην καινοτομία μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας, ψηφιακών συστημάτων υψηλής απόδοσης, Big Data, Digital Twin και Τεχνητής Νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας αερομεταφερόμενα, επιφανειακά και υπόγεια ρομποτικά/ μη επανδρωμένα συστήματα, καθώς και για μελέτες και δοκιμές για νέα μέσα και νέες έννοιες, που αναπτύχθηκαν από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία.
Ένα τεχνολογικά προηγμένο Πολεμικό Ναυτικό, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην επιτάχυνση των αλλαγών.