Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν υιοθετήσει μια νέα αντίληψη, που αποκαλεί τη Ρωσία τη «μεγαλύτερη απειλή» για τη συμμαχία. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά, τη στρατιωτική τους παρουσία στο έδαφος πολλών ευρωπαϊκών κρατών ταυτόχρονα.
Την Τετάρτη, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ενέκριναν μια τελική δήλωση στην οποία αποκαλούσαν τη Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια της συμμαχίας. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια νέα στρατηγική αντίληψη μέχρι το 2030. Το έγγραφο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η προηγούμενη ιδέα, υιοθετήθηκε το 2010 και ήταν θεμελιωδώς διαφορετική από τη νέα έκδοση, η οποία επικεντρώνεται ουσιαστικά στη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ αποκαλεί επίσης, την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας και τις προσπάθειες αυτών των χωρών, «να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», ως απειλή για τη συμμαχία. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι, η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει χώρες στα ανατολικά και νότια των χωρών που συμμετέχουν στο μπλοκ. Από αυτή την άποψη, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε σημαντική αύξηση των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας στην ανατολική πλευρά.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών Alexander Bartosh πιστεύει ότι μετά τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ «Η διαδικασία προετοιμασίας για έναν πόλεμο με τη Ρωσία έχει προχωρήσει. Η Μόσχα θα πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα για να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια. Φυσικά, αυτή η προετοιμασία θα απαιτήσει χρόνο, προσπάθεια και πόρους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στρατευμάτων. Αλλά δεν μπορείς να μείνεις αδρανής», λέει ο Bartosh.
Η συσσώρευση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, είναι μια εχθρική κίνηση που ενέχει πραγματικό κίνδυνο. «Και το γεγονός ότι στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο η Ρωσία έχει μεταφερθεί από την κατηγορία των στρατηγικών εταίρων στην κατηγορία των κύριων απειλών για την ασφάλεια της συμμαχίας, είναι μια άλλη επιβεβαίωση αυτού. Αντίστοιχα, τώρα το ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί με επιταχυνόμενο τρόπο», τόνισε ο ειδικός.
Ο Bartosh, είναι σίγουρος ότι τους επόμενους μήνες το ΝΑΤΟ δεν θα στραφεί σε ανοιχτή στρατιωτική επίθεση κατά της Ρωσίας, «αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε». Θα απαιτηθούν πολύ σοβαρά μέτρα από εμάς, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δυτικών συνόρων, αφού δυνάμεις εχθρικές προς τη Ρωσία θα βρίσκονται πλέον από το βόρειο τμήμα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου μέχρι την Τουρκία», εξήγησε.
Η απόφαση να ονομαστεί η Κίνα ως πηγή στρατηγικής πρόκλησης σημαίνει ότι, θα υπάρξει συσσώρευση δυνάμεων και μέσων εναντίον του Πεκίνου. Και αυτό έχει ήδη γίνει, δημιουργούνται πρόσθετες συμμαχίες στην περιοχή του Ειρηνικού. Και αυτό θα πρέπει επίσης, να θεωρηθεί ως εχθρικά βήματα προς τη Μόσχα και την Κίνα.
Η Φινλανδία έχει μακρά σύνορα με τη Ρωσία (1271,8 χλμ.) και η Σουηδία μπορεί να ελέγχει την είσοδο στη Βαλτική Θάλασσα. Τα κοινοβούλια και των 30 μελών του ΝΑΤΟ, πρέπει τώρα να ψηφίσουν για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του μπλοκ για την αποδοχή νέων μελών. Στο παρελθόν χρειαζόταν έως και ένα χρόνο, αλλά αυτή τη φορά αναμένεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταχύτερα. Η Γερουσία των ΗΠΑ, ετοιμάζεται ήδη να πραγματοποιήσει ακροάσεις για αυτήν την αίτηση.
Το Πεντάγωνο είπε επίσης ότι, «θα ενισχύσει τις εκ περιτροπής του αναπτύξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δυνάμεις τεθωρακισμένων, αεροπορίας, αεράμυνας και ειδικών επιχειρήσεων» στην περιοχή της Βαλτικής, ενώ ο Μπάιντεν πρόσθεσε σήμερα πως, θα οργανώσει νέες μονάδες αεράμυνας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία και θα στείλει δύο νέες μοίρες F-35 στο ΗΒ.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναπτύξουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας στη Γερμανία και την Ιταλία. Στη Ρουμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σκοπεύουν να αναπτύξουν μια «πρόσθετη» ταξιαρχία σε εκ περιτροπής βάση 3.000 ατόμων.
Τα λόγια του Μπάιντεν, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ριάμπκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον «έχασε την ευκαιρία να αποφύγει το σενάριο κλιμάκωσης» που είχε προηγουμένως παράσχει η Ρωσία με τη μορφή προσφορών εγγυήσεων ασφαλείας. Ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι, «σε χώρες όπου αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, η ασφάλεια δεν θα βελτιωθεί και οι κίνδυνοι θα αυξηθούν».
Ο “πολεμοχαρής” Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί «μόνο στο πεδίο της μάχης». Και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Πρόεδρο Ζελένσκι, όσο το δυνατόν περισσότερο για να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης, ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Επιπλέον, ο γερμανικός Τύπος σημείωσε ότι οι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που είναι αποθηκευμένες στη Γερμανία θα εκσυγχρονιστούν. Για τους σκοπούς αυτούς, η Ουάσιγκτον θα δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Στη Γερμανία σκοπεύουν να διαθέσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά αεροσκαφών, που είναι ικανά να ρίξουν αυτές τις χρεώσεις. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ εξέφρασε την ετοιμότητά του να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης από 40 σε 300 χιλιάδες άτομα. Πρόκειται για στρατιωτικές μονάδες, που τα κράτη μέλη της συμμαχίας έχουν θέσει στη διάθεση της Επιχειρησιακής Διοίκησης του στρατιωτικοπολιτικού μπλοκ.
Ο Ilya Kramnik, ειδικός του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, ερευνητής στο IMEMO RAS, στρατιωτικός αναλυτής , πιστεύει ότι ακόμη και μετά την ενίσχυση της παρουσίας του στην ανατολική πλευρά, το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να αποφύγει την κλιμάκωση. «Έτσι, ιδανικά, η συμμαχία θα περιοριστεί μόνο στη δημιουργία όπλων στην Ευρώπη. Κατά κανόνα, η ρητορική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπερβαίνει τις πραγματικές προθέσεις», είπε ο Kramnik.
Ταυτόχρονα, μακροπρόθεσμα, τέτοιες αποφάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, αυξάνουν τον κίνδυνο νέων στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ευρώπη ή την κλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής. «Ταυτόχρονα, η εμπλοκή σε μια μετωπική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, είναι μια ιδέα χωρίς πολλά υποσχόμενη, η συμμαχία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Το να τους απαντήσετε συμμετρικά επίσης, δεν αποτελεί επιλογή. Διαφορετικά, θα επιβαρύνουμε αδικαιολόγητα την οικονομία μας, λόγω της φυλής δυνάμεων και όπλων. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί», είπε ο αναλυτής.
Ο συνομιλητής είναι βέβαιος ότι η Ρωσία πρέπει να αναζητήσει ασύμμετρους τρόπους, για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, αποφεύγοντας την προσέγγιση μιας πυρηνικής σύγκρουσης. Η πιο αποτελεσματική απάντηση, θα ήταν η ανάπτυξη φορέων τακτικών πυρηνικών όπλων, για παράδειγμα συγκροτημάτων Iskander και μαχητικά αεροσκάφη «σε περιοχές που μας ενδιαφέρουν».
«Πρέπει να ενισχύσουμε την αεράμυνα, η αεροπορική ισχύς είναι θεμελιώδες στοιχείο των συνδυασμένων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, η συμμαχία θα καταλάβει ότι μια πιθανή διακοπή της αεροπορικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος, θα οδηγήσει το ΝΑΤΟ να ακυρώσει τη χερσαία επιχείρηση. Γενικά, πρέπει να δείξουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε απειλή για την ίδια την ύπαρξη των χωρών της συμμαχίας», τόνισε ο Kramnik.