Ένοπλες Συρράξεις

Η απάντηση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ: Stealth Killer- Το ραντάρ Rezonans-NE που παρακολουθεί F-35

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στο ευρωπαϊκό στρατηγικό περιβάλλον της EΕ και έχει δείξει την ανάγκη, για μια ισχυρότερη και πιο ικανή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε: Περισσότερα αμερικανικά F-35 στην Ευρώπη: Δύο επιπλέον Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κινήσεις θα προσθέσουν σημαντική δύναμη πυρός στην ήπειρο και θα σηματοδοτήσουν, μια βαθύτερη δέσμευση των Αμερικανών στις χώρες του ανατολικού μετώπου του ΝΑΤΟ, οι οποίες ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει την πορεία της προς τα δυτικά, εάν είναι επιτυχείς στην Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο είπε επίσης ότι, «θα ενισχύσει τις εκ περιτροπής του αναπτύξεις οι οποίες περιλαμβάνουν δυνάμεις τεθωρακισμένων, αεροπορίας, αεράμυνας και ειδικών επιχειρήσεων» στην περιοχή της Βαλτικής, ενώ ο Μπάιντεν πρόσθεσε σήμερα πως θα οργανώσει νέες μονάδες αεράμυνας τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία και θα στείλει δύο νέες μοίρες F-35 στο ΗΒ.

Μετά και την αποδοχή της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία έχει την δική της απάντηση, με τα ραντάρ Rezonans-NE που μπορεί να παρακολουθεί αεροσκάφη F-35 βαθιά μέσα στη Φινλανδία και την Νορβηγία.

Η Ρωσία φέρεται να έχει αρχίσει να κατασκευάζει ένα ραντάρ Rezonans-NE VHF στην κορυφή του λόφου της αεροπορικής βάσης Korzunova, πιθανώς, για να αντιμετωπίσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Η εγκατάσταση βρίσκεται κοντά στο Zapolyarny, μια πόλη ορυχείων περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες ραντάρ, που καλύπτουν 90 μοίρες και μπορούν να σαρώσουν μια ολόκληρη κυκλική περιοχή.

Σύμφωνα με αναφορές, το συγκρότημα είναι χωρίς περιστρεφόμενες κεραίες και διαθέτει συσκευές τροφοδοσίας κεραίας εκπομπής και τροφοδοσίας κεραίας ανύψωσης, καθώς και συστήματα λήψης και επεξεργασίας δεδομένων ραντάρ. 

Μόλις ολοκληρωθεί, το ραντάρ θα έχει επαρκές πεδίο λειτουργίας για να παρακολουθεί τον ουρανό πάνω από το Ροβανιέμι στη Φινλανδία και το αεροδρόμιο Evenes στη ΝορβηγίαΑυτά τα δύο μέρη είναι οι τρέχουσες και μελλοντικές βάσεις για το F-35.

Το ΝΑΤΟ έχει ήδη ένα ζευγάρι μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Evenes. Αυτά τα αεριωθούμενα αεροσκάφη έχουν ανατεθεί για αποστολές Quick Reaction Alert (QRA), για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών που πετούν έξω από τη χερσόνησο Κόλα. Το πρώτο από τα φινλανδικά F-35, που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία το 2025, θα έχει έδρα στο Ροβανιέμι.

Το 2020, ένα σύστημα ραντάρ Rozonans-NE που πωλήθηκε στο Ιράν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, είχε ουσιαστικά εντοπίσει και παρακολουθήσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 λίγο έξω από τα σύνορα της χώρας.

Το νέο ραντάρ είναι ένα από τα έξι τουλάχιστον, παρόμοια συστήματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν σύντομα κατά μήκος της αρκτικής ακτογραμμής της Ρωσίας, από τη χερσόνησο Κόλα στα δυτικά έως το Βερίγγειο στενό στα ανατολικά. 

Ραντάρ Rozonans-NE

Το σύστημα ραντάρ μπορεί να αναγνωρίσει και να παρακολουθήσει ακόμη και τους πιο περίπλοκους εναέριους στόχους. Το Rezonans-NE είναι ένα ραντάρ υψηλής συχνότητας (VHF) έγκαιρης προειδοποίησης, με συστοιχία φάσεων.

Προορίζεται για την ανίχνευση διαφόρων υπαρχόντων και δυνητικών εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων χαμηλά παρατηρήσιμων πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων, υπερηχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών stealth, σε περιβάλλοντα με ισχυρά ηλεκτρονικά αντίμετρα (ECM) και ακαταστασία.

Το ραντάρ μπορεί να λειτουργήσει σε έναν προκαθορισμένο τομέα ή σε λειτουργία κυκλικής σάρωσης. Εκτός από τα καθήκοντα για καιρό ειρήνης, μπορεί να παρέχει υποστήριξη πληροφοριών για πολεμικές επιχειρήσεις αεροπορικής και αεράμυνας, καθώς και έγκαιρη προειδοποίηση για αεροπορική επίθεση. 

Το Rezonans-NE διαθέτει τέσσερις μονάδες ραντάρ, καθεμία από τις οποίες μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα και προσφέρει έλεγχο σε έναν τομέα αζιμουθίου 90 μοιρών. Η μονάδα ραντάρ περιλαμβάνει μετάδοση, αζιμούθιο, τροφοδότες κεραίας ανύψωσης και ενισχυτή ισχύος. 

Το σύστημα λήψης και επεξεργασίας δεδομένων του ραντάρ, συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα στις τέσσερις ενότητες. Η συσκευή λήψης και επεξεργασίας δεδομένων ραντάρ, καθώς και η γεννήτρια σήματος ανίχνευσης, είναι ψηφιακές συσκευές που ελέγχονται από εξειδικευμένους επεξεργαστές. Το ραντάρ τεσσάρων μονάδων, το οποίο καλύπτει μια περιοχή 100 x 100 μέτρων, σαρώνει έναν τομέα 360 μοιρών.

Ο Γιούρι Κνούτοφ, ένας Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε στο παρελθόν ότι το Rezonans-NE είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα ραντάρ, που ενσωματώνει στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στον σταθμό να προσομοιώνει μια ηλεκτρονική εικόνα ενός στόχου και να προσδιορίζει με ακρίβεια, τον τύπο του με τις παραμέτρους πτήσης.

Οι τεχνικές δυνατότητες του ραντάρ Resonance-N, του επιτρέπουν να εντοπίζει και να ορίζει στόχους σε αποστάσεις έως 600 km για αεροδυναμικούς εναέριους στόχους και έως 1.200 km για βαλλιστικούς στόχους. Το σύστημα βρίσκει στόχους σε υψόμετρο έως και 100 χιλιόμετρα ταυτόχρονα.

Το ραντάρ "Resonance-N" αναπτύσσεται σε μονάδες. Μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής του, επειδή όλοι οι κόμβοι του σταθμού συναρμολογούνται σε ειδικά δοχεία στη συνέχεια. Ο σταθμός διαθέτει σύστημα αναγνώρισης στόχου φίλου ή εχθρού και μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα σε ανέμους έως και 50 m/s, στις χαμηλότερες και υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα.

Κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, το ραντάρ λέγεται ότι μπορεί να παρακολουθεί περισσότερους από 500 στόχους ταυτόχρονα, δίνοντας έγκαιρη προειδοποίηση για αεροπορική επίθεση και ενημερώνοντας την αεροπορία και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, για την κατάσταση του αέρα. Το σύστημα δεν διαθέτει περιστρεφόμενες κεραίες, που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παροχή παντού ορατότητας. 

Το Rezonans-NE είναι συνήθως τοποθετημένο στο έδαφος, ως ένα τετράγωνο τεσσάρων μονάδων. Ωστόσο, το ραντάρ μπορεί να κατασκευαστεί σε μία μονάδα, δύο μονάδες ή τρεις παραλλαγές με τμήματα θέασης 90°, 180° και 270° αντίστοιχα, κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Αυτό το σύστημα εξάγεται επίσης σε λίγες χώρες. Επί του παρόντος, το σύστημα έχει ήδη αποκτηθεί από την Αίγυπτο και το Ιράν. Η Αλγερία λέγεται επίσης ότι, είναι χρήστης αυτού του συστήματος. Υποτίθεται ότι, το αιγυπτιακό ραντάρ Resonance-NE παρακολουθεί όλα τα αντικείμενα στον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, τη Συρία και άλλες χώρες εκτός από την Αίγυπτο.

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=51sCSRR9O-o

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ