Ένα στρατιωτικό drone αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες να πετάξει υπό κακές καιρικές συνθήκες, συνετρίβη στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.
Το Watchkeeper τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 2014 στο Αφγανιστάν . Αλλά η πλατφόρμα υψηλής τεχνολογίας έχει συντριβεί τουλάχιστον επτά φορές, με δύο να χάνονται στα ανοικτά των ακτών της Ουαλίας και έναν αριθμό να συντρίβεται κατά την προσγείωση.
Ένα χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης, για να δει πώς το UAV θα αντιμετωπίσει τις συνθήκες «παγοποίησης». Το τελευταίο drone που συνετρίβη, πετούσε από την RAF στο Ακρωτήρι στην Κύπρο όταν έπεσε στη θάλασσα στις 29 Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εκπαιδευτικής πτήσης.
Η πλατφόρμα εναέριας επιτήρησης έχει κατακλυστεί από προβλήματα, και έχει δει τον προϋπολογισμό να εκτινάσσεται από 800 εκατομμύρια £ σε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια £. Ωστόσο, πιστεύεται ότι τα μισά από τα 54 που παραγγέλθηκαν ως έργο 1 δισεκατομμυρίου λιρών, έχουν τοποθετηθεί σε μακροπρόθεσμη αποθήκευση.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές Thales, το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί εντός δύο ωρών. Μέρος του στόλου έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη.
Ο υποστηρικτής των Τόρις, Μαρκ Φρανσουά, εξέφρασε την οργή του για την τελευταία απώλεια αεροσκάφους. «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να το πιάσει. Αυτό το σύστημα που μπήκε σε λειτουργία με χρόνια καθυστέρηση, μαστίζεται από προβλήματα. Ωστόσο, βλέπουμε άλλα drones να αποδίδουν με επιτυχία στην Ουκρανία σχεδόν σε καθημερινή βάση », δήλωσε.
Τα drones έχουν αναπτυχθεί, για να πετούν από το αεροδρόμιο Lydd και θα λειτουργούν από το 47ο Σύνταγμα Βασιλικού Πυροβολικού.
Το Υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος φιλοξενεί μια σειρά αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρο-οπτικών και υπέρυθρης κάμερας πλήρους κίνησης ημέρας και νύχτας, ραντάρ συνθετικού διαφράγματος και ραντάρ δείκτη κινούμενου στόχου.
Σε μια προηγούμενη συντριβή, οι χειριστές απενεργοποίησαν τη λειτουργία αυτόματης προσγείωσης του drone όταν δεν προσγειώθηκε υπό κακές καιρικές συνθήκες. Αυτό αφαίρεσε επίσης, πολλά μέτρα προστασίας που προκάλεσαν τη συντριβή της πλατφόρμας παρακολούθησης μισού τόνου.
Αρκετές αναφορές ατυχημάτων έχουν βρει ότι, το «αεροσκάφος παντός καιρού» μπορεί εύκολα να μπερδευτεί σε ομίχλη, βροχή, χιόνι και από ριπές ανέμου.
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά: «Το αυτόματο σύστημα προσγείωσης φαίνεται να λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί σε καλό καιρό, αλλά σε κακές καιρικές συνθήκες, όπως χαμηλή νέφωση, ομίχλη, ριπές, βροχόπτωση ή συνδυασμό αυτών των συνθηκών, ανωμαλίες στο σύστημα μπορεί να κάνουν το αεροσκάφος αυτο-αποβολή προσέγγισής του στην προσγείωση».
Για παράδειγμα, οι ριπές ανέμου ή οι ξαφνικοί ελιγμοί του οχήματος, μπορεί να προκαλέσουν συνδυασμό ρυθμού βήματος και επιτάχυνσης που είναι επαρκής ώστε, να γίνει ανίχνευση του Ground Touch ή τα υψόμετρα λέιζερ μπορούν να καταγράψουν ψευδές ύψος λόγω ομίχλης ή χαμηλού νέφους, κάτω από το όχημα ή αντανακλάσεις από υγρές επιφάνειες λειτουργίας.
«Εάν ο χειριστής επιθυμεί στη συνέχεια να αναγκάσει το όχημα να προσγειωθεί, η επιλογή του Master Override (MO) θα αφαιρέσει την ενσωματωμένη προστασία ασφαλείας που προκαλεί τη ματαίωση και θα επιτρέψει στο όχημα, να συνεχίσει την προσέγγισή του εκτός εάν το πλήρωμα δώσει εντολή χειροκίνητης ματαίωσης», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Σαφώς, η απόφαση για την επιλογή MO είναι σημαντική καθώς αυξάνει τον κίνδυνο συντριβής του αεροσκάφους. Μια περαιτέρω έρευνα θα ξεκινήσει μετά από αυτό το τελευταίο δυστύχημα.