Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σοβαρό κενό για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Δεν έχουν ανάλογο με τα Ρωσικά συστήματα Tor, Pantsir και Buk-M3

 Ειδικότερα, στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στο Donbass, η συμμαχία έχει ξεκινήσει ένα νέο στάδιο βαθύ εκσυγχρονισμού των συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας. Ο στρατιωτικός παρατηρητής της Gazeta.Ru Mikhail Khodarenok, κατάλαβε γιατί το ΝΑΤΟ το χρειαζόταν αυτό.

«Η ηγεσία του ΝΑΤΟ σκοπεύει να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο των προγραμμάτων GBAD και SBAMD C2 Layer, τα οποία σχετίζονται με τη δημιουργία νέων συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας», αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο τύπου του μπλοκ.

Το GBAD, Ground-Based Air Defense System είναι ένα πολλά υποσχόμενο επίγειο αρθρωτό σύστημα αεράμυνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς  και μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και μέσα αναγνώρισης ραντάρ και επεξεργασίας πληροφοριών. Αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ σκοπεύει να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για το πρόγραμμα GBAD μέχρι το τέλος του 2022, να ξεκινήσει το εννοιολογικό στάδιο του έργου το 2023 και να προχωρήσει στην τελική ανάπτυξη του προγράμματος γύρω στο 2028.

Η Συμμαχία σκοπεύει επίσης, να υπογράψει φέτος ένα μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία ενός πολυεθνικού συστήματος διοίκησης και ελέγχου για ένα επίγειο σύστημα εναέριας και πυραυλικής άμυνας, σε επίπεδο τάγματος και ταξιαρχίας, γνωστό ως SBAMD C2 Layer (“Command and Control Capabilities for Ground -Βασισμένη Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα σε επίπεδο τάγματος και ταξιαρχίας).

Το χρονοδιάγραμμα διάθεσης, θα είναι παρόμοιο με αυτό του αρθρωτού προγράμματος GBAD. Αυτά τα δύο έργα ενώνονται με μια «κοινή ιδέα», τονίζει η συμμαχία.

«Το ερώτημα είναι πώς συνδυάζουμε πολλαπλά συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, για να καλύψουμε όλα τα πιθανά σενάρια απειλής  από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυραύλους κρουζ, επανδρωμένα αεροσκάφη έως τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους», είπε η Camille Grand, Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για Αμυντικές Επενδύσεις.

Αν και τα δύο προγράμματα ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τα συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας και μεσαίας εμβέλειας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση από την αρχή των εχθροπραξιών,  στην αντιμετώπιση επιθέσεων από αεροσκάφη, drones , ελικόπτερα και τακτικοί πύραυλοι, είπε η Grand.

«Βλέπουμε μια σειρά από σημαντικά μαθήματα που πρέπει να αντλήσουμε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές μας αποφάσεις για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του, ο πρώην διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγος Ben Hodges , σε συνέντευξή του στο Defense News, δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, είδαμε ένα απίστευτο αριθμό επιχειρησιακών-τακτικών στρατιωτικών εξόδων και εκτοξεύσεις  βαλλιστικών πυραύλων κρουζ».

Σημείωσε ότι αυτές οι εξόδους βοήθησαν το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του μπλοκ, να καθορίσουν τα συστήματα που απαιτούνται για την απόκρουση τέτοιων επιθέσεων. Ο Ben Hodges τόνισε ότι το GBAD Modular Program και η προσπάθεια SBAMD C2, «αντανακλούν αυτές τις απαιτήσεις, αλλά η συμμαχία πρέπει να διασφαλίσει την κατάλληλη πολιτική ανταλλαγής πληροφοριών για να μεγιστοποιήσει τις μαχητικές της ικανότητες».

Σύμφωνα με τον Hodges, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να σχεδιάσουν και να διεξάγουν κοινές πολυεθνικές ασκήσεις, κατά τις οποίες θα καθοριστούν οι τελικές απαιτήσεις για την εμφάνιση ενός πολλά υποσχόμενου συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.

«Υπάρχει πράγματι ένα σοβαρό κενό στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ -και συνεπώς κατ' αρχήν το ΝΑΤΟ- στον εξοπλισμό των στρατευμάτων με αποτελεσματικά τακτικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτό το στάδιο, οι Αμερικανοί απλά δεν διαθέτουν συστήματα αεράμυνας που θα μπορούσαν να συγκριθούν ως προς την απόδοση πυρός και την ασυλία θορύβου, με τα ρωσικά αντιαεροπορικά τακτικά πυραυλικά συστήματα "Tor", "Pantsir" και "Buk-M3"», αναφέρει ο Mikhail  Khodarenok, στρατιωτικός παρατηρητής της Gazeta.Ru,  απόστρατος συνταγματάρχης.

 Ειδικότερα, στο τέλος του οικονομικού έτους 2020, η General Dynamics Land Systems, υπέγραψε σύμβαση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία και την προμήθεια ενός συστήματος ελιγμών αεράμυνας ενδιάμεσης εμβέλειας για τον αμερικανικό στρατό (U.S. Army's Interim Maneuver Short-Range Air Defense system, IM-SHORAD). 

Το σύστημα IM-SHORAD, είναι ένα σύστημα αεράμυνας ενδιάμεσης μικρής εμβέλειας για τον εξοπλισμό αεράμυνας μονάδων ταξιαρχιών (τακτικές ομάδες ταξιαρχίας) του Στρατού των ΗΠΑ.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που βασίζεται στο όχημα μάχης Stryker, θα περιλαμβάνει ένα σύνολο εξοπλισμού που αναπτύχθηκε από τη Leonardo DRS, Inc. Αυτό το κιτ περιλαμβάνει επίσης, τον εκτοξευτή Raytheon Stinger, σχεδιασμένο να πλήττει στόχους σε χαμηλά και εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα - αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV.

Η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος, θα είναι μια απάντηση στην οξεία έλλειψη ικανοτήτων τακτικής αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας της Ουάσιγκτον στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων , δηλαδή στην Ουκρανία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...