Το πυροβολικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πριν από την «ειδική» στρατιωτική επιχείρηση, αντιπροσωπευόταν κυρίως από τις σοβιετικές εξελίξεις. Όμως, τους τελευταίους μήνες, αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα βάσεις πυροβολικού κατασκευασμένα σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, έχουν αρχίσει να εξοπλίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ο στρατιωτικός παρατηρητής της Gazeta.Ru Συνταγματάρχης ε.α. Mikhail Khodarenok, συνέκρινε τις δυνατότητες των συστημάτων πυροβολικού της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Τα πυραυλικά στρατεύματα και το πυροβολικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι επί του παρόντος εξοπλισμένα κυρίως με τα ακόλουθα όπλα: αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα 2S1 "Gvozdika" (122 mm), αυτοπροωθούμενα όπλα 2SZ "Acacia" (152 mm), αυτοπροωθούμενα όπλα 2S19 «Msta-S» (152 mm), «Msta-B» (152 mm), πυροβόλα 2S5 «Hyacinth» (152 mm) και 2S7 «Peony» (203 mm).
Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα 120 mm 2S23 "Nona-SVK", 2S9 "Nona-S", 2S31 "Vena" και το ρυμουλκούμενο ανάλογό τους 2B16 "Nona-K" προορίζονται επίσης, για πυροσβεστική υποστήριξη μονάδων συνδυασμένων όπλων. Επιπλέον, τα στρατεύματα διαθέτουν τους ακόλουθους τύπους όλμων : αυτόματο 2B9M "Vasilek" (82 mm), 2B14-1 "Tray" (82 mm), συγκρότημα όλμων 2S12 "Sani" (120 mm), αυτοκινούμενο 2S4 «Τουλίπα » (240 χλστ.).
Περίπου η ίδια κληρονομιά από τον σοβιετικό στρατό, πήγε στα πυραυλικά στρατεύματα και το πυροβολικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Μέχρι πρόσφατα, στα πεδία των μαχών κατά τη διάρκεια της «ειδικής» στρατιωτικής επιχείρησης, οι μαχητικές δυνατότητες του πυροβολικού και των δύο πλευρών ήταν περίπου ίσες σε ποιότητα. Παράλληλα, υπήρξε σημαντική ποσοτική υπεροχή στο πλευρό του ρωσικού πυροβολικού.
Από αυτή την άποψη, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το εύρος βολής των πυροβόλων όπλων 2S1 Gvozdika είναι 15,1 km, 2S3 Akatsiya 17,3 km, Msta-S λίγο πάνω από 24 km, Giatsint-B (S) 28,5 km.
Ωστόσο, η κατάσταση στη γραμμή επαφής άρχισε να αλλάζει σταδιακά με την άφιξη όπλων δυτικού τύπου, για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Γεγονός είναι ότι, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν το Κοινό Βαλλιστικό Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο καθόρισε ένα νέο πρότυπο για οβίδες 155 mm και καθόρισε το μέγιστο βεληνεκές βλημάτων κατακερματισμού υψηλής έκρηξης σε 30 km, και ενεργό αντιδραστικό 40 χλμ. Δηλαδή, το βεληνεκές των οβίδων του ΝΑΤΟ με την υιοθέτηση αυτού του εγγράφου, έχει γίνει μεγαλύτερο από αυτό των περισσότερων ρωσικών πυροβόλων. Εδώ, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι, η προμήθεια όπλων δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία είναι σχετικά μικρή.
Πώς ενημερώθηκε το ουκρανικό πυροβολικό
Επί του παρόντος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εξοπλισμένες με διάφορους τύπους οβίδων 155 mm δυτικής παραγωγής. Μερικές φορές, από αυτή την άποψη, εκφράζεται η γνώμη στη ρωσική κοινότητα εμπειρογνωμόνων ότι, ο «διαφορετικός τύπος» θα δυσκολέψει την προμήθεια όπλων με οβίδες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν 90 οβίδες M777 στην Ουκρανία, ενώ η Αυστραλία έστειλε έξι και ο Καναδάς τέσσερα. Το M777 είναι ένα ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο που χρησιμοποιείται επί του παρόντος, από τον Στρατό των ΗΠΑ και το Σώμα Πεζοναυτών.
Το M777 διακρίνεται από τα άλλα οβιδοβόλα με το υψηλής ακρίβειας σύστημα ελέγχου πυρός ψηφιοποίησης του ρυμουλκούμενου πυροβολικού, το οποίο χρησιμοποιεί GPS και δεδομένα που λαμβάνονται από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να στοχεύει τον στόχο, το οποίο επιτρέπει ακριβή πυρά σε μεγάλες αποστάσεις.
Ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα του M777 είναι η συμβατότητά του με το κατευθυνόμενο με λέιζερ M172 Copperhead και το M982 Excalibur με GPS και αδρανειακή καθοδήγηση. Η μέγιστη εμβέλεια βολής του M777 με συμβατικά βλήματα είναι 24,7 km, αλλά με τα ειδικά φτάνει στα 40 km.
Ωστόσο, τα οβιδοβόλα M777 που παρέχονται στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν διαθέτουν ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν βλήματα M982 Excalibur.
Η Πολωνία προμηθεύει την Ουκρανία με αυτοκινούμενο οβιδοφόρο AHS Krab διαμετρήματος 155 mm με μήκος κάννης 52 διαμετρήματος. Το AHS Krab είναι ένας αυτοπροωθούμενος οβιδοβόλος, που βασίζεται στο αδειοδοτημένο πλαίσιο του νοτιοκορεατικού τύπου K9 Thunder, που παράγεται στην Πολωνία, χρησιμοποιώντας το βρετανικό σύστημα πυργίσκου AS-90, το οποίο επίσης παράγεται κατόπιν άδειας. Η μέγιστη εμβέλεια βολής του AHS Krab φτάνει τα 40 km.
Η Σλοβακία προμηθεύει την Ουκρανία με αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού Zuzana 2. Το όπλο είναι τοποθετημένο σε τροχοφόρο σασί TATRA 8X8. Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα είναι εξοπλισμένα με οβίδα των 155 mm με μήκος κάννης 52 διαμετρημάτων και μέγιστη εμβέλεια βολής 41 km. Ο ενσωματωμένος υπολογιστής των αυτοκινούμενων όπλων, παρέχει αυτόματη σύνδεση στο έδαφος. Οι μηχανές μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και να λαμβάνουν δεδομένα από τον σταθμό διοίκησης.
Η Γαλλία παρέδωσε στην Ουκρανία τροχοφόρα αυτοκινούμενα βάσεις πυροβολικού CAESAR 155 mm με μήκος κάννης 52 διαμετρήματος που αναπτύχθηκε από την GIAT Industries. Η μέγιστη εμβέλεια βολής των αυτοκινούμενων όπλων CAESAR φτάνει τα 42 km, σύμφωνα με άλλες πηγές 46 km.
Το "Coalition-SV" πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά
Το 1989, τα συντάγματα πυροβολικού των τμημάτων μηχανοκίνητων τυφεκίων και αρμάτων μάχης του Σοβιετικού Στρατού, υιοθέτησαν το αυτοκινούμενο οβιδοφόρο 2S19 "Msta-S" 152 mm με εμβέλεια βολής άνω των 24 km.
Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του κατά τη στιγμή της υιοθέτησής του, το Msta-S αντιστοιχούσε περίπου με τους ξένους ομολόγους του, ωστόσο, μετά την υιοθέτηση από τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας του προαναφερθέντος «βαλλιστικού μνημονίου», άρχισε να υστερεί σε σχέση με αυτοκινούμενες εγκαταστάσεις πυροβολικού χωρών του ΝΑΤΟ ως προς τα δεδομένα της.
Υπήρχε ανάγκη να αναπτυχθεί ένα νέο όπλο, ανώτερο στα χαρακτηριστικά του από τα οβιδοβόλα των χωρών του ΝΑΤΟ. Επίσημα, οι εργασίες για τη δημιουργία ενός πολλά υποσχόμενου αυτοκινούμενου όπλου, που ονομάζεται 2S35 "Coalition-SV", ξεκίνησαν το 2006.
Το 2011 ολοκληρώθηκε το στάδιο της έκδοσης τεκμηρίωσης μελετών εργασίας. Μέχρι το 2013, το Ural Transport Engineering Plant είχε κατασκευάσει τα δύο πρώτα πρωτότυπα των αυτοκινούμενων όπλων Koalitsiya-SV και το 2014 παραγγέλθηκε μια σειρά από 10 μονάδες 2S35, οι οποίες συμμετείχαν στην Παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία.
Το Koalitsiya-SV είναι ένα ρωσικό διαειδικό σύστημα πυροβολικού 152 mm, που βασίζεται στο άρμα T-90 με μέγιστη εμβέλεια βολής έως 80 km, μέγιστο φορτίο πυρομαχικών έως 70 φυσίγγια και ρυθμό βολής έως και 16 βολές ανά λεπτό. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των δειγμάτων του ΝΑΤΟ.
Η πιο σημαντική απόχρωση είναι ότι, σήμερα τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό του στόχου. Αυτό δίνει στο βεληνεκές του πυροβολικού , ακόμη και με συμβατικά βλήματα, τις ιδιότητες των όπλων ακριβείας.
Από την άποψη αυτή, πρέπει να σημειωθεί ότι εάν οι εκτοξευτήρες των συστημάτων, τα τμήματα και τα αυτοκινούμενα συντάγματα πυροβολικού των οβίδων 2S35 "Coalition-SV" δεν είναι εξοπλισμένα με UAV ως μέσα αναγνώρισης και ρύθμισης πυρών, κλειστά σε ένα ενιαίο κύκλωμα αναγνώρισης και πυρός που λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, τότε σε πλήρη ένταση, δεν θα είναι δυνατή η χρήση των υψηλών τακτικών και τεχνικών χαρακτηριστικών του Coalition-SV.