Ρωσικό μέσο ενημέρωσης έκανε γνωστό πως για πρώτη φορά, η Ρωσία χρησιμοποίησε μια σύνδεση τεσσάρων μαχητικών Su-57 συνδεδεμένων σε ένα ενιαίο δίκτυο πληροφοριών, προκειμένου να καταστρέψει την Ουκρανική αεράμυνα.
Ο Βλαντιμίρ Ποπόφ, Επίτιμος Πιλότος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε «Τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, που περιλαμβάνει το Su-57, έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα όπλων σε αυτά και το ίδιο το μηχάνημα βοηθά στην αποφυγή σφαλμάτων πιλότου» και συνέχισε:
«Μελετούμε τις δυνατότητες του Su-57 και τις τακτικές δυνατότητες του αεροσκάφους, σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Αυτό είναι πολύ πολύτιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς στον εναέριο χώρο είναι ελάχιστα αντιληπτά από τις δυνάμεις και τα μέσα αεράμυνας. Επιπλέον, αυτά τα μηχανήματα χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα όπλων, από παλιούς πυραύλους και βόμβες ελεύθερης πτώσης μέχρι υπερηχητικά όπλα», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ποπόφ, Αναπληρωτής Αρχισυντάκτης του περιοδικού Aviapanorama, Επίτιμος Στρατιωτικός Πιλότος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο ίδιος επέστησε επίσης την προσοχή, στον υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης στο Su-57. «Ο αυτόματος έλεγχος, η μεταφορά δεδομένων και ο συντονισμός με άλλους μαχητές είναι αρκετά καλά αναπτυγμένοι εδώ. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα στο αεροσκάφος που λειτουργεί ως εικονικός συγκυβερνήτης. Αυτό βοηθά στο θέμα της επιλογής στόχου, και κατά τη στόχευση και κατά τον καθορισμό των συντεταγμένων », εξήγησε.
Τώρα ο στρατός μας «πρέπει να κατανοήσει πώς λειτουργούν αυτά τα συστήματα στον σύνδεσμο παρουσία παρεμβολών από τον εχθρό, καθώς και σε καταστάσεις μονομαχίας», σημειώνει .Αυτό σημαίνει ότι, ο σύνδεσμος μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα τόσο σε εναέριους όσο και σε επίγειους στόχους. Εάν, για παράδειγμα, ένα Bayraktar εμφανιστεί στον ουρανό, τότε μπορεί να του επιτεθεί και να το καταρρίψει , ενώ συνεχίζει να κάνει άλλες εργασίες: για παράδειγμα να ακολουθήσει τη διαδρομή πτήσης, να κάνει ελιγμούς και να παρακολουθεί επίγειους στόχους.
«Επιπλέον, με το Su-57, οι εκτοξεύσεις και οι βομβαρδισμοί πυραύλων πραγματοποιούνται με υψηλό βαθμό ακρίβειας και ασφάλειας. Η μέγιστη κυκλική απόκλιση είναι μόνο περίπου δέκα μέτρα, και όταν χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο τύπο όπλου, ακόμη και δύο μέτρα. Δηλαδή, εάν, για παράδειγμα, εργαζόμαστε σε μια γέφυρα στο έδαφος του εχθρού, τότε μπορούμε να χτυπήσουμε με ακρίβεια την υποστήριξη και να μην καταστρέψουμε ολόκληρη τη δομή », είπε ο ειδικός.
Επίσης, το Su-57 είναι αρκετά εύκολο στη διαχείριση, καθώς πολλά ανατίθενται στο μηχάνημα: είναι σε θέση να παρακολουθεί τις ενέργειες του πιλότου και βοηθά στην αποφυγή λαθών, συνόψισε ο Popov.
Έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια μιας ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποίησε μια σύνδεση τεσσάρων μαχητικών Su-57 συνδεδεμένων σε ένα ενιαίο δίκτυο πληροφοριών, για να καταστρέψει την αεράμυνα. Αυτό ανέφερε ενημερωμένη πηγή στο RIA Novosti . «Τα αεροπλάνα ενσωματώθηκαν σε ένα δίκτυο πληροφοριών μέσω συστημάτων αυτόματης επικοινωνίας, μετάδοσης δεδομένων, πλοήγησης και αναγνώρισης σε πραγματικό χρόνο», είπε.
Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι, «ο συνδυασμός των πλευρών σε έναν ενιαίο χώρο πληροφοριών αυξάνει την αποτελεσματικότητα εντοπισμού και χτυπήματος στόχων», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι κατά την εμπλοκή του Su-57 κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί η χαμηλή ορατότητά του με ραντάρ. Υπενθυμίζουμε ότι, τον Μάιο έγινε γνωστό η χρήση του Su-57 σε ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το Su-57 είναι ένα ρωσικό πολυλειτουργικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, σχεδιασμένο να καταστρέφει όλους τους τύπους εναέριων, επίγειων και επιφανειακών στόχων. Διαθέτει υπερηχητική ταχύτητα πλεύσης, εσωτερικό οπλισμό, επίστρωση που απορροφά ραντάρ, καθώς και το πιο πρόσφατο σετ εξοπλισμού επί του σκάφους.
Το μαχητικό μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα κατευθυνόμενων και μη κατευθυνόμενων όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος, μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, κατευθυνόμενων πυραύλων αέρος-εδάφους διαφόρων οικογενειών (Kh-31, Kh-35, Kh-38 , Kh-58, Kh-59), ρυθμιζόμενες αεροβόμβες διαμετρήματος 250, 500 και 1500 κιλών (η τελευταία από εξωτερικά σκληρά σημεία). Το μέγιστο φορτίο μάχης του αεροσκάφους είναι 10 τόνοι.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι τον Απρίλιο, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης ρωσικών αεροσκαφών Su-57, εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ αρνηθεί να πουλήσει μαχητικά F-16 στην Άγκυρα. Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την προμήθεια Su-57 και Su-35.