"Οι Κινέζοι αναλυτές θαύμασαν τις τακτικές «φιδιού» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία", αναφέρει άρθρο ρωσικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η ΛΔΚ θαύμασε τις ενέργειες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αποκαλώντας τις τακτικές του ότι «δελεάζουν το φίδι». Τέτοιες πληροφορίες εμφανίστηκαν στην κινεζική πύλη 360Kuai.
Τα ρωσικά στρατεύματα σε ισχυρές οχυρωμένες περιοχές, έχοντας βρει ένα «βουνό φιδιών», σκόπιμα είτε σταματούν την επίθεση είτε δημιουργούν την εμφάνιση ότι υποχωρούν.
Στο μεταξύ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, σαν «δελεασμένο φίδι», προχωρούν, πέφτοντας σε κόλαση πυρός, με αποτέλεσμα να χάσουν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Vladislav Shurygin, τέτοιες τακτικές προκαλούν τον εχθρό να προβεί σε βιαστικές ενέργειες, παρασύροντάς τον στην καταστροφή
Η ειδική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε τον σκοπό της εκστρατείας - την αποναζοποίηση και αποστρατικοποίηση της Nezalezhnaya, την προστασία των αμάχων στο Donbass, οι οποίοι έχουν υποστεί γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Είναι γνωστό ότι οι Ουκρανικές Δυνάμεις στο Ντονμπάς, έχουν προβεί σε αμυντική οργάνωση και οχύρωση του εδάφους, προκειμένου να αμυνθούν έναντι των υπέρτερων Ρωσικών επιτιθέμενων στρατιωτικών δυνάμεων
Κοινώς οι Ουκρανοί διεξάγουν άμυνα περιοχής , με βασικό αντικειμενικό σκοπό την απόκρουση των Ρωσικών επιθέσεων και την διατήρηση του εδάφους υπό τον έλεγχό τους
Για τον σκοπό αυτό η διάταξη τους περιλαμβάνει της εν α γραμμή δυνάμεις, οι οποίες είναι ταγμένες αμυντικά στην καλά οργανωμένη και οχυρωμένη τοποθεσία τους, στο ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας) απέναντι στους Ρώσους και τις εφεδρικές δυνάμεις αυτών.
Αποστολή της εφεδρείας είναι η διεξαγωγή άμεσης ή έμμεσης (κύριας) αντεπίθεσης, αναλόγως του κλιμακίου του αμυνομένου και του χρόνου εκτόξευσής της, με σκοπό την στεγανοποίηση του αμυντικού μετώπου που σε κάποιο σημείο έχει διασπάσει και έχει εισχωρήσει ο εχθρός και την καταστροφή αυτού(άμεση αντεπίθεση), ή την καταστροφή του εχθρού με αντεπίθεση (κύρια), εκτός αμυντικής τοποθεσίας
Η "τακτική του φιδιού"
Σύμφωνα με τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των Ουκρανικών αμυνομένων δυνάμεων σε μια καλά οργανωμένη και οχυρωμένη τοποθεσία, θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες.
Για τον λόγο αυτό οι Ρώσοι μετά τη λήψη επαφής με την αμυντική τοποθεσία των Ουκρανών, προσποιούνται αδυναμία συνέχισης της επίθεσης και συμπτύσσονται προς τα πίσω.
Αυτό δημιουργεί το συναίσθημα νίκης των Ουκρανών οι οποίοι προβαίνουν σε αντεπίθεση με σκοπό να καταστρέψουν τους επιτιθέμενους Ρώσους που υποχωρούν, οπότε τότε αναπτύσσονται σε εδαφικές περιοχές οι οποίες είναι προσχεδιασμένο από τους Ρώσους να βληθούν με τεράστιο όγκο πυρός.
Συνέπεια αυτού είναι η καταστροφή της Ουκρανικής δύναμης αντεπίθεσης, από τα Ρωσικά πυρά, με αποτέλεσμα τελικά οι αμυνόμενες Ουκρανικές δυνάμεις στην α γραμμή άμυνας να ξεμείνουν από εφεδρείες.
Αυτό τις καθιστά στατικές , γεγονός που δίνει το πλεονέκτημα της υπερκέρασης-κύκλωσης τους από υπέρτρερες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες ρωσικές δυνάμεις, ενώ την ίδια ώρα το Ρωσικό πυροβολικό τις σφυροκοπεί, απαγορεύοντας την μετακίνησή τους.
Μοιραία τότε για τους Ουκρανούς επέρχεται η ολοκληρωτική καταστροφή τους.