Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας είχαμε αναφέρει : Εντολή Βερολίνου! Σολτς: Η Ελλάδα θα προμηθεύσει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία- Ο ΕΣ δίνει BMP-1, παίρνει γερμανικά Marder. Μάλιστα αναφέραμε ότι, ο Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σημείωσε ότι η Γερμανία «στηρίζει χώρες που έχουν στη διάθεσή τους άρματα μάχης από τα αποθέματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας».
Η Αθήνα πρόκειται να παραλάβει το γερμανικό «Marder», για την παράδοση σοβιετικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στο Κίεβο. Σύμφωνα με μια αναφορά, τα γερμανικά οχήματα συζητούνταν για απευθείας εξαγωγή στην Ουκρανία. Ένας ειδικός εκτιμά ότι, η μαχητική αξία των ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων είναι πολύ χαμηλότερη.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε την Τρίτη ανταλλαγή αρμάτων μάχης με την Ελλάδα υπέρ της Ουκρανίας. Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το Βερολίνο θέλει να παραδώσει στην Αθήνα 50 παροπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «Marder» κι οι Έλληνες υποτίθεται ότι, θα παραδώσουν στο Κίεβο τεθωρακισμένα σοβιετικής σχεδίασης.
Αλλά η ανταλλαγή αρμάτων μάχης αντιμετωπίζεται με κριτική στους κύκλους των ειδικών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild», τα τεθωρακισμένα «Marder», είναι εκείνα για τα οποία η εταιρεία εξοπλισμών Rheinmetall υπέβαλε αίτηση εξαγωγής στην Ουκρανία στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας στις 22 Απριλίου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι, ένας κυβερνητικός γνώστης είπε ότι «τα άρματα για την Ουκρανία είναι επιτέλους από το τραπέζι». Ο καγκελάριος Scholz, ήθελε «να τελειώσει επιτέλους η κουραστική συζήτηση για τα οχήματα μάχης πεζικού». Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο όλα τα ακόμα λειτουργικά άρματα θα ληφθούν από τη Γερμανία, ώστε να μην είναι πλέον διαθέσιμα για την Ουκρανία.
Αντί για τα «Marders», το Κίεβο θα λάβει τώρα περίπου 100 οχήματα μάχης πεζικού BMP-1A1 Ost, από παλιά αποθέματα της ΛΔΓ που πουλήθηκαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990. Τα οχήματα λέγεται ότι δεν χρησιμοποιούνταν σχεδόν καθόλου από τον ελληνικό στρατό εδώ και χρόνια. Η μαχητική αξία των οχημάτων «είναι πολύ κάτω από ένα άρμα μάχης», λέει ο στρατιωτικός ειδικός Gustav Gressel της εφημερίδας «Bild».
Ο επιστήμονας από το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων» κατονομάζει και αδυναμίες. Το εσωτερικό είναι «πολύ στενό» και το πυροβόλο των 73 χιλιοστών είναι «πολύ ανακριβές» και άρα «σχεδόν άχρηστο». Στα χαρτιά, το όχημα είναι ένα τεθωρακισμένο άρμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, σύμφωνα με τον Gressel. Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα για την κατάσταση των οχημάτων ηλικίας 50 έως 58 ετών. «Αν είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι σκουπίδια», αναφέρει ο Gressel της «Bild».
Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, με νεώτερη ενημέρωση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι «κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς» συμφωνήθηκε η αποστολή στην Ουκρανία τεθωρακισμένων οχημάτων και η παραλαβή γερμανικών.
Ειδικότερα, «συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder».
Πρόκειται, δηλαδή, για οχήματα που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά την ένωσης της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Μεγάλο μέρος του οπλισμού της Ανατολικής Γερμανίας, είχε παραχωρηθεί σε συμμαχικές χώρες.
Το υπουργείο τονίζει ακόμη ότι, «οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».