Ένοπλες Συρράξεις

Εσθονός Αντιστράτηγος: Εάν η Ρωσία μπλοκάρει τα κράτη της Βαλτικής, θα μπλοκάρουμε την Αγία Πετρούπολη

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο LRT.lt, ο Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, Αντιστράτηγος Μάρτιν Χέρεμ, μιλά για μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα αμυντικά σχέδια των κρατών της Βαλτικής και το «στρατηγικό δίλημμα» που αντιμετωπίζει τώρα το Κρεμλίνο, λέγοντας τα εξής:

Πώς θα άλλαζε η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ την προοπτική της Εσθονίας καθώς και την αμυντική προοπτική των τριών χωρών της Βαλτικής;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό μας κάνει πολύ πιο εύκολο να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, ειδικά από τη θάλασσα και τον αέρα. Ακόμη περισσότερο όταν η Σουηδία ακολουθήσει τη Φινλανδία, όλη η  κατάσταση γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα θα γίνει πιο εύκολη, αυξάνοντας  τις δυνατότητες μας έναντι  του ρωσικού στόλου της Βαλτικής. Βασικά, η Βαλτική Θάλασσα θα  γίνει σχεδόν θάλασσα του ΝΑΤΟ.

Ελπίζω ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δίνει ένα μήνυμα στη ρωσική κοινωνία ότι δεν είναι εναντίον της Ρωσίας, αλλά γίνεται εξαιτίας της Ρωσίας.

Στο έδαφος, τι θα άλλαζε αυτό συγκεκριμένα για τα κράτη της Βαλτικής;

Ιδιαίτερα στη θάλασσα. Νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα. Συνεργαζόμαστε με τη Φινλανδία, με τη Σουηδία,  τη Λετονία και τη Λιθουανία. Όμως η κύρια συνεργασία, που θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, είναι η θάλασσα. Τώρα μπορούμε πολύ καλύτερα να έχουμε επίγνωση της κατάστασης, σε όλη τη Βαλτική Θάλασσα  χάρη στους αισθητήρες μας. Στη συνέχεια, επίσης, εάν υπάρχει οποιαδήποτε απειλή, μπορούμε να έχουμε τις δυνατότητες χρήσης  των θαλάσσιων πόρων μας

Κάποτε υπήρχε πολύς θόρυβος για το ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε ενημερωμένα αμυντικά σχέδια για τη Βαλτική. Υπήρξε πρόοδος;

Έχουμε στο σχεδιασμό μας την ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έκανε να μην είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάσταση. Θέλουμε ένα ακόμα καλύτερο σχέδιο, πιο γρήγορες μονάδες, περισσότερες δυνατότητες, πιο κατανοητά, πιο πρακτικά, πιο ρεαλιστικά σχέδια. Και αυτό ακριβώς κάνουμε στο ΝΑΤΟ.

Φυσικά, δεν είναι πάντα τόσο γρήγορο όσο θα θέλαμε, γιατί, ταυτόχρονα, είμαστε 30 έθνη. Πρέπει επίσης να είμαστε υπομονετικοί, αλλά τα πράγματα πάνε καλύτερα αυτήν τη στιγμή και άρχισε να αναπτύσσεται η σχεδίαση  γρηγορότερα, ακόμη και πριν από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ήσουν ένας από τους λίγους ανώτερους αξιωματούχους που μίλησε δημόσια ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει. Γιατί πήρατε την απόφαση να μιλήσετε για αυτό δημόσια, να προειδοποιήσετε ότι έρχεται ο πόλεμος;

Όλοι είχαμε γνώση ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους. Τα μέσα ενημέρωσης  ανέφεραν ότι οι Ρώσοι μετακινούν στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία και επίσης στη Λευκορωσία. Το είδαν όλοι. Αλλά νομίζω ότι μέχρι το τέλος, οι στόχοι της Ρωσίας ήταν να απειλήσει, όχι να προχωρήσει προς τον πόλεμο.

Αλλά δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση του Πούτιν έδωσε τα αιτήματά της στο ΝΑΤΟ, δεν ήταν δυνατός ένας συμβιβασμός.

Αυτό που είπαν  οι Ρώσοι στο ΝΑΤΟ, να μην προστατεύει τα κράτη της Βαλτικής, και τα κράτη της Βαλτικής δεν επιτρέπεται να διεξάγουν ασκήσεις μεγαλύτερες από  αυτές επιπέδου μια Ταξιαρχίας, ήταν ήδη μία προσβλητική ρητορική και πολιτική απέναντι στο ΝΑΤΟ και  ήξεραν ακριβώς ότι δεν θα τους δώσει  αυτό που ζητούσαν.

Γιατί το έκαναν αυτό; Πάντα προσπαθούν να βρουν έναν λόγο για τη σύγκρουση. Έτσι, τελικά, όταν άρχισαν να κατηγορούν την Ουκρανία για φασισμό, τότε ήταν πολύ ξεκάθαρο.

 Κινούσαν φυσικές δυνάμεις αλλά άρχισαν επίσης να εξηγούν γιατί το κάνουν, για να εφεύρουν τους λόγους και τις δικαιολογίες.

Γι' αυτό, για μένα, ήταν πολύ πιθανό να υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου.

Και, την τελευταία φορά, όταν ήμουν απολύτως σίγουρος ότι ήταν θέμα ωρών, ήταν στις 22 Φεβρουαρίου, με την  ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ]Πούτιν. Στη συνέχεια, ουσιαστικά έκανε μια κήρυξη πολέμου.

Κατά τη γνώμη σας, είμαστε σε πόλεμο;

Υπάρχει ένας υβριδικός πόλεμος κατά της Δύσης, όπου η Ουκρανία βρίσκεται  σε έναν συμβατικό πόλεμο, 

Η οικονομία μας χτυπιέται, οι τιμές ανεβαίνουν, η ανθεκτικότητα και η ψυχολογία του πληθυσμού χτυπιέται, είναι λίγο φοβισμένοι, σκέφτονται πολύ περισσότερο την απειλή που έρχεται από τη Ρωσία, έχουμε πρόσφυγες.

Έχουμε δυσκολίες όταν, στον υβριδικό πόλεμο, κάνουν χρήση των σχέσεων μεταξύ κρατών.

Θέλουν να μας οδηγήσουν  στην κατάσταση  να λέμε, ότι  η Γερμανία κινείται  πολύ αργά υπέρ μας , κάτι είναι πολύ καλό για αυτούς και ότι  η Δύση μας φέρνει πιο κοντά στην αστάθεια και αυτό  το απολαμβάνουν. 

Υπάρχουν άμεσα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία που πρέπει να λάβουν υπόψη τα κράτη της Βαλτικής;

Εάν θέλετε να αποτρέψετε τον πόλεμο, θα πρέπει να είστε έτοιμοι για αυτόν. Για μένα, νομίζω ότι πρέπει  να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε πιο ρεαλιστική και πρακτική άμυνα, και αυτό θα τους αποτρέψει. Όχι τόσο για να δείξουμε κάθε είδους στοιχεία της στρατιωτικής και πολιτικής μας δραστηριότητας και μετά να ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα αποτραπεί. Όχι, πρέπει να είστε έτοιμοι, από αύριο εάν  περάσει η Ρωσία τα σύνορά της.

Τα κράτη της Βαλτικής δεν ανταποκρίνονται στο καθήκον τους για την αποτροπή;

Μέχρι στιγμής, έχει λειτουργήσει, αλλά φαίνεται ότι η ρωσική κυβέρνηση και ο Πούτιν κάνουν μεγαλύτερα και πιο γρήγορα βήματα  Ο στόχος είναι η αστάθεια. Η Ρωσία δεν μπορεί να καταλάβει τα κράτη της Βαλτικής, δεν μπορεί να καταλάβει την Ανατολική Ευρώπη, δεν έχει δύναμη για αυτό και νομίζω ότι δεν το θέλει.

Μπορεί να το κάνουν προσωρινά, να αρπάξουν κάποια εδάφη, αλλά αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι η καταστροφή του πολιτισμού μας, του τρόπου ζωής, της κουλτούρας της οικονομίας, της πολιτικής, των αξιών μας.

Θέλουν να εξάγουν τις δικές τους αξίες, κάτι που είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακούσεις τι λέει η Ρωσία, είναι τόσο μεγάλες και αν δεν το κάνεις, θα σε συντρίψουν ή θα σε πληγώσουν.  Εάν είστε βασικά ένα βενζινάδικο με πυρηνική ενέργεια, κερδίζετε χρήματα μέσω πόρων και δεν επινοείτε τίποτα, τότε ίσως είναι ένας πολύ σοφός τρόπος ζωής.

Ως Διοικητής, πόσο πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα αμυντικά ζητήματα της Λιθουανίας, όπως ο λεγόμενος διάδρομος Suwalki; Σε περίπτωση οποιασδήποτε ένοπλης κλιμάκωσης, πώς μπορούν τα κράτη της Βαλτικής να αλληλοβοηθηθούν;

Πρώτον, είμαστε μια επιχειρησιακή περιοχή και πρέπει να πούμε ότι αν κάποιος από εμάς πληγωθεί, τότε έχει επιρροή στους άλλους.

Το Suwalki θεωρείται πάντα ως ένας τρόπος για να μας μπλοκάρει, αλλά η Ρωσία μπορεί να χρειάζεται το Suwalki όχι για να μπλοκάρει, αλλά για να κάνει μια σύνδεση με το Καλίνινγκραντ. Για να μας  αποκλείσετε, μπορείτε απλώς να καταστρέψετε τους δρόμους και τους σιδηροδρόμους. Μετά απλά παρακολουθείς όταν το επισκευάζουμε, το καταστρέφεις ξανά. είναι αρκετά εύκολο.

Αυτό που θα κάνουμε, και σας υπόσχομαι, σε τρία χρόνια, θα κάνουμε το ίδιο με τη σύνδεση Αγίας Πετρούπολης και Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα. Τότε χρειάζονται τη σύνδεση Suwalki, όχι να μπλοκάρουν, και αυτό είναι πιο δύσκολο. Σε παρακαλώ, εσύ Ρωσία μπλοκάρεις το Suwalki μου, εγώ μπλοκάρω τον Φινλανδικό Κόλπο σου.

Αλλά χρειάζομαι το χρόνο, απλά δώστε μου δύο χρόνια. 

Το χάσμα Suwalki  πύλη, γραμμή, όπως και αν λέγεται  δεν είναι μόνο το πρόβλημά μας. Το επόμενο έτος, θα έχουμε τις δυνατότητες να προκαλέσουμε στρατηγικό δίλημμα για τη Ρωσία. Μπορεί να κλείσουμε τη γραμμή επικοινωνίας της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ και της Αγίας Πετρούπολης και τότε τον διάδρομο  Suwalki θα  το χρειάζονται ακόμη περισσότερο οι Ρώσοι. 

Για να παραμείνει ανοιχτός αυτός ο διάδρομος, μπορεί να χρειαστούν πολλές δυνάμεις, πρώτα εναντίον της Λιθουανίας και της Πολωνίας, γιατί δεν μπορείτε να κάνετε αυτή τη διασύνδεση μόνο στο έδαφος της Λιθουανίας;

Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί, πρέπει να έχουμε τα σχέδια, πρέπει να καταλάβουμε τι μπορεί και τι  δεν μπορεί να κάνει η Ρωσία και μετά πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε, όπως κάναμε σε πολύ μικρή κλίμακα το περασμένο καλοκαίρι όταν η Λευκορωσία δέχθηκε μετανάστες.

Στη συνέχεια, στείλαμε επίσης τα πολύ μικρά σε αριθμό  στρατεύματά μας στη Λιθουανία, αργότερα επίσης στην Πολωνία, απλώς για να δείξουμε στη Ρωσία και τη Λευκορωσία ότι αν ασχοληθείτε με τον ένα, θα έχετε να κάνετε με όλους, γιατί ξέρω αν ρωσικές δυνάμεις έρθουν στη Νάρβα, τότε θα δω  και Λιθουανικά στρατεύματα να έρχονται". 

Επίλογος

Σε προγενέστερο άρθρο-γεωπολιτική ανάλυσή μας είχαμε επισημάνει ότι πολωνικός διάδρομος Suwalki, μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ έχει τεράστια σημασία για τις χώρες της Βαλτικής, αποτελώντας την Αχίλλειο πτέρνα τους έναντι της Ρωσίας. 

Ως γνωστόν  Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με τις δύο πρώτες να συνορεύουν προς νότο με τη Λευκορωσία και  Λετονία και Εσθονία με τη Ρωσία, ενώ και οι τρείς βρέχονται από τη Βαλτική θάλασσα. Μεταξύ δε Λιθουανίας και Πολωνίας και παρά την Βαλτική θάλασσα βρίσκεται η Ρωσική περιοχή του Καλλίνιγκραντ.

Η μόνη οδός παροχής υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς τις χώρες  μέλη του της Βαλτικής θάλασσας, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, είναι  μέσω Πολωνίας, η στενή περιοχή μεταξύ Καλίνιγκραντ-Λευκορωσίας, περίπου 120 χιλιομέτρων.

Στρατιωτικά αντιλαμβανόμαστε ότι ο κίνδυνος περικύκλωσης των Βαλτικών χωρών από τις Ρωσικές Στρατιές σε περίπτωση πολέμου είναι αμεσότατος και εύκολα σχετικά υλοποιήσιμο ως σχέδιο.

Αυτό αποτελεί το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ προς βορρά.

Τέλος σε έτερο άρθρο μας ,  κάναμε όλο ότι σε  περίπτωση περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση  στην  Ανατολική Ευρώπη,  η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει  κύκλωση των Βαλτικών χωρών με τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους Σχηματισμούς που θα απέκοπταν την εδαφική τους επικοινωνία με την Πολωνία, μέσω μιάς λωρίδας πλάτους μόλις 120 χιλιομέτρων περίπου, την οποία θα καταλάμβαναν, εφορμώντας από τη Λευκορωσία και το Καλλίνιγκραντ ταυτόχρονα. 

Στη συνέχεια το έργο θα  ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία. 

Ωστόσο ο  "γεωγραφικά αποκλεισμένος" Ρωσικός στόλος της Βαλτικής θα καταστρεφόταν από τις διαδοχικές αεροπορικές και θαλάσσιες προσβολές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ χερσαία επίθεση θα δεχόταν και το "ρωσικό φρούριο" του Καλλίνιγκραντ, το οποίο  είναι εδαφικά πλήρως αποκομμένο από τη Ρωσία. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ