Σύμφωνα με τίτλο άρθρου έγκριτου ΜΜΕ, "Ο Πούτιν συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων τακτικής στην Ανατολική Ουκρανία" , το οποίο στη συνέχεια αναφέρει τα εξής:
"Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμπλέκεται στην προσπάθεια της Ρωσίας να καταλάβει την ανατολική Ουκρανία σε τακτικό επίπεδο, ανέφεραν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δυτικές στρατιωτικές πηγές που δεν κατονομάζονται.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επί του παρόντος να περικυκλώσουν πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, αφού εγκατέλειψαν το αρχικό τους σχέδιο να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η μικροδιαχείριση του πολέμου από τον Ρώσο Πρόεδρο, μέχρι ακόμη και τον καθορισμό της κίνησης των δυνάμεων, πιστεύεται ότι συμβάλλει στην αποτυχία του στρατού να καταλάβει πόλεις στο Ντονμπάς, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
«Αν ο Πούτιν κάνει τη δουλειά του διοικητή ταξιαρχίας… θα μπορούσε να διοικεί δύναμη που θα μπορούσε να είναι τόσο μικρή όσο 700 έως 1.000 στρατιώτες», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Times επικαλούμενη πηγή.
Και τα δύο δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Πούτιν συνεργάζεται στενά με τον ανώτατο Στρατηγό Valery Gerasimov, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές ότι παραγκωνίστηκε λόγω στρατιωτικών σφαλμάτων.
«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν και ο Γερασίμοφ εμπλέκονται στη λήψη τακτικών αποφάσεων σε ένα επίπεδο που κανονικά θα περιμέναμε να ληφθούν από έναν Συνταγματάρχη ή έναν Ταξίαρχο», ανέφερε μια πηγή σύμφωνα με τον Guardian.
Η δυτική εκτίμηση ακολουθεί μια αναφορά ανεξάρτητων ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ο Πούτιν έλαβε λανθασμένες πληροφορίες για την Ουκρανία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) πριν από την εισβολή.
Οι πληροφοριοδότες της FSB περιλάμβαναν φυγάδες Ουκρανούς αξιωματούχους που κατέφυγαν στη Ρωσία μετά την ανατροπή του φιλομοσκοβίτη ηγέτη της Ουκρανίας το 2014, σύμφωνα με το ερευνητικό μέσο iStories.
«Ήταν πωλητές αέρα», φέρεται να είπε ένας ανώνυμος πρώην αξιωματικός της FSB.
«Έφτιαχναν πράγματα, παρερμήνευαν και μερικές φορές φαντασιώνονταν και η ηγεσία ήταν ευτυχής να το πιστεύει», δήλωσε ένας δεύτερος πρώην αξιωματούχος της FSB."
Παράλληλα δημοσίευμα Αμερικανικού ΜΜΕ κάνει εκτενή αναφορά σε πυραυλικές "βαριές επιθέσεις" της Ρωσίας στη Δυτική Ουκρανία, αναφέροντας:
"Μια στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα στη δυτική Ουκρανία έγινε στόχος ρωσικής πυραυλικής επίθεσης το πρωί της Τρίτης, η οποία μπορεί να είναι το πιο βαρύ χτύπημα στη δυτική Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Lviv λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής έστειλαν τους κατοίκους να αναζητούν καταφύγιο. Οι εισερχόμενοι πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομική υποδομή κοντά σε στρατιωτική βάση στην περιοχή Yavoriv, περίπου 25 μίλια από το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Lviv. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα συστήματα αεράμυνας «δούλεψαν», αναχαιτίζοντας τρεις από τους πυραύλους, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες. Η βάση βρίσκεται περίπου 9 μίλια από τα σύνορα με την Πολωνία.
"Το Λβιβ δέχεται σφοδρή επίθεση αυτή τη στιγμή. Οι φίλοι λένε ότι δεν ήταν ποτέ τόσο δυνατή. Αυτή είναι η Δυτική Ουκρανία, πολύ κοντά στην Πολωνία, ανέφερε στο Twitter η βουλευτής της Ουκρανίας Λέσια Βασιλένκο λίγο μετά την επίθεση.
Ο δήμαρχος του Lviv, Andriy Sadovyi, ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια βομβών κατά τη διάρκεια της επίθεσης και επιβεβαίωσε τον ήχο των εκρήξεων στην πόλη. Αργότερα διευκρίνισε ότι «οι πύραυλοι που πλήττουν την πόλη δεν επιβεβαιώνονται».
« Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιφέρειας Γιαβορίβ, σχεδόν στα σύνορα με την Πολωνία, δέχτηκαν εκ νέου πυρά», δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λβιβ, Μαξίμ Κοζίτσκι.
"Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, το σύστημα αεράμυνας μας λειτούργησε. Τα δεδομένα ενημερώνονται", είπε, ζητώντας από τους κατοίκους να μην αγνοούν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.
Ένα μέλος της ομάδας του CNN στο Lviv είπε ότι η αεράμυνα ενεργοποιήθηκε βορειοδυτικά της πόλης προς την κατεύθυνση της βάσης Yavoriv.
Ο Κοζίτσκι ενημέρωσε αρκετές ώρες μετά την επίθεση, λέγοντας ότι η περιοχή των σιδηροδρόμων του Λβιβ στην περιοχή Γιαβορίβ υπέστη ζημιές από πυραύλους.
"Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή θανάτους. Πύραυλοι πέταξαν από τα ανατολικά. Τρεις από αυτούς καταρρίφθηκαν από μονάδες αεράμυνας του PvK 'West", είπε ο Kozytsky.
Το βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περιοχή του Lviv, έδειξε κάτι που φαινόταν να είναι ένας πύραυλος που διασχίζει τον νυχτερινό ουρανό, ακολουθούμενο από μια έκρηξη.
Μια άλλη βουλευτής της Ουκρανίας Inna Sovsun είπε στο Twitter ότι άκουσε αναφορές για πολλές «τεράστιες» εκρήξεις στην πόλη τα μεσάνυχτα και είπε ότι η επίθεση της Τρίτης ήταν «η μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση στο Lviv» από την έναρξη του πολέμου.
Η βάση Yavoriv ήταν ο τόπος μιας φονικής ρωσικής πυραυλικής επίθεσης τον Μάρτιο που σκότωσε περισσότερους από 30 ανθρώπους."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω δυτικά δημοσιεύματα, διαφαίνεται ότι ο Πούτιν έχει αναλάβει μαζί με τον Στρατάρχη Γερασίμωφ την διεξαγωγή των επιχειρήσεων στην Ανατολική Ουκρανία, παρεμβαίνοντας ακόμη και σε τακτικό επίπεδο.
Εφόσον αυτό ισχύει θα πρόκειται περί μεγάλου σφάλματος του Ρώσου Προέδρου, αφού ούτε τη γνώση , ούτε την στρατιωτική απαιτούμενη παιδεία έχει προκειμένου να κατευθύνει στρατιωτικές επιχειρήσεις και μάλιστα σε τακτικό επίπεδο.
Επιπλέον αυτό δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης και παραγκωνισμό των Ανώτατων και Ανώτερων Ρώσων αξιωματικών, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ηθικό τους και στις επιχειρήσεις.
Ο πόλεμος δεν είναι κάτι απλό και δεν μπορεί να διεξάγεται από μη επαγγελματίες, αφού όσους στρατιωτικούς συμβούλους και αν έχουν δίπλα τους, στερούνται της δυνατότητας να έχουν ιδία αντίληψη του θέματος.
Το ίδιο λάθος ακριβώς που κάνει τώρα ο Πούτιν, έκανε και ο Δεκανέας.... στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο Χίτλερ, ο οποίος αυτοαναγορεύθηκε σε Υπερ-Στρατάρχη διοικώντας ο ίδιος τα γερμανικά στρατεύματα στον Β Παγκόσμιο πόλεμο και σχεδιάζοντας τις επιχειρήσεις με ολέθρια αποτελέσματα
Ενδεικτικά αναφέρουμε για το Ανατολικό μέτωπο, ότι όταν ο Στρατάρχης Μάϊνσταιν, ένα από τους καλύτερους Γερμανούς Στρατηγούς στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, εισηγείτο στον Χίτλερ να μην επιτεθούν ταυτόχρονα και στο Στάλιγκραντ αλλά και στον Καύκασο λόγω μεγάλης επιμήκυνσης του μετώπου με τους Σοβιετικούς, γεγονός που εγκυμονούσε θανάσιμο κίνδυνο περικύκλωσης τους, ο "παντογνώστης" Χίτλερ τον αγνόησε
Αποτέλεσμα η περικύκλωση και η καταστροφή της 6ης Γερμανικής Στρατιάς του Στρατηγού Φόν Πάουλους ,στο Στάλιγκραντ, το οποίο όλοι γνωρίζουμε και το οποίο ότι αποτέλεσε την αρχή του τέλους του πολέμου και της ήττας των Γερμανών
Φαίνεται ότι ο Πούτιν δεν διδάχθηκε από το πάθημα του Χίτλερ και κάνει ακριβώς το ίδιο λάθος
Επίσης διαπιστώνουμε ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Λβίλβ στη Δυτική Ουκρανία, εστιάζοντας στη σιδηροδρομική υποδομή της πόλης, σε μια προσπάθεια διακοπής της ροής εφοδίων -υλικών-οπλικών συστημάτων από τη Δυτική Ουκρανία προς την Ανατολική όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς