Ενώ όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους, στις δηλώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με την πρόθεση τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, σχεδόν απαρατήρητες πέρασαν οι διμερείς συμφωνίες για αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας, της Μεγάλης Βρετανίας με τις προαναφερθείσες χώρες.
Τι σκοπεύει να δημιουργήσει το Λονδίνο;
Στην πραγματικότητα το Λονδίνο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μπλοκ, όπως το «αντικινεζικό» AUKUS, το οποίο θα στραφεί εναντίον της Ρωσίας.
Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη από τα μέλη της νεοσύστατης «βόρειας συμμαχίας», προβλέπει κοινή στρατιωτική απάντηση σε περίπτωση απειλής για κάποιο από τα μέλη της. Με τη σειρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα ηγηθεί του μπλοκ, έχει ήδη διατάξει την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Dreadnought, τα οποία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα Vanguards με πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται σε υπηρεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι ένα μάλλον ανησυχητικό μήνυμα για τη Ρωσία, όμως...
Σύμφωνα με το σχέδιο, το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο «Dreadnought» θα ξεκινήσει τις δοκιμές μέχρι το 2030. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Ρωσία θα έχει ήδη 10 υποβρύχια της ίδιας κλάσης Borey σε υπηρεσία. Παράλληλα, πέντε από αυτά βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Δεν αρκεί να υπάρχει σύγχρονη τεχνολογία σε λειτουργία . Είναι επίσης απαραίτητο να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, στο οποίο ο ρωσικός στρατός έχει επιτύχει σθεναρά.
Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, διεξάγουν τακτικά ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων ελιγμών σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Ένα από αυτά έλαβε χώρα την προηγούμενη μέρα στη Θάλασσα του Μπάρεντς, όπου τα ρωσικά υποβρύχια Vepr και Kazan διεξήγαγαν εκπαιδευτική μάχη με προσομοίωση τορπιλών.
Γενικά, οι προθέσεις της Βρετανίας να δημιουργήσει μια αντιρωσική συμμαχία, αν και φαίνονται ανησυχητικές, δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της Ρωσίας.