Είναι γνωστό ότι, η Φινλανδία πήρε επίσημη απόφαση να ενταχθεί στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ δεν έκρυψαν τη χαρά τους και ξεκαθάρισαν ότι, θα δεχτούν τη Φινλανδία στις τάξεις τους με ταχεία διαδικασία. Τεχνικά, ο φινλανδικός στρατός είναι ήδη έτοιμος, γιατί εδώ και δεκαετίες συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με τη Συμμαχία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρετίζουν η Πολωνία, η Δανία, η Τσεχία, η Ρουμανία και φυσικά οι χώρες της Βαλτικής. Η Βαλτική Θάλασσα στη Λετονία, σαν να ξεχνά την Αγία Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ, αποκαλείται ήδη «η θάλασσα του ΝΑΤΟ». Η Φινλανδία έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία, μήκους 1340 χιλιομέτρων.
Στο Πενταπόσταγμα, αναφέραμε ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος της Φινλανδίας τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στη Συμμαχία. Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι, η απόρριψη της πολιτικής στρατιωτικής ουδετερότητας από το Ελσίνκι είναι λάθος, καθώς δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας.
Για να συζητηθεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση με το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, χωρίς προκαταρκτική ατζέντα και κάλεσε τους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν επιχειρησιακές πληροφορίες. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, αναφέρθηκε στην πρόοδο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθη η συζήτηση, για πιθανές απειλές από την πιθανή επέκταση της Συμμαχίας προς τα βόρεια.
Η Ρωσία, ανησυχεί διότι από τα σύνορα της Φινλανδίας μέχρι την Αγία Πετρούπολη είναι μόνο 140 χιλιόμετρα. Από τη Συνθήκη του Παρισιού το 1947, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υπήρξε ένας χώρος καλής γειτονίας και συνεργασίας. Η Μόσχα απέσυρε τις ένοπλες δυνάμεις της 1.500 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Τώρα όλα θα αλλάξουν.
Σύμφωνα με ρωσικό μέσο ενημέρωσης, στη συνοριακή περιοχή με τη Φινλανδία, τουλάχιστον 6 κινητοί εκτοξευτές του Iskander OTRK, που αντιπροσωπεύουν δύο τμήματα, εθεάθησαν να μεταφέρονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Το OTRK «Iskander» κινήθηκε ως μέρος μιας συνοδείας φορτηγών του στρατού, ωστόσο ο τελικός προορισμός είναι ακόμη άγνωστος.
Προς το παρόν, παραμένει με βεβαιότητα άγνωστο το γεγονός για ποιον λόγο μετακινήθηκαν τα συγκροτήματα σε αυτήν την περιοχή, ωστόσο, αυτό μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στην επίσημη δήλωση της Φινλανδίας ότι, η χώρα σκοπεύει να γίνει νέο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να μετακινούν πυραύλους με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας προς τα σύνορα της Φινλανδίας, αφού το σκανδιναβικό έθνος ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, για να επιδιώξει την εθνική ασφάλεια υπό το φως του ουκρανικού πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να έχει αρχίσει να αναπτύσσει θανατηφόρους πυραύλους με πυρηνική ικανότητα προς τα σύνορα της Φινλανδίας, εν μέσω της διένεξης του ΝΑΤΟ καθώς η Σουηδία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ακολουθήσει τη γείτονά της στον τερματισμό της ουδετερότητας.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, είχε προηγουμένως υποδείξει ότι η Φινλανδία, η Σουηδία και το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουν «συνέπειες» εάν «επιδεινώσουν την κατάσταση» στην Ουκρανία.
Οι πύραυλοι Iskander έχουν βεληνεκές 500 χιλιομέτρων και μπορούν να εφοδιαστούν με μια σειρά από κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών θερμοβαρικών βομβών που απορροφούν τον περιβάλλοντα αέρα για να δημιουργήσουν μια έκρηξη υψηλής θερμοκρασίας καθώς και πυρηνικά όπλα.
Η κίνηση έρχεται αφότου η Φινλανδία επιβεβαίωσε τις προθέσεις της να ενταχθεί στη συμμαχία των 30 μελών, για να ενισχύσει την εθνική της ασφάλεια λόγω ανησυχιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αμέσως μετά, η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson ανακοίνωσε ότι, θα ακολουθήσει τη γείτονά της για να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά από μια κοινοβουλευτική συζήτηση στην πρωτεύουσα.
«Θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ ότι θέλουμε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας. Η Σουηδία χρειάζεται επίσημες εγγυήσεις ασφάλειας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε στους νομοθέτες τη Δευτέρα.
Για το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία εάν η Φινλανδία πάψει να είναι ουδέτερη, μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από έξι χρόνια.
«Φανταστείτε η Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι τα φινλανδικά στρατεύματα δεν θα είναι πλέον ανεξάρτητα, κυρίαρχα με την πλήρη έννοια της λέξης. Θα γίνουν μέρος της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ, που θα εμφανιστεί ξαφνικά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πιστεύετε ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως εξής: έχουμε αποσύρει τα στρατεύματά μας για 1.500 χιλιόμετρα, άρα θα παραμείνουν εκεί, ή τι; Εκτιμούμε το ουδέτερο καθεστώς της Φινλανδίας, το αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, αλλά δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε για αυτό το θέμα. Παραφράζοντας τη δήλωση ενός από τους Φινλανδούς φίλους μου, θα μπορούσα να πω ότι η οργάνωση του ΝΑΤΟ πιθανότατα θα χαιρόταν να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι και ο τελευταίος Φινλανδός στρατιώτης. Το χρειάζεστε;» είπε ο Ρώσος ηγέτης.
Επίσης στην άλλη πλευρά της ηπείρου, στην Κίνα, δεν κρύβουν ότι βλέπουν με ανησυχία την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα βόρεια και αποκαλούν την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, «η νέα πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Για τους Κινέζους, η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θέτει τέλος στο μη πυρηνικό καθεστώς της Βαλτικής.