Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη, μπορεί να μην κάνουν το «χατίρι» στον Ζελένσκι να ενισχύσουν την Ουκρανική αεροπορία με μαχητικά αεροσκάφη αλλά θα ενισχύσουν την αεράμυνά της κατά τέτοιον τρόπο, που θα διασφαλίζεται ο εναέριος χώρος της από τα Ρωσικά μαχητικά και ελικόπτερα.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μπορεί να επιφέρει μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη γερμανική εξωτερική πολιτική μετά την παραίτηση της Άνγκελα Μέρκελ, μετά από 16 χρόνια στην εξουσία. Σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής καθημερινής εφημερίδας, το Βερολίνο ενδέχεται να προμηθεύσει το προηγμένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος IRIS-T SLM στην Ουκρανία.
«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας συζητά επί του παρόντος, εάν η Ουκρανία θα αποκτήσει ένα γερμανικό σύστημα αεράμυνας! Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σύστημα IRIS-T SLM με αυτονομία 40 χιλιομέτρων (ύψος: 20 χιλιόμετρα)», υποστήριξε η εφημερίδα Bild.
Το νέο πυραυλικό σύστημα θα ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας, η οποία μέχρι στιγμής βασιζόταν στα γηρασμένα συστήματα της σοβιετικής εποχής, τα οποία ο ουκρανικός στρατός έχει ουσιαστικά αναπτύξει για να εμποδίσει τη Μόσχα να κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο της χώρας.
«Δεν θα εκτιμούσαμε ότι, οι Ρώσοι έχουν αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας και θα εξακολουθούσαμε να εκτιμούμε ότι, η αεροπορική ισχύς τους είναι αμφισβητούμενη», είπε στους δημοσιογράφους στις 10 Μαΐου ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ .
«Ένας από τους λόγους που αμφισβητείται, είναι επειδή οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν μια βιώσιμη δική τους αεροπορία και έχουν επίσης μια πολύ αποτελεσματική ικανότητα αεράμυνας, τόσο μικρής όσο και μεγάλης εμβέλειας», πρόσθεσε ο Kirby.
Η αεράμυνα της Ουκρανίας πρέπει να αναπληρωθεί
Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους ότι γνωρίζουν ότι, τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας ήταν αποτελεσματικά, επειδή βλέπουν Ρώσους πιλότους να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την είσοδο στον ουκρανικό εναέριο χώρο.
«Ένας από τους λόγους που ξέρουμε ότι λειτουργεί, είναι επειδή συνεχίζουμε να βλέπουμε τους Ρώσους να επιφυλάσσονται να μπουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, και αν το κάνουν, δεν μένουν πολύ», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας συζητώντας θέματα πληροφοριών.
Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, το ίδιο συμβαίνει και με τη φθορά των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους συμμάχους και τις χώρες εταίρους τους, για να παρέχουν στην Ουκρανία πρόσθετα συστήματα.
Μέχρι στιγμής, το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας ήταν ο εφοδιασμός της Ουκρανίας, με εκείνα τα συστήματα με τα οποία οι ένοπλες δυνάμεις της είναι ήδη εξοικειωμένες, ώστε να μπορούν να επιστρατεύονται αμέσως χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση και αυτό επίσης αποτρέπει τυχόν τεχνολογικούς κινδύνους.
Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είχε μεταφέρει το μοναδικό πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU της Σοβιετικής εποχής στον ουκρανικό στρατό.
Σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος IRIS-T SLM
Εάν η Ουκρανία παραλάβει το IRIS-T SLM, θα είναι το πρώτο της προηγμένο δυτικό σύστημα αεράμυνας και ένα από τα πιο ικανά από άποψη βεληνεκούς και υψομέτρου.
Το πυραυλικό σύστημα τοποθετημένο σε φορτηγό, διαθέτει ραντάρ πολλαπλών χρήσεων ικανό να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα και έχει σχεδιαστεί για να χτυπά μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, πυραύλους κρουζ, πυροβολικό πυραύλων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κατά ραντάρ και βόμβες.
Ο κατασκευαστής του, Diehl Defence, λέει ότι ο κατευθυνόμενος πύραυλος IRIS-T SL, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος, βασίζεται στον προηγουμένως αναπτυγμένο και ευρέως αναπτυσσόμενο πύραυλο αέρος-αέρος IRIS-T.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι «επιλεκτικές προσαρμογές», όπως ένα βελτιωμένο τμήμα μύτης, έχουν φέρει βελτιώσεις στο βεληνεκές και το ύψος του πυραύλου. Ο έλεγχος διάνυσμα - ώσης «επιτρέπει τη μέγιστη πλευρική επιτάχυνση αμέσως μετά την εκτόξευση, επιτρέποντας έτσι εμπλοκές στόχων σε πολύ μικρή απόσταση», αναφέρει.
Ο πύραυλος διαθέτει έναν ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR), που επιτρέπει μια «τερματική προσέγγιση υψηλής ακρίβειας με εξαιρετική πιθανότητα άμεσης πρόσκρουσης».
Ο πύραυλος αναχαίτισης κατευθύνεται προς τον στόχο του μέσω μιας σύνδεσης δεδομένων και αφού βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, ο ανιχνευτής υπέρυθρης απεικόνισης του αποκτά στη συνέχεια τον στόχο για το τελικό στάδιο της εμπλοκής.
Καθώς ο ίδιος ο πύραυλος δεν διαθέτει ενεργό ραντάρ, δεν μπορεί να μπλοκαριστεί ή να μπερδευτεί από την άχνη και δεν θα δώσει άμεση προειδοποίηση για την προσέγγισή του μέσω εκπομπών ραντάρ.
Ωστόσο, το ραντάρ ελέγχου πυρός θα μπορούσε ενδεχομένως να ανιχνευθεί ή ο πύραυλος θα μπορούσε να καθοδηγηθεί στη γενική περιοχή του στόχου του, μέσω ενός αισθητήρα τρίτου κατασκευαστή.
Η Diehl Defense λέει ότι, το σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM διαθέτει προστασία 360 μοιρών και απαιτεί μικρό πλήρωμα λόγω υψηλού βαθμού αυτοματισμού, ευέλικτης αρχιτεκτονικής συστήματος, ικανότητας δικτύου και υψηλής τακτικής και στρατηγικής κινητικότητας.
Ενώ ένα απλούστερο σύστημα SAM χρησιμοποιεί τον τυπικό πύραυλο IRIS-T που ονομάζεται IRIS-T SLS, ο οποίος προσφέρει περιορισμένες δυνατότητες, προς το παρόν, το πιο προηγμένο IRIS-T SLM είναι το σύστημα που φέρεται να εξετάζεται για να εξοπλίσει την αεράμυνα της Ουκρανίας.
Η Bild ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκπαίδευση στο σύστημα στη Γερμανία μόλις εγκρίνει την παράδοση το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας και ότι το σύστημα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ουκρανία μέχρι τον Νοέμβριο.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση περισσότερων από αυτά τα συστήματα SAM τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Bild, η Ουκρανία ενδιαφέρεται να λάβει 10 συστήματα IRIS-T SLM, τα οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, η συμφωνία για την αποστολή του συστήματος IRIS-T SLM στην Ουκρανία απέχει τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες από την έγκριση από τη Γερμανία, ανέφερε η Bild, προσθέτοντας ότι ο Scholz ανακοίνωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του FDP στις 10 Μαΐου ότι, θα παρέχονται και σύγχρονα συστήματα αεράμυνας προς την Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Γερμανία είχε ανακοινώσει ότι θα παραδώσει επτά αυτοπροωθούμενα οβιδοβόλα στην Ουκρανία, σε μια περαιτέρω ανατροπή της πολιτικής της να μην στέλνει βαρέα όπλα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.