Ένοπλες Συρράξεις

''Θανατηφόρο τρίο'': Με Typhoon, Rafale & F-15 στο οπλοστάσιο του το Κατάρ χειρίζεται τα καλύτερα μαχητικά του κόσμου!

Από το 2010, το Κατάρ έχει ξεκινήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα προμήθειας όπλων στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της απότομης ύφεσης των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, που είδε αυτές τις χώρες να υποστηρίζουν διαφορετικές φατρίες στις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ύφεση των περιφερειακών σχέσεων, έφτασε σε κρίσιμο σημείο τον Ιούνιο του 2017 όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, σε μια συντονισμένη προσπάθεια, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και επέβαλαν οικονομικό αποκλεισμό στη χώρα.

Το Κατάρ αντιλαμβάνεται την απειλή εισβολής από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως απτή πραγματικότητα και γι' αυτό, προσπάθησε να επιταχύνει το εξοπλιστικό του πρόγραμμα.

Το πρώτο Eurofighter Typhoon της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ (QEAF), ξεκίνησε δοκιμαστικές πτήσεις στη Βρετανία εν όψει της παράδοσής του στο Κατάρ, που έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος.

Η εξαγορά αποτελεί μέρος της προσπάθειας επέκτασης και εκσυγχρονισμού της QEAF, η οποία ξεκίνησε το 2010. Το Κατάρ αποφάσισε να χωρίσει τις αγορές αεροσκαφών του σε τρεις τύπους για να προμηθευτεί τα Dassault Rafale, Boeing F-15 Advanced Eagle και Eurofighter Typhoon.

Η πρώτη παραγγελία δόθηκε για τη Rafale τον Μάρτιο του 2016, ακολουθούμενη από μια παραγγελία για F-15QA τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία το Κατάρ υπέγραψε μια Επιστολή Πρόθεσης (LOI) για την αγορά Typhoons τον Σεπτέμβριο του 2017 και έδωσε παραγγελία για 24 τζετ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Η αξία της συμφωνίας ήταν περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία περιελάμβανε επίσης έξι προηγμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hawk Mk 167 – αργότερα αυξήθηκαν σε εννέα – καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Τα Typhoon του Κατάρ 

Ενώ η κατανομή μεταξύ μονοθέσιων και διθέσιων Typhoon που παραγγέλθηκαν για το QEAF είναι ασαφής, οι αναφορές δείχνουν ότι στο Κατάρ θα λειτουργήσουν τελικά 18 μονοθέσια και έξι διθέσιες εκδόσεις. 

 Τα Typhoons, παρόμοια με τα F-15QA και Rafale, έχουν αποκτηθεί από την QEAF ως μαχητικά πολλαπλών ρόλων με προηγμένα όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, τα οποία περιλαμβάνουν Meteor πέρα ​​από την οπτική εμβέλεια των πυραύλων αέρος- αέρος BVRAAMs και τα πυρομαχικά ακριβείας Brimstone και Paveway IV, για επίθεση σε επίγειους στόχους.

Επίσης, τα Καταριανά  Typhoons είναι εξοπλισμένα με το ραντάρ Leonardo European Common Radar Standard Mk 0 ή ECSR Mk 0, το οποίο διαθέτει μια σύγχρονη ενεργή ηλεκτρονικά σαρωμένη συστοιχία (AESA), καθιστώντας τα, τα πρώτα Typhoon που συναρμολογήθηκαν στη Βρετανία που διαθέτουν αυτό το ραντάρ.

Το ECSR Mk 0 εγκαθίσταται στα Typhoons για το Κατάρ και το Κουβέιτ, με το τελευταίο να συναρμολογείται στην Ιταλία και είναι ένας από τους τρεις διακριτούς τύπους ραντάρ που βρίσκονται σε εξέλιξη για το τζετ.

Κινητό ραντάρ

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό αυτού του ραντάρ είναι ότι, βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα κατευθυνόμενο swashplate ή «re-positioner», το οποίο μπορεί να γέρνει προς κάθε πλευρά, προσφέροντας μια πολύ ευρύτερη γωνία «σαρώματος», πέρα ​​από 90 μοίρες από την κεντρική γραμμή του πίδακα.

Αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντικά τακτικά πλεονεκτήματα σε ορισμένα σενάρια, για παράδειγμα, εάν το μαχητικό πρέπει να εκτελέσει έναν ελιγμό «ακτινοβολίας», για να αποφύγει τον εντοπισμό από ένα άλλο εχθρικό μαχητικό.

https://youtu.be/Z3qnVvIKjoQ

Η ακτινοβολία περιλαμβάνει έναν μαχητή που στρέφεται 90 μοίρες μακριά (κάθετα) στη διάταξη ραντάρ παλμικού doppler του εχθρού, η οποία χρησιμοποιεί μια μετατόπιση doppler για να μετρήσει τη σχετική ταχύτητα ενός στόχου. Φιλτράρει τα αντικείμενα χαμηλής σχετικής ταχύτητας, όπως την διαμόρφωση του εδάφους και το «μαχητικό ακτινοβολίας», που δεν κινούνται προς ή μακριά από το εχθρικό ραντάρ.

Αυτή είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη τακτική, όταν το ραντάρ είναι τοποθετημένο σε υψηλότερο ύψος από το αεροσκάφος που εκπέμπει και προσπαθεί να κλειδώσει τον στόχο του σε ένα σενάριο κοιτάζοντας προς τα κάτω.

 Ωστόσο, το θέμα είναι ότι εάν ένα μαχητικό έχει ένα τυπικά σταθερό ραντάρ AESA ή μηχανικά σαρωμένη συστοιχία, τότε η εκτέλεση ενός ελιγμού δέσμης θα σήμαινε ότι το μαχητικό αεροσκάφος, θα χάσει την εικόνα του ραντάρ του εχθρού που προσπαθεί να αποφύγει

Ακόμα χειρότερο είναι ότι, οποιοσδήποτε πύραυλος κατευθυνόμενος από ραντάρ που εκτοξεύεται από το μαχητικό που ακτινοβολεί, τώρα δεν θα μπορεί να λάβει ενημερώσεις στη μέση της πορείας. Οι πιθανότητες θανάτωσης αυτών των πυραύλων θα μειωθούν, ιδιαίτερα εάν εκτοξευθούν αρχικά σε μεγάλη εμβέλεια.

Εδώ έρχεται η διαμόρφωση κατευθυνόμενης πλάκας, η οποία μπορεί να κατευθύνει την κεραία του ραντάρ και στις δύο πλευρές, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερο οπτικό πεδίο αισθητήρα, επιτρέποντας χαμηλότερη ανιχνευσιμότητα λόγω βελτιωμένης επίγνωσης της κατάστασης για τον πιλότο σε περίπτωση ελιγμών δέσμης.

Η έκδοση ECRS Mk 1, αναμένεται να τοποθετηθεί εκ των υστέρων σε υπάρχοντα γερμανικά και ισπανικά Eurofighters και να παρέχεται σε νέας κατασκευής τζετ και για τις δύο χώρες. Εν τω μεταξύ, το πιο προηγμένο ECRS Mk 2 σχεδιάζεται να αντικαταστήσει το αρχικό μηχανικά σαρωμένο ραντάρ, σε τουλάχιστον ένα τμήμα των Typhoon της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τούτου λεχθέντος, το προσωπικό της QEAF έχει ήδη εκπαιδευτεί στα τζετ στο Ηνωμένο Βασίλειο με μια μοναδική κοινή μονάδα ΗΒ-Κατάρ, γνωστή ως Νο.12 Μοίρα, που σταθμεύει στο RAF Coningsby, Lincolnshire. Η μονάδα ιδρύθηκε το 2018, για να παρέχει επιχειρησιακή εκπαίδευση σε πιλότους QEAF.

Πρόγραμμα Προμηθειών Όπλων του Κατάρ

Με τις πρώτες παραδόσεις Typhoon στο Κατάρ, να αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το QEAF πρόκειται να γίνει η μόνη αεροπορία που θα έχει τόσο το Rafale όσο και το Eurofighter Typhoon στον στόλο του. Επιπλέον, η χώρα είχε επίσης την πιο προηγμένη παραλλαγή του Boeing F-15.

Τελικά, το QEAF θα έχει στον αεροπορικό του στόλο 36 Rafales, 36 (ή ακόμα και 48) F-15QA και 24 Typhoon.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ