Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δώσει στη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GRU) έναν πιο σημαντικό ρόλο στην Ουκρανία, είπαν Ρώσοι αναλυτές ασφαλείας καθώς οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι, ο Πούτιν είναι “πίσω από το χρονοδιάγραμμα” στην εισβολή στην Ουκρανία.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της GRU, Βλαντιμίρ Αλεξέγιεφ, 61 ετών, τοποθετήθηκε επικεφαλής των επιχειρήσεων πληροφοριών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας Αντρέι Σολντάτοφ και Ιρίνα Μπορόγκαν. Ο Αλεξέγιεφ φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό στρατιωτικών εκστρατειών στη Συρία και την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αφού διορίστηκε στην τρέχουσα θέση του το 2011.
Ο υποτιθέμενος διορισμός, ακολουθεί μια αναφερθείσα εκκαθάριση περίπου 150 αξιωματικών της αντίπαλης υπηρεσίας FSB της GRU τον περασμένο μήνα και την προφανή σύλληψη του επικεφαλής της Πέμπτης Υπηρεσίας, μιας μονάδας που ήταν υπεύθυνη για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και την καλλιέργεια υποστήριξης για το Κρεμλίνο εκεί.
Πριν από την έναρξη της “ειδικής επιχείρησης” στην Ουκρανία, οι Ρώσοι θεωρούνταν ευρέως ως κύριοι της εξαπάτησης και της προπαγάνδας.
Είτε επρόκειτο για ρωσικά στρατεύματα που μεταμφιέστηκαν σε «πράσινους άντρες» στην Κριμαία το 2014, είτε για το επιτυχημένο χακάρισμα της προεδρικής εκστρατείας της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το 2016, το Κρεμλίνο έθεσε το χρυσό πρότυπο για την καταπάτηση. Καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν έτοιμος να στείλει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι η εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε να προηγηθεί από μια περίτεχνα οργανωμένη επιχείρηση “ψευδής σημαίας” ως πρόσχημα για πόλεμο , όπως είχαν κάνει οι Ναζί το 1939 όταν ισχυρίστηκαν ότι η Πολωνία είχε επιτεθεί στη Γερμανία.
Όμως, μακριά από το να είναι ο “τζιχαντιστής” της νεοσοβιετικής παραπληροφόρησης που περίμενε η Δύση, οι επιχειρήσεις πληροφόρησης της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν σε μεγάλο βαθμό χάλια. Λίγο πριν από την εισβολή, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι μια ουκρανική βόμβα στην άκρη του δρόμου, είχε σκοτώσει τρεις ανθρώπους μέσα στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, ωστόσο το κρανίο ενός από τα απανθρακωμένα πτώματα που οι Ρώσοι παρέλασαν μπροστά στα συμπαθητικά μέσα έδειξε σημάδια ότι, είχε υποβληθεί σε διαδικασία αυτοψίας, που σημαίνει ότι το άτομο ήταν νεκρό πριν τοποθετηθεί στον τόπο της εικαζόμενης επίθεσης.
Έκτοτε, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που τα στρατεύματά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προέλασή τους στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ήταν ότι η Ρωσία δεν ήθελε ποτέ την πόλη ούτως ή άλλως , και οι αρχικές επιθέσεις ήταν απλώς μέρος ενός περίτεχνου τεχνάσματος που είχε σκοπό, να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων από τους πραγματικούς στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας στη λεκάνη του Donets.
Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ρωσίας ισχυρίστηκε (μη πειστικά) ότι, οι Ουκρανοί δεν βύθισαν το καταδρομικό Moskva , που κάποτε ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και επίσης, η ρωσική προπαγάνδα χρησιμοποίησε κατά λάθος φωτογραφίες των εγκληματιών Bonnie Parker και Clyde Barrow καθώς και ενός πεζοναύτη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για να τιμήσει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί των Ναζί, στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Ένας λόγος για τον οποίο οι ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης αποτυγχάνουν, είναι “δεν έχουν πολύ υλικό για να δουλέψουν”, είπε ο Μάρεκ Πόσαρντ , ειδικός στην παραπληροφόρηση με την RAND Corporation, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό.
"Υπάρχουν μόνο τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε όταν X αριθμός στρατηγών σας σκοτώνονται στο θέατρο", είπε ο Πόσαρντ στο Task & Purpose. (Σε αυτή την περίπτωση, οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι σκότωσαν 12 Ρώσους στρατηγούς. )
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη, τείνουν να τα καταφέρνουν καλύτερα στον πόλεμο πληροφοριών όταν λένε την αλήθεια, και αυτή τη στιγμή τα γεγονότα δεν είναι υπέρ της Ρωσίας, επειδή η εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψε πώς ο ρωσικός στρατός, δεν είναι τόσο επαγγελματικός όσο πολλοί νόμιζαν ότι ήταν.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία σαφώς δεν πάνε καλά για τους Ρώσους», είπε ο Πόσαρντ. «Δεν μπορείτε να κρύψετε το γεγονός ότι οι απώλειες αμάχων είναι υψηλές. Δεν μπορείς να κρύψεις ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν στόχους που δεν έπρεπε να βομβαρδίζουν. Δεν μπορείς να κρύψεις το γεγονός ότι, υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες νεκροί και υπάρχουν τανκς στην άκρη του δρόμου που έχουν ανατιναχτεί”.
Ωστόσο, οι Ρώσοι έκαναν συχνά λάθη και χρησιμοποίησαν ασήμαντους ισχυρισμούς, ως μέρος των προσπαθειών προπαγάνδας τους, επειδή στόχος τους είναι να πλημμυρίσουν τα ερτζιανά με όσο το δυνατόν περισσότερη παραπληροφόρηση.
Για παράδειγμα το 2014, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο ότι, ο ουκρανικός στρατός είχε σταυρώσει ένα 3χρονο αγόρι στην πόλη Σλοβιάνσκ. Ενώ η ιστορία απαξιώθηκε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης , οι ρωσικές επιχειρήσεις πληροφόρησης την συνέχιζαν υποθέτοντας ότι θα είχε νόημα. Αντίθετα, αυτές οι λειτουργίες έχουν σκοπό να δημιουργήσουν σύγχυση.
Στην πραγματικότητα, μερικές φορές οι Ρώσοι “μαγειρεύουν” εντελώς αντιφατικές αφηγήσεις, στις οποίες κάποιοι ισχυρισμοί προπαγάνδας διαψεύδουν άλλους ισχυρισμούς προπαγάνδας.
Όσο συνεχίζεται η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, η προπαγανδιστική εκστρατεία της Ρωσίας θα παραμείνει αδύναμη. Όταν εξασθενήσει, τότε ίσως να δούμε τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης της Ρωσίας να είναι πολύ πιο επιτυχημένες, γιατί θα μπορέσουν να περάσουν το μήνυμά τους.