Η τιμή ενός μικρού ακατέργαστου διαμαντιού που θα προοριζόταν για ένα δαχτυλίδι έχει αυξηθεί περίπου 20% από τις αρχές Μαρτίου. Ο λόγος είναι ότι οι κοπτήρες, οι στιλβωτές και οι έμποροι διαμαντιών δυσκολεύονται να βρουν πετράδια μετά την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική Alrosa, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής.
Η De Beers , η μεγαλύτερη έμπορος διαμαντιών στον κόσμο, παράγει σε χαμηλές ποσότητες τους μικρούς και φθηνότερους πολύτιμους λίθους στους οποίους ειδικεύεται η Alrosa. Αυτό συνεπάγεται αυξανόμενες ελλείψεις.
Η Alrosa ακύρωσε την τελευταία της πώληση τον Απρίλιο και είναι απίθανο να πουλήσει ξανά μεγάλες ποσότητες αυτόν τον μήνα, αναφέρουν πηγές του χώρου στο Bloomberg. Είναι αβέβαιο πότε θα μπορέσει να πουλήσει ξανά κανονικά, είπαν, παρόλο που εταιρεία, τράπεζες και αγοραστές αναζητούν λύσεις.
Οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν διχάσει και το παγκόσμιο εμπόριο πολύτιμων λίθων. Καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία και τα μεγάλα ονόματα αμερικανικών κοσμημάτων Tiffany και Signet έχουν πει ότι θα σταματήσουν να αγοράζουν νέα διαμάντια που εξορύσσονται στη Ρωσία, λιανοπωλητές σε Κίνα, Ινδία και Μέση Ανατολή δεν ακολουθούν το παράδειγμά τους και επιθυμούν να συνεχίσουν να αγοράζουν πολύτιμους λίθους. Αυτή η δυναμική, προκαλεί ανησυχία ότι τα ρωσικά διαμάντια θα πωλούνται στην αγορά με ψεύτικη προέλευση.