Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Στρατός ρομπότ” του Πούτιν: Νέα όπλα για να σπάσει το αδιέξοδο της Ουκρανίας

Παρά την ανάπτυξη ενός ποικίλου οπλοστασίου όπλων, που κυμαίνονται από τον πιο ισχυρό υπερηχητικό πύραυλο έως ένα θωρακισμένο τρένο της Σοβιετικής εποχής, η Ρωσία δεν μπόρεσε να κυριαρχήσει πλήρως στην Ουκρανία.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Ένα θωρακισμένο τρένο είναι μέρος της πολεμικής μηχανής του Πούτιν, είχαμε αναφέρει ότι Ρωσικό «θωρακισμένο τρένο» εξοπλισμένο με αυτόματα κανόνια και βαμμένο με το σήμα «Z», συμμετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, η Express - μια εφημερίδα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο - ανέφερε πρόσφατα ότι, ο ρωσικός “στρατός ρομπότ” θα μπορούσε σύντομα να κυλήσει στο ουκρανικό πεδίο μάχης, σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τον Ρώσο στρατιωτικό ειδικό Βίκτορ Μουρακόφσκι, ο οποίος είπε ότι «υπάρχει ένας μύθος στο εξωτερικό ότι η Ρωσία υστερεί στη ρομποτική». Υποστήριξε ότι, κανένας άλλος στρατός στον κόσμο δεν έχει τόσα μη επανδρωμένα οχήματα και drones όσο η Ρωσική Ομοσπονδία

Ο Μουρακόφσκι είπε: «Ο σημερινός ρωσικός στρατός είναι ο διάδοχος του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος δημιούργησε τηλεκατευθυνόμενα τανκς στη δεκαετία του 1930». 

Αυτά τα “τηλετανκ” του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οπλισμένα με πολυβόλα, φλογοβόλα και κάνιστρα καπνού, κατευθύνονταν από χειριστές χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα από απόσταση 0,3–0,9 μιλίων.

Ο Μουρακόφσκι τόνισε: «Μετά τον πόλεμο, αναπτύχθηκαν αεροπλάνα χωρίς πιλότους στην ΕΣΣΔ και εγώ προσωπικά συμμετείχα στις εργασίες για συστήματα τηλεχειρισμού για σύγχρονα τανκς».

Παρόλο που γίνονται σημαντικές εξελίξεις, πρόσθεσε ότι η Ρωσία υστερεί στην τεχνολογία των drone. Η Ρωσία έχει το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα στον κόσμο, σε χερσαία και θαλάσσια ρομπότ.

Πρόκειται για αυτόνομα μπροστινά κλιμάκια που εκτελούν εργασίες χωρίς ανθρώπινη συμμετοχή, όπως σε μια αστική περιοχή όπου οι μάχες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες ανθρώπων. 

Ρομποτικός Στρατός της Ρωσίας 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ρωσία και η σύμμαχός της Λευκορωσία ανέλαβαν την τελευταία έκδοση της τετραετούς κοινής στρατηγικής άσκησης Zapad-2021, η οποία επικεντρώθηκε στη «δυτική στρατηγική κατεύθυνση», όπως περιγράφεται από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο.

Η άσκηση Zapad συνήθως στοχεύει στο συνδυασμό ασκήσεων εκπαίδευσης, με δημόσια επίδειξη στρατιωτικών ικανοτήτων για ένα διεθνές κοινό. Τα ρομπότ εδάφους αναπτύχθηκαν στον ίδιο σχηματισμό με τους στρατιώτες για πρώτη φορά στην άσκηση, εκτοξεύοντας πυραύλους σε διάφορους στόχους και βάζοντας πυρά κάλυψης για ανθρώπινες μανούβρες. 

Τα Uran-9 και οι Nerekhtas, επιτέθηκαν επιτυχώς σε διάφορους στόχους σε συντονισμό με ομάδες μηχανοκίνητων τυφεκίων. Τα μεγαλύτερα και βαρύτερα Urans στόχευαν επίσης, τα εχθρικά τεθωρακισμένα οχήματα με κατευθυνόμενους πυραύλους. 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας : Σε νέα εποχή ο ρωσικός στρατός-Όπλα λέιζερ, μίνι υποβρύχια και αυτόνομα πολεμικά ρομπότ, είχαμε αναφέρει ότι ρωσικός στρατός θα αποκτήσει σύντομα αυτόνομα ρομπότ πολέμου ικανά να ενεργούν ανεξάρτητα στο πεδίο της μάχης. 

Το Uran-9 είναι ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ. Πρόκειται για ένα συγκρότημα μεσαίας κατηγορίας με χαρακτηριστική όψη, λόγω των εκτοξευτών που βρίσκονται στα πλάγια. Το μαχητικό όχημα είναι εξοπλισμένο με ένα αυτόματο πυροβόλο 30 mm, κατευθυνόμενους πυραύλους αντιαρματικών και φλογοβόλα της Shmel.

Μπορεί να ζυγίζει έως και 12 τόνους, που είναι ελαφρώς λιγότερο από το BMP-2. Αυτό είχε αναπτυχθεί στο παρελθόν στη Συρία.

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε επίσης το Zapad-2021, για τις επιτόπιες δοκιμές του νεότερου μαχητικού οχήματος πεζικού B-19. Είναι εξοπλισμένο με μια μη επανδρωμένη μονάδα μάχης «Epokha», με αυτόματο πυροβόλο 57 χιλιοστών και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Kornet.

Επιδείχθηκαν επίσης τρεις νέοι τύποι στρατιωτικών drones, συμπεριλαμβανομένου του θανατηφόρου «Lastochka» (που σημαίνει «χελιδόνι»), Forpost και Inokhodets. Δοκιμάστηκαν επίσης, ρομπότ μάχης Platform-M με πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων τοποθετημένων σε σασί.

Σύμφωνα με τον Denis Fedutinov, έναν Ρώσο ειδικό σε αεροσκάφη χωρίς πιλότους, το Zapad-2021 ήταν σημαντικό όχι μόνο για τη μαζική χρήση μη επανδρωμένων και ρομποτικών όπλων, αλλά και για το γεγονός ότι, δεν αντιπροσώπευαν καν ολόκληρο το εύρος του αυτόνομου οπλισμού του Πούτιν. 

Οι ασκήσεις, για παράδειγμα, δεν περιελάμβαναν το βαρύ drone μεγάλου υψόμετρου Altius ή το βαρύ stealth drone Okhotnik, που δημιουργήθηκαν για να συμπληρώσουν το Forpost και το Inokhodets, σύμφωνα με τον Fedutinov.

Είπε: «Η προσπάθεια να καλύψουμε τη διαφορά σε αυτόν τον τομέα, που οδήγησε στη δημιουργία μιας ευρείας βασικής σειράς συστημάτων UAV, συνεπαγόταν σημαντικό οικονομικό και χρονικό κόστος, το οποίο ήταν ένα μάθημα για τους Ρώσους, επομένως τώρα δίνει υψηλή προτεραιότητα στις εξελίξεις».

Επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει μεγάλο αριθμό επίγειων στρατιωτικών ρομπότ που εκτελούν ποικίλες εργασίες, που κυμαίνονται από μάχη έως αναγνώριση και υποστήριξη.

«Και όσον αφορά την ποικιλία ωφέλιμου φορτίου, τα ρωσικά ρομπότ, είτε είναι μαχητικά είτε αναγνωριστικά, βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή», σημείωσε ο Fedutinov. Συγκριτικά, ο στρατός των ΗΠΑ έχει επί του παρόντος ένα καλά ανεπτυγμένο σύστημα UAV, αλλά υπάρχει ένα κενό στα οχήματα εδάφους χωρίς πλήρωμα.

Μαζί με τη ρομποτική, ο ρωσικός στρατός εργάζεται σε ένα ενιαίο σύστημα αναγνώρισης και κρούσης, παρόμοιο με το πρόγραμμα Επιχειρήσεων Δικτύου των ΗΠΑ.

Και οι δύο έννοιες οραματίζονται ένα ενιαίο σύστημα επικοινωνιών που συνδέει όλο τον ενεργό εξοπλισμό μάχης, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων και drones στον αέρα, οχημάτων μάχης, στρατιωτών και ρομπότ στο έδαφος και δορυφόρων στο διάστημα.

Ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε σύντομα, να δημιουργήσει ακόμη πιο ισχυρές ρομποτικές πολεμικές μηχανές: οι μηχανικοί του εργάζονται επί του παρόντος σε αυτόνομα συστήματα με βάση τα τανκ T-72 και T-14 Armata, ικανά να μεταφέρουν βαριά όπλα. Το καλοκαίρι του 2020, το T-14 Armata πέρασε από μια δοκιμή όπου η τεχνητή νοημοσύνη του εντόπισε με επιτυχία διάφορους στόχους σε δύσκολο έδαφος, ενώ μάλιστα λειτουργούσε χωρίς πλήρωμα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...