Η Ρωσία, κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την προστασία του πληθυσμού του DPR και του LPR, έρχεται αντιμέτωπη όχι με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU), αλλά από τις συνδυασμένες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Έτσι λένε αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Και, αν και οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο και δεν πρόκειται να πολεμήσουν με τη Ρωσία, η απειλή μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης, πιθανώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Ένας πιθανός αντίπαλος δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται», είναι πεπεισμένος ο στρατιωτικός ειδικός Yevgeny Linin.
«Το ναυτικό των ΗΠΑ, για παράδειγμα, μπορεί δικαίως να θεωρηθεί το πιο ισχυρό στον κόσμο. Διαθέτει δέκα πυρηνικά αεροπλανοφόρα και βρίσκεται σε όλους τους ωκεανούς, καθώς και στη ζώνη της Μέσης Ανατολής», αναφέρει.
Χάρη σε μεγάλο βαθμό στον αμερικανικό στόλο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ παρέμεινε σταθερό τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς τα αεροπλανοφόρα, κατά μία έννοια, ελέγχουν όχι μόνο τις κύριες θαλάσσιες διαδρομές, αλλά και την τιμή του πετρελαίου.
Για σύγκριση: το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει μόνο ένα καταδρομικό αεροσκάφος, το Admiral Kuznetsov, και ακόμη και αυτό βρίσκεται υπό επισκευή.
Το λεγόμενο Τάγμα Μάχης του Ναυτικού των ΗΠΑ, περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αεροπλανοφόρα, καθώς και πλοία συνοδείας, όπως τα καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Ticonderoga οπλισμένα με πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας. Τα πλοία ενώνονται με το σύστημα ανίχνευσης και εντοπισμού ραντάρ Aegis.
Τα αντιτορπιλικά της κλάσης Arleigh Burke, είναι ίσως τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία ως προς τις παραμέτρους τους, με τα πιο αποτελεσματικά πυραυλικά όπλα επί του σκάφους. Αποτελούν επίσης μέρος του παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Aegis.
Οι ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων περιλαμβάνουν επίσης υποβρύχια, καθήκον των οποίων είναι η προστασία των αεροπλανοφόρων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν στρατηγικά υποβρύχια. που περιπολούν ανεξάρτητα στα ύδατα των ωκεανών και μεταφέρουν βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως το Minuteman III.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει επίσης το Σώμα Πεζοναυτών, το οποίο είναι ίσως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς, που μπορούν να επιχειρήσουν σε όλο τον κόσμο και μάλιστα αρκετά γρήγορα.
Τι γίνεται με τη στρατηγική αεροπορία
Η στρατηγική αεροπορία των ΗΠΑ αντιπροσωπεύεται κυρίως από αεροσκάφη B-52. Αυτό είναι ένα βαρύ βομβαρδιστικό που βρίσκεται σε υπηρεσία από τις δεκαετίες του '50 και του '60. Αναβαθμίζεται τακτικά, μπορεί να μεταφέρει τόσο πυρηνικές όσο και συμβατικές βόμβες, καθώς και κατευθυνόμενους πυραύλους για διάφορους σκοπούς.
Χρησιμοποιούνται κυρίως για βομβαρδισμούς εχθρικού εδάφους. Έχουμε δει τη χρήση του B-52 στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και σχεδόν σε οποιαδήποτε σύγκρουση όπου εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Πιο σύγχρονα αεροσκάφη που κατασκευάζονται με τεχνολογία stealth είναι τα βομβαρδιστικά B-2. Τα αεροπλάνα είναι πολύ ακριβά. «Είναι αλήθεια ότι θα εξακολουθούσα να αμφισβητώ την αποτελεσματικότητά τους, ειδικά απέναντι σε αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα. Γιατί με όλα τα συν δεν έχουν πλήρη «αορατότητα», αναφέρει ο στρατιωτικός ειδικός Yevgeny Linin.
Στην αεροπορία μαχητικών, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ηγέτης. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει περισσότερα από 180 μαχητικά F-22 πέμπτης γενιάς. Καμία χώρα στον κόσμο, δεν έχει τόσο μεγάλο αριθμό τέτοιων αεροσκαφών.
Τα F-35 τα τακτικά μαχητικά 5ης γενιάς οι ΗΠΑ τα στέλνουν σε διάφορες χώρες. Ο συνολικός αριθμός τους στις χώρες του ΝΑΤΟ είναι περίπου 700.
«Μέχρι στιγμής, έχουμε κυκλοφορήσει μόνο μια δοκιμαστική παρτίδα των αεροσκαφών μας 5ης γενιάς, περίπου δέκα Su-57. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη, αν και καλά, ανήκουν στη γενιά 4++. Αυτά είναι τα Su-30SM, Su-34, Su-35S», αναφέρει ο Ρώσος ειδικός.
Η Γαλλία δεν είναι πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά την τεχνολογία της αεροπορίας. Σύμφωνα με το κριτήριο «τιμή – ποιότητα», μπορούν να σημειωθούν τα γαλλικά μαχητικά Rafale. Έχουν χαμηλή κάλυψη ραντάρ συγκρίσιμη με το F-35, αλλά είναι φθηνότερα στην κατασκευή. Ταυτόχρονα, διαθέτουν πολύ ισχυρά συστήματα ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, πυραύλους μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας και επαρκές βεληνεκές, αν και με εξωτερικά άρματα μάχης.
Στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών προηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες
Αν μιλάμε για επιθετικά drones και αναγνωριστικά, τότε και πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν την πρώτη θέση. Τα οχήματα αναγνώρισης και κρούσης μεγάλης εμβέλειας Predator και Raptor, ανιχνεύουν στόχους σε διαφορετικά εύρη μήκους κύματος. Το λογισμικό τους χρησιμοποιεί στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης. Δηλαδή, ο υπολογιστής μειώνει όλες τις πληροφορίες νοημοσύνης σε μια αναγνωρίσιμη εικόνα, σύμφωνα με την οποία αξιολογεί την κατάσταση και λαμβάνει απόφαση για την καταστροφή του στόχου με το ένα ή το άλλο όπλο. Ο χειριστής, με βάση τα δεδομένα που έλαβε, μπορεί μόνο να επιβεβαιώσει.
Τι έχει η Ρωσία
Ο ρωσικός στρατός διαθέτει αρκετές χιλιάδες μικρά οχήματα αναγνώρισης. Διαθέτει μόνο μερικά βαριά drones αναγνώρισης και κρούσης «Orion» βάρους ενός τόνου. Η μαζική παραγωγή τους μόλις άρχισε στην περιοχή της Μόσχας.
«Όλοι γνωρίζουν ήδη τα Τουρκικά Μπαϊρακτάρ. Σύμφωνα με το κριτήριο «τιμή-ποιότητα», έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους. Και βλέπουμε ότι όλες οι ένοπλες συγκρούσεις των τελευταίων ετών, δεν μπορούν να περάσουν χωρίς αυτά. Οι στρατοί των κρατών του μετασοβιετικού χώρου τα γνωρίζουν καλά, αφού αυτά τα drones βρίσκονται σε υπηρεσία μαζί τους. Συγκεκριμένα, τα έχουν το Κιργιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Ουκρανία», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να καυχηθούμε για τέτοια επιτυχία μέχρι στιγμής».
Αξιολόγηση των δυνατοτήτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη διεξαγωγή υβριδικών πολέμων, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων πληροφοριών
Επιθέσεις DDOS, επιθέσεις χάκερ, κλοπή και επαναπρογραμματισμός δεδομένων, όλα αυτά χρησιμοποιούνται ενεργά. Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκονται οι παγκόσμιοι κολοσσοί της πληροφορικής, έχουν πρακτικά ανεξάντλητες ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα.
Αυτό ισχύει και για τον χώρο πολυμέσων. Οι πιο ισχυρές πηγές πληροφόρησης, όπως το CNN, το ABC, το Fox News, βρίσκονται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η βρετανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία BBC, είναι συγκρίσιμη με αυτές όσον αφορά την κάλυψη και τις δυνατότητες. Η μοναδικότητα του BBC είναι ότι, αυτό το κανάλι δημιουργεί εκπαιδευτικό και ενημερωτικό περιεχόμενο. Οι άνθρωποι που απορροφούν αυτές τις πληροφορίες, δεν καταλαβαίνουν πάντα ότι μέρος τους αποσκοπεί στη δημιουργία ορισμένων συσχετισμών σε αυτούς. Η παρουσίαση των πληροφοριών, γίνεται σε τέτοια γωνία που το άτομο την αντιλαμβάνεται ως τη μόνη αληθινή και σωστή.
Έχει η Ρωσία κάτι να αντιμετωπίσει το οπλοστάσιο της Δύσης;
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει σημειώσει σοβαρή πρόοδο στη δημιουργία όπλων υψηλής ακρίβειας όπως για παράδειγμα, το "Caliber". Υπάρχουν επίσης αναμφισβήτητες πρόοδοι στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων. Αυτά είναι το "Zircon" και το "Dagger".
«Δεν μιλώ για την πυρηνική μας αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία είναι ικανή να φέρει στη ζωή οποιονδήποτε πιθανό αντίπαλο και να αποτρέψει τα βιαστικά βήματα», αναφέρει ο στρατιωτικός ειδικός Yevgeny Linin.
Και για να «χρυσώσει» το χάπι αναφέρει: «Το ρωσικό στρατιωτικό δυναμικό βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο. Και είναι συγκρίσιμο με τις προηγμένες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία».