Το ελαφρύ αντιαρματικό όπλο επόμενης γενιάς, γνωστό στην καθομιλουμένη με το ακρωνύμιο NLAW, είναι ένα από τα πιο κοινά αντιαρματικά όπλα της Δύσης σε υπηρεσία σήμερα. Ενώ, το σύστημα Javelin έχει λάβει μεγάλη διεθνή προσοχή για τον ρόλο του στην ουσιαστική ανάσχεση της προέλασης της Ρωσίας στην Ουκρανία , το σύστημα NLAW έχει επίσης, χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Το NLAW αναπτύχθηκε ως αντικατάσταση του παλαιότερου αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος LAW-80 του όψιμου ψυχρού πολέμου.
Καθώς το LAW-80 άρχισε να καταργείται σταδιακά, οι βρετανοί αξιωματούχοι της άμυνας προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα αντιαρματικό σύστημα αντικατάστασης, ειδικά ένα που θα μπορούσε να νικήσει την «πανοπλία» σε στενή μάχη και να επιτεθεί σε οχυρωμένες αποθήκες.
Η παραγωγή του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος NLAW ξεκίνησε πλήρως το 2009, όταν το σύστημα παραδόθηκε για πρώτη φορά στους πελάτες .
Το εργοστάσιο της Thales στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο παράγει επίσης τα πυραυλικά συστήματα Starstreak και LMM, υπήρξε το κέντρο της συναρμολόγησης του NLAW.
Η συνέλευση του NLAW συγκεντρώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η ανάπτυξη του συστήματος είναι κατά κύριο λόγο στη Σουηδία, σύμφωνα με το θεμελιώδες μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, στην αρχή της ανάπτυξης του συστήματος.
Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία, το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα έχει υιοθετήσει επίσης η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ινδονησία και η Μαλαισία.
NLAW: Οι προδιαγραφές
Το ίδιο το σύστημα NLAW ζυγίζει περίπου 12,5 κιλά και έχει αποτελεσματική εμβέλεια μάχης, από 20 έως 800 μέτρα.
Το NLAW είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο σε σχετικά στενές μάχες, όπου η ευελιξία και η εύκολη ανάπτυξή του, το καθιστούν ένα ευκίνητο όπλο για μονοπρόσωπα πληρώματα, όπως αποδεικνύεται στην Ουκρανία.
Ο πύραυλος είναι ικανός να κάνει Overfly Top Attacks, εναντίον θωρακισμένων στόχων και Direct Attacks εναντίον μη τεθωρακισμένων στόχων, γεγονός που συμβάλλει στη μεταβλητότητά του στην αποτελεσματική εμβέλεια.
Το NLAW δεν βασίζεται σε ένα ενεργό σύστημα αναζήτησης στόχων για την απόκτηση στόχων, αλλά χρησιμοποιεί στόχευση «προβλεπόμενης οπτικής επαφής».
Επιτρέποντας στον χρήστη να πυροβολεί αποτελεσματικά μετά την παρακολούθηση του στόχου για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, ο χειριστής μπορεί να παραμείνει κινητός στο πεδίο της μάχης και δεν χρειάζεται να διατηρεί οπτικό κλείδωμα, για να λειτουργεί το σύστημα και η φύση μιας χρήσης του NLAW επιτρέπει επίσης ευελιξία για χρήστες πεζικού.
Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις περιγράφουν το NLAW, ως ιδιαίτερα πολύτιμο για τις ελαφριές δυνάμεις που λειτουργούν ανεξάρτητα σε οικιστικά και ανοιχτά περιβάλλοντα.
Με διάρκεια ζωής 20 ετών, το σημερινό NLAW θα δει υπηρεσία στο μέλλον.
Το NLAW κατευθύνεται στην Ουκρανία
Το σύστημα, έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα πεδία μάχης της χώρας τους, ενάντια στη δύναμη εισβολής της Ρωσίας.
Με 4.200 μονάδες να έχουν σταλεί στην Ουκρανία από τα μέσα Μαρτίου, η παραδοσιακή κυριαρχία στο πεδίο της μάχης που απολαμβάνουν τα τεθωρακισμένα οχήματα, αμφισβητείται από την ευρεία διανομή και χρήση του NLAW και άλλων αντιαρματικών συστημάτων.
Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή, που επιτρέπει ακόμη και στους Ουκρανούς στρατιώτες με ελάχιστη εκπαίδευση να χειρίζονται αποτελεσματικά ένα όπλο που τους δίνει, ένα ισχυρό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης έναντι των τεθωρακισμένων αντιπάλων.
Η φυσική κινητικότητα και η χρησιμότητα του συστήματος σε περιβάλλοντα μικρότερης εμβέλειας, καθιστά αυτόν τον «δολοφόνο» αρμάτων ιδιαίτερα ευάλωτο σε κοντινές μάχες και σενάρια ενέδρας.
Ενώ το NLAW, δοκιμάστηκε πολύ λιγότερο στη μάχη από το αμερικανικό Javelin στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η αποτελεσματική χρήση του από τις ουκρανικές δυνάμεις, έχει αποδείξει την αξία των καλά κατανεμημένων και εύχρηστων συστημάτων στα χέρια μιας κινητήριας δύναμης, για να σταματήσει μια πιο τεθωρακισμένη δύναμη.
Έχοντας αυτό υπόψη, αυτός ο πύραυλος πιθανότατα θα παραμείνει σε χρήση για το άμεσο μέλλον.