"Η Ουκρανία μετατρέπει τα ημιφορτηγά Fiat σε κινητά πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος", είναι ο τίτλος έγκριτου στρατιωτικού site , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η πρόσφατη δωρεά από τη Νορβηγία φορητών συστημάτων αεράμυνας Mistral, ή MANPADS, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 100 πυραύλων και απροσδιόριστου αριθμού εκτοξευτών, έφτασε στην Ουκρανία.
Τώρα, χάρη σε μια πρόσθετη δωρεά μιας άγνωστης ποσότητας φορτηγών Fiat Fullback 4x4 από το ίδρυμα Come Back Alive με έδρα την Ουκρανία, ορισμένα από αυτά τα συστήματα Mistral είναι πλέον κινητά.
Το ίδρυμα "Come Back Alive" είναι μια ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Vitaliy Deyneg το 2014 μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, το ίδρυμα άρχισε να υποστηρίζει τις ουκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνοντας χρήματα για την παράδοση προμηθειών και τεχνολογιών που κυμαίνονται από αλεξίσφαιρα γιλέκα έως θερμικά οπτικά.
Με την παράδοση των Fiat Fullbacks, το Come Back Alive ελπίζει να προωθήσει την εφαρμογή «κινητών ομάδων πυρός» εξοπλισμένων με τα γαλλικής κατασκευής Mistral για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της διαφαινόμενης αεροπορικής απειλής που θέτουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Το Mistral που παράγεται από το MBDA είναι ένα MANPADS μικρής εμβέλειας που αναζητά θερμότητα, ιδανικό για χρήση ενάντια σε εναέριους στόχους όπως μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ή UAV, καθώς και αεροσκάφη σταθερών και περιστροφικών πτερύγων. Οι πύραυλοι Mistral που δώρισε η Νορβηγία προέρχονταν στην πραγματικότητα από το Ναυτικό της χώρας, αλλά προμηθεύονταν από φορητά καθισμένα συστήματα εκτόξευσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ξηρά.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι τόσο κινητά όσο άλλα MANPADS, αυτό πιθανότατα ώθησε την εγκατάστασή τους στις καρότσες των φορτηγών, μετατρέποντάς τα σε κάτι παρόμοιο με τα συστήματα SAM που βασίζονται σε τεχνικά χαρακτηριστικά.
«Οι κινητές ομάδες πυρός με MANPADS και ATGM είναι γρήγορες». Ο Andriy Rymaruk, επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος του ιδρύματος, ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook.
«Καταστρέφουν εχθρικά drones και ελικόπτερα και στο μέλλον θα καταρίπτουν και τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Εργάζονται, ειδικότερα, με συστήματα Stingers και 9K38 Igla. Και αυτό το είδος εργασίας χρειάζεται πραγματικά κινητικότητα. Γι' αυτό δωρίζουμε νέα, όχι μεταχειρισμένα, οχήματα σε αυτές τις ομάδες. Αυτά τα οχήματα είναι επισκευάσιμα και γρήγορα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο χτύπημα των κινούμενων στόχων.»
Το ίδρυμα δημοσίευσε φωτογραφίες των Mistrals που είναι τοποθετημένα στο Fullback στο Facebook, με τη λεζάντα να γράφει ότι ο Valery Zaluzhny, Αρχιστράτηγος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ισχυρίστηκε ότι οι Mistrals βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να καταρρίψουν 20 ρωσικά UAV συνολικής αξίας. των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, και οι δύο αριθμοί δεν έχουν επαληθευτεί και πιθανότατα έχουν αλλάξει από την ημέρα της δημοσίευσης.
Η ανάρτηση στο Facebook εξηγεί ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ZALA της Ρωσίας και τα αναγνωριστικά drones Orlan ήταν μεταξύ των UAV που καταρρίφθηκαν από αυτές τις κινητές ομάδες πυρός, με ένα μόνο drone Orlan-10 να κοστίζει μεταξύ 80.000 και 120.000 $ ανάλογα με τη διαμόρφωση.
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τουλάχιστον δύο λευκά Fiat Fullback, με τις κουκούλες να κοσμούνται με το λογότυπο του ιδρύματος Come Back Alive. Στις καρότσες των φορτηγών βρίσκονται οι εκτοξευτές Mistral MANPADS με τα δίχτυα παραλλαγής σκορπισμένα τριγύρω σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό τους.
Η προστιθέμενη κινητικότητα του Fiat Fullback σε συνδυασμό με το παρουσιαζόμενο καμουφλάζ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη δυνατότητα επιβίωσης και να ανταποκρίνεται στις τακτικές «πυροβολώ και φεύγω» για τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις γίνονται διαβόητες.
Τα MANPAD ήταν ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες της ουκρανικής αεράμυνας. Οι παραδόσεις έχουν πλημμυρίσει την Ουκρανία από πολλές χώρες, με αποτέλεσμα οι ουκρανικές δυνάμεις να έχουν πλέον το πιο εκτεταμένο και ποικίλο οπλοστάσιο MANPADS στον πλανήτη.
Όπως αποδεικνύεται από τον ρόλο του ιδρύματος Come Back Alive στην παράδοση των Fiat Fullback που κινητοποιούν τα συστήματα Mistral, η δωρεά υπογραμμίζει μια μοναδική και μερικές φορές παράξενη σχέση εν καιρώ πολέμου μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και ιδιωτικών φορέων.
Με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι υποστηρικτές τους κατάφεραν να ξεκινήσουν εκστρατείες crowdfunding για να πληρώσουν για τα περιουσιακά στοιχεία που χρειάζονται και ενδέχεται να μην λάβουν διαφορετικά.
Μια επιχειρηματική εκστρατεία που έγινε δημοφιλής με το hashtag #buymeafighterjet ξεκίνησε από τις ουκρανικές δυνάμεις, η τσεχική κυβέρνηση βασίστηκε στο crowdfunding για να στείλει όπλα στην Ουκρανία και η ουκρανική πρεσβεία στην Πράγα έκανε το ίδιο λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.
Οι δωρεές πολιτών έχουν γίνει μια συναρπαστική πτυχή των προσπαθειών της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου, και χωρίς αυτές, τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση, ένα από τα μειονεκτήματα του συστήματος Mistral, η πιο δυσκίνητη κύρια μέθοδος ανάπτυξής του, θα μπορούσε να μην είχε μετατραπεί σε πλεονέκτημα. "
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Είναι γνωστό ότι από κάθε στρατιωτική επιχείρηση προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα από την απόδοση των οπλικών συστημάτων,από την ακολουθητέα τακτική χρησιμοποίησή τους καθώς και από το δόγμα επιχειρήσεων που εφάρμοσαν οι αντίπαλες δυνάμεις.
Αυτός είναι ο λόγος που τα στρατιωτικά επιτελεία των χωρών έχουν εστιάσει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Από τις μέχρι στιγμής στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα σε περίπτωση ελληνοτουρκικής αναμέτρησης στο Αιγαίο, αφού ο πόλεμος αυτός κατέδειξε την αξία των φορητών αντιαεροπορικών και αντιαρματικών στο πεδίο της μάχης, απέναντι στα μαχητικά αεροσκάφη, drone, ελικόπτερα των Ρώσων, καθώς και απέναντι στα ρωσικά άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ.
Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία σε περίπτωση εμπόλεμης σύρραξης με την Ελλάδα θα πραγματοποιήσει εκτός από αποβατική ενέργεια σε νησί-νησιά μας και πληθώρα αεροκίνητων επιχειρήσεων τις οποίες θα επιχειρήσει να συνδυάσει άμεσα ή ανεξάρτητα με την αποβατική της ενέργεια με τα πολλά ελικόπτερα και drone που διαθέτει.
Ο τουρκικός στρατός και ειδικότερα οι καταδρομείς του στρατού, της στρατοχωροφυλακής και οι ειδικές δυνάμεις του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordobereli) πραγματοποιούν συνεχώς αεροκίνητες ασκήσεις αλλά και επιχειρήσεις σε Β. Ιράκ πρωτίστως κατά των Κούρδων.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται όπως τα νησιά-μικρονησίδες μας να ενισχυθούν άμεσα με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα.
Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πρώτο χρόνο από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι να προβούμε σε αγορά νέων
Επίσης, επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών και φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων , προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.
Επισημαίνουμε ότι τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταγωγικών αεροσκαφών , είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί ,άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα, αλλάζοντας καθοριστικά την εξέλιξη των επιχειρήσεων υπέρ μας.
Αυτό που απαιτείται πλέον από τώρα, είναι η προετοιμασία της δυνατότητα από τεχνικής άποψης εφόσον απαιτηθεί της μετατροπής της καρότσας των αγροτικών ημιφορτηγών των κατοίκων των νησιών μας , με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί άμεσα να γίνει μετατροπή τους σε κινητούς φορείς εκτόξευσης αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων.
Σε πρώτο χρόνο απαιτείται η καταγραφή των ήδη υπαρχόντων ημιφορτηγών, στη συνέχεια η εκπαίδευση των κατόχων τους στην προσαρμογή και χρήση των αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων των ΛΑΤ-ΦΑ που θα τοποθετηθύν στα οχήματά τους και στη συνέχεια η μετατροπή μερίμνη κλιμακίων του Τεχνικού μας επιτόπου, έτσι ώστε με την δημιουργία καταλλήλων υποδοχών στην καρότσα των υπόψιν οχημάτων να μπορεί εύκολα και γρήγορα να τοποθετηθεί έστορας-φορέας εκτόξευσης των αντιαρματικών-αντιαεροπορικών πυραύλων.
Επίσης, ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνουν από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, έτσι ώστε σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία να γίνει επιπλέον αποστολή τους πολλαπλασιάζοντας κατακόρυφα τις αντιεροπορικές και αντιαρματικές μας δυνατότητες.