Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που προέκυψαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, πρόσθεσαν επείγοντα χαρακτήρα και έντονη ανησυχία στην Αίγυπτο, σχετικά με τα σχέδια της Αιθιοπίας να προχωρήσει στην τρίτη φάση της κατασκευής του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης (GERD) τον Ιούνιο.
“Η Αίγυπτος είναι «ιδιαίτερα εκτεθειμένη» στις αρνητικές συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας”, δηλώνει ο Ranjit Singh, βοηθός διευθυντής του Τμήματος Νομισματικής και Κεφαλαιαγοράς του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων των «υψηλών αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης, αυξανόμενου πληθωρισμού και περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου».
Ο Adam Lucente δηλώνει ότι “η Αιθιοπία θεωρεί το δυναμικό υδροηλεκτρικής ενέργειας του φράγματος GERD θα αλλάξει το παιχνίδι για τη χώρα και ολόκληρη την περιοχή.
Με το φράγμα αυτό, η Αιθιοπία θα μπορούσε να γίνει σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας. Η Αίγυπτος εξαρτάται από τον Νείλο για πάνω από το 90% των υδάτινων πόρων της και φοβάται ότι το μεγάλο φράγμα, θα μπορούσε να περιορίσει τις ροές νερού.
Το Σουδάν, το οποίο είναι σύμμαχος με την Αίγυπτο στη διαμάχη, ανησυχεί ότι το φράγμα θα επιταχύνει τις πλημμύρες στην επικράτειά του, κάτι που συμβαίνει τακτικά κατά τις περιόδους βροχών.
Η πρόοδος για μια διπλωματική συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας και Σουδάν παραμένει αδιέξοδη, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αφρικανικής Ένωσης να μεσολαβήσουν σε έναν συμβιβασμό μεταξύ όλων των μερών.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Αίγυπτος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι το φράγμα αποτελεί την κύρια αιτία διαμάχης για την ασφάλεια.
Τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου άκουσαν την υπόθεση της Αιγύπτου και υποστήριξαν την χρήση περαιτέρω της διπλωματίας χωρίς να εκδώσουν ψήφισμα.
Το Κάιρο από την πλευρά του, επιθυμεί μια δεσμευτική συμφωνία με διεθνή μεσολάβηση, χωρίς αν και διότι και ξεκάθαρη διαιτησία, που να διασφαλίζει την απαιτούμενη ροή ύδατος προς την Αίγυπτο.
Η διαμάχη για το φράγμα του Νείλου μπορεί να εκτραχυνθεί πολύ εύκολα σε ένοπλη αναμέτρηση, προσθέτοντας ένα ακόμη μέτωπο σε αυτό της Ουκρανίας.
Η Αίγυπτος έχει εμβαθύνει τους δεσμούς ασφαλείας της με το Σουδάν, πιέζοντας την Αιθιοπία.
Η τρίτη φάση πλήρωσης του φράγματος αναμένεται να είναι χαμηλότερη από τις δύο προηγούμενες. Εάν ναι, τότε η Αίγυπτος μπορεί να έχει λίγα να φοβηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, όσον αφορά τη ροή του νερού.
Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας θα επιδεινωθεί τόσο για την Αίγυπτο, όσο κα για την Αιθιοπία και το Σουδάν, επομένως το φράγμα (GERD) θα λάβει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για διαφορετικούς λόγους και για τα τρία μέρη.
Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος επιταχύνει σχέδια για τη διαχείριση των υδάτων, όπως αναφέρει ο Ayah Aman από το Κάιρο, ενώ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση πρωτοβουλιών και τεχνολογιών για το κλίμα πριν από τη φιλοξενία της Διάσκεψης των Μερών (COP 27) στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Sharm el-Sheikh 7-18 Νοεμβρίου.
Το Ισραήλ αποκαλύπτει συνωμοσίες των Ιρανών που σκοπό έχουν να πυροδοτήσουν σύγκρουση στην Γάζα
Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη αποκάλυψη, η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ (Μοσάντ) αποκάλυψε ότι απέτρεψε μια υποτιθέμενη ιρανική συνωμοσία για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου στη Γαλλία, ενός Ισραηλινού διπλωμάτη στην Τουρκία και ενός Αμερικανού στρατηγού που σταθμεύει στη Γερμανία.
Η είδηση έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σταθμίζει το αίτημα της Τεχεράνης να αφαιρέσει η Ουάσιγκτον τον χαρακτηρισμό “τρομοκρατικό” στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ως προϋπόθεση για την επανένταξη στη λεγόμενη πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Το Al-Monitor έμαθε ότι το Ισραήλ μετέφερε στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις συνωμοσίες δολοφονίας του σώματος αυτού.
Ο Μπεν Κάσπιτ αναφέρει ότι η ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών είναι ένα μέρος της «παγκόσμιας διπλωματικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της πυρηνικής συμφωνίας και του Ιράν γενικότερα».
Η Χαμάς από την άλλη πλευρά, απολαμβάνει μια μεγάλη λαϊκή υποστήριξη, όπως αποδεικνύεται από τους πολλούς Παλαιστίνιους διαδηλωτές που κυμάτισαν σημαίες της Χαμάς και φώναξαν τα συνθήματά της κατά τη διάρκεια μιας μαζικής διαδήλωσης κοντά στο Τζαμί Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ τον περασμένο μήνα.
“Η προσδοκία μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της οργάνωσης που εδρεύει στη Γάζα και του Ισραήλ, έχει επίσης «ωθήσει τη διεθνή κοινότητα να εστιάσει την προσοχή της στην παλαιστινιακή υπόθεση σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια ευρύτερη αντιπαράθεση», γράφει ο Ahmad Melhem.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η ηγεσία τόσο της Χαμάς όσο και της Ισλαμικής Τζιχάντ έλαβαν δεκάδες κλήσεις από αραβικά, διεθνή και περιφερειακά κόμματα που επιδιώκουν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.
Το Ιράκ εντείνει τις κατασχέσεις ναρκωτικών στη δυτική έρημο
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν τεράστιες ποσότητες της δημοφιλούς αμφεταμίνης γνωστής ως Captagon κοντά στα δυτικά σύνορα της χώρας με τη Συρία.
Στις 30 Απριλίου, οι αρχές κατέσχεσαν περισσότερα από 6 εκατομμύρια χάπια από μια αποθήκη και προχώρησαν σε πολλαπλές συλλήψεις.
Η Shelly Kittleson γράφει ότι τέτοιο λαθρεμπόριο ναρκωτικών τείνει να συμβαίνει σε μέρη του Ιράκ με μικρή κυβερνητική επίβλεψη ή με σημαντικά επίπεδα διαφθοράς.
Όλα δείχνουν ότι μετά την Ουκρανία σειρά έχουν πολλά μέτωπα, από την Λιβύη, την Αίγυπτο, το Ιράκ, αλλά και την Κίνα ( ειδικά λόγω της διένεξης με την Ταιβάν), δείχνοντας ότι ο πλανήτης ολόκληρος κινδυνεύει από την απύθμενη ανθρώπινη ανοησία.