Ένοπλες Συρράξεις

Η Βρετανία κατηγορεί την Ινδία για «λαθραία μεταφορά» αμυντικών εξαρτημάτων στη Ρωσία για τον πόλεμο

Η Βρετανία και η Ινδία, μπορεί να υπέγραψαν νέα συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας  επιδιώκοντας να ολοκληρώσουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έως τα τέλη του έτους, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Ηνωμένο Βασίλειο, να  κατηγορήσει σε έκθεσή του τον ασιατικό σύμμαχό του για «λαθραία μεταφορά» αμυντικών εξαρτημάτων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αντιλήψεις ότι τα σύγχρονα όπλα της Ρωσίας στηρίζονται σημαντικά σε εξαρτήματα, που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες δυτικές χώρες ώθησαν τη βρετανική κυβέρνηση, να ξεκινήσει έρευνα για τυχόν «αξιόπιστους ισχυρισμούς» ότι το εμπάργκο όπλων της στη Ρωσία έχει τεθεί σε κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, μια έρευνα για το Whitehall βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από μια έκθεση της δεξαμενής σκέψης του Royal United Services Institute, που υπογράμμιζε το γεγονός ότι τα ρωσικά όπλα που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία εξαρτώνται από τις εισαγωγές εξελιγμένων ηλεκτρονικών ειδών.

Καθώς οι ειδικοί χτένιζαν το εγκαταλελειμμένο υλικό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, φέρεται να ανακάλυψαν εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για συσκευές παρεμβολής και στρατιωτικούς ασυρμάτους. 

Οι ειδικοί επεσήμαναν τη χρήση τρανζίστορ υψηλής συχνότητας, που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο στο σύστημα εμπλοκής Borisoglebsk-2 της Ρωσίας ως παράδειγμα. Το σύστημα είχε επίσης, εξαρτήματα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Ολλανδία.

Ερευνητές από το στρατιωτικό think tank του Royal United Services Institute (RUSI), ανακάλυψαν ότι το Κρεμλίνο αποκτά δυτικά στοιχεία μέσω εταιρειών, μεσάζοντες και εκβιασμού. Οι κατασκευαστές φαίνεται να μην έχουν ιδέα πού καταλήγουν τελικά τα προϊόντα τους. 

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε εμπάργκο όπλων στη χώρα. Υπήρχαν ενδείξεις ότι, εξακολουθούσαν να εκδίδονται ορισμένες άδειες εξαγωγής.

Ωστόσο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε επίσης την απευθείας μεταφορά στη Ρωσία εξαρτημάτων διπλής χρήσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για πολιτικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η έκθεση Rusi , με τίτλο «Επιχείρηση Ζ: Οι Θρύλοι του Θανάτου ενός Αυτοκρατορικού Παραληρήματος», δεν διευκρίνιζε πότε αν τα εν λόγω εξαρτήματα ήταν πιθανό να είχαν εξαχθεί. Επίσης, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι παραγωγοί είχαν διαπράξει κάποιο παράπτωμα.

Ωστόσο, προκάλεσε ανησυχίες ότι ανταλλακτικά που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν να καταλήξουν στη Ρωσία. 

Σημείωσε επίσης ότι, ως αποτέλεσμα των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, η Μόσχα θα εξαρτηθεί περισσότερο από το λαθρεμπόριο εξαρτημάτων για να διατηρήσει λειτουργικά τα αεροσκάφη, τους πυραύλους και άλλα όπλα υψηλής τεχνολογίας.

Το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζει τώρα τρόπους για να αποτρέψει τη χρήση εξαρτημάτων βρετανικής κατασκευής από τη ρωσική πολεμική μηχανή. 

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Εισάγαμε τις μεγαλύτερες και πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Ρωσία, για να βοηθήσουμε να ακρωτηριασθεί η πολεμική μηχανή του Πούτιν, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας κυρώσεις σε βασικούς οργανισμούς του αμυντικού τομέα και απαγορεύοντας την εξαγωγή κρίσιμων τεχνολογιών.

Το ΗΒ έχει ένα από τα πιο ισχυρά και διαφανή καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών στον κόσμο. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, όλους τους αξιόπιστους ισχυρισμούς για παραβιάσεις του ελέγχου των εξαγωγών και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο».

Συμμετοχή Ινδίας και Κίνας 

Η έρευνα RUSI πρότεινε επίσης ότι, η Ρωσία βασίζεται στα δυτικά ηλεκτρονικά για την κατασκευή πυραύλων κρουζ 9M727, πυραύλων κρουζ Kh-101, κατευθυνόμενων ρουκετών 300 mm 9M949, συστημάτων αεράμυνας TOR-M2 και ασυρμάτου Aqueduct, αναφέρουν οι EurAsian Times . 

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην έκθεση αναφέρεται τεχνολογία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και το Ισραήλ. Σύμφωνα με την έρευνα, «σχεδόν όλος ο σύγχρονος στρατιωτικός εξοπλισμός της Ρωσίας, εξαρτάται από πολύπλοκα οικονομικά στοιχεία» που αποκτήθηκαν από δυτικά έθνη». 

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογίας μεταφέρεται φαινομενικά σε χώρες όπως η Ινδία για χρήση σε άλλες βιομηχανίες, τελικά πωλείται στη Ρωσία για στρατιωτική χρήση. 

Εκτός από την Ινδία, η εμπλοκή της Κίνας στην αποστολή βρετανικής τεχνολογίας στη Ρωσία για στρατιωτικούς στόχους έχει μπει επίσης στο ραντάρ.

Η έκθεση εξηγεί πώς οι ινδικές και κινεζικές επιχειρήσεις, έχουν χρησιμεύσει ως μεσάζοντες. Επιτρέπει στο Κρεμλίνο να αγοράζει ηλεκτρονικά τσιπ και πίνακες διανομής που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία αποτελούν κρίσιμα συστατικά των ρωσικών πυραύλων κρουζ.

Η τεχνολογία εισέρχεται στη Ρωσία μέσω ενός νομικού κενού, που επιτρέπει «την εισαγωγή υλικού στη Ρωσία χωρίς την άδεια του σχετικού ιδιοκτήτη πνευματικής ιδιοκτησίας».

Ο Jack Watling και ο Nick Reynolds, οι συντάκτες της έκθεσης Rusi, προειδοποίησαν ότι η Ρωσία «έχει δημιουργήσει μηχανισμούς για το ξέπλυμα αυτών των αντικειμένων, μέσω τρίτων χωρών». Πρότειναν επίσης   ότι, η Ινδία πρέπει να υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς. 

«Ο περιορισμός της πρόσβασης, επομένως, πιθανότατα σημαίνει αποτροπή εξαγωγής σε χώρες όπως η Ινδία, αγαθών που σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για μη στρατιωτικούς σκοπούς», προσθέτουν οι συγγραφείς. 

Σημείωσαν επίσης: «Επιπλέον, υπάρχουν μυριάδες εταιρείες με έδρα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Σερβίας, της Αρμενίας, του Καζακστάν, της Τουρκίας, της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες θα αναλάβουν σημαντικούς κινδύνους για να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις εφοδιασμού».

Η Ινδία και η Κίνα, είναι οι κύριοι αγοραστές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και οι στενοί δεσμοί τους με τη Μόσχα, τις εμπόδισαν να καταγγείλουν δημόσια τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η Κίνα ανανέωσε τη συμμαχία κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Ινδία έλαβε μια πιο ανεξάρτητη στάση και αποφάσισε να αποκτήσει ρωσικό πετρέλαιο με χαμηλό κόστος. Ως αποτέλεσμα, η Δύση έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για αυτές τις πολιτικές αποφάσεις.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF