Ο ρωσικός στρατός αναγκάζεται να βασίζεται όλο και περισσότερο σε απαρχαιωμένο σοβιετικό εξοπλισμό, στη συνεχιζόμενη εισβολή του στην Ουκρανία, αποσύροντας όπλα που βρίσκονται αποθηκευμένα από τη δεκαετία του 1970, ισχυρίστηκε η Ουκρανική Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) την περασμένη Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, η πλειονότητα του παλαιού εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής, φαίνεται να προορίζεται να υποστηρίξει τις ρωσικές ικανότητες πυροβολικού και πυραύλων.
Σύμφωνα με την Αμυντική Πληροφορία του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας , η ρωσική στρατιωτική διοίκηση αφαίρεσε από αποθήκες της το τακτικό επιχειρησιακό πυραυλικό συγκρότημα "Tochka-U", 20 αυτοκινούμενα πυροβόλα "Gvozdika", 23 εκτοξευτές και 7 οχήματα μεταφοράς και επαναφόρτισης για το σύστημα "Uragan" και 33 μονάδες αυτοκινούμενων όπλων "Akatsiya"και "Msta-S".
Σύμφωνα με το en.defence-ua, τα περισσότερα από αυτά τα όπλα, οι ρωσικές δυνάμεις τα πήραν από βάσεις αποθήκευσης στις περιοχές των Ουραλίων και της Άπω Ανατολής.
«Συγκεκριμένα, 18 μονάδες Msta-S αφαιρέθηκαν από το οπλοστάσιο όπλων πυραύλων και πυροβολικού στο Ussuriysk, 15 "Uragans" και 11 "Tochka-U" ελήφθησαν από το 109ο οπλοστάσιο στην περιοχή του Ιρκούτσκ», αναφέρει.
Μόνο τον Απρίλιο, εκατοντάδες όπλα αφαιρέθηκαν από την αποθήκευση της GRAU για το σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυροβόλων Msta-S, των Hurricane MLRS και άλλων.
Αυτές οι αναφορές, έρχονται μετά από πολυάριθμες προηγούμενες αναφορές ότι, η Ρωσία αναγκάστηκε να βρει τρόπους για να αναπληρώσει τις απώλειες στην Ουκρανία, καθώς και άλλα τρέχοντα ζητήματα.
Η Ρωσία έχει χάσει μέχρι στιγμής 21.800 στρατιώτες στη συνεχιζόμενη εισβολή της, καθώς και 191 drones, 147 MLRS, 69 συστήματα αεράμυνας, 408 πυροβόλα, 873 άρματα μάχης, 154 ελικόπτερα, 179 αεροσκάφη, 2.238 τεθωρακισμένα οχήματα, 76 φορτηγά καυσίμων και 1.557 άλλα οχήματα, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ωστόσο, υλικοτεχνικά θέματα , η διαφθορά και οι ξένες κυρώσεις και οι περιορισμοί στις εισαγωγές φέρεται να παρεμπόδισαν σοβαρά την ικανότητα ανεφοδιασμού της Ρωσίας.
Τουλάχιστον μία ρωσική εγκατάσταση που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) έχει κλείσει επειδή, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, " σχεδόν τίποτα ρωσικό " δεν χρησιμοποιείται κατά την κρίσιμη κατάσταση παραγωγής, όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Τα περισσότερα από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του ρωσικού στρατού παρασχέθηκαν από τη Γερμανία, αλλά αυτό σταμάτησε λόγω των κυρώσεων.
Ο GUR ανέφερε ότι, η Ρωσία αγωνίζεται να παράγει περισσότερα άρματα μάχης για τον στρατό της, λόγω των «ακρωτηριαστικών» οικονομικών κυρώσεων και των περιορισμών στις εισαγωγές.
Η ρωσική εταιρεία UralVagonZavod, που βρίσκεται στο Nizhny Tagil στην περιφέρεια Sverdlovsk, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής άρματος μάχης στον κόσμο και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή T-90, T-72 και το άρμα επόμενης γενιάς T-14 Armatas.
Νωρίτερα τον Απρίλιο, το GUR ανέφερε ότι ορισμένα ρωσικά ναυπηγεία δεν είναι σε θέση να ναυπηγήσουν πολεμικά πλοία ή να πραγματοποιήσουν συντήρηση πλοίων, λόγω οικονομικών δυσκολιών και έλλειψης ξένων εξαρτημάτων.
Συγκεκριμένα, ένα ναυπηγείο του Βλαδιβοστόκ φέρεται ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε κρατικές παραγγελίες αξίας 25 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, για να ναυπηγήσει δύο δεξαμενόπλοια, δύο πυραύλους και να συντηρήσει και να επισκευάσει άλλα πλοία.
«Είναι προφανές ότι, το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα παραμένει εξαρτημένο από εισαγόμενες υψηλές τεχνολογίες», ανέφερε τότε η GUR «Χωρίς την προμήθεια της οποίας, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να συνεχίσει την παραγωγή σύγχρονων όπλων».
Ακόμη και η χρήση παλαιότερου εξοπλισμού έχει γίνει πρόβλημα, καθώς οι προσπάθειες επαναφοράς του παλιού εξοπλισμού στην αποθήκευση σε κατάσταση μάχης, δυσκολεύονται λόγω της διαφθοράς και της κακής κατάστασης του εξοπλισμού .
Η Ουκρανική Διεύθυνση Πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι, η διαφθορά ήταν ο κύριος λόγος για την «εξαιρετικά μη ικανοποιητική» κατάσταση του εξοπλισμού που αφαιρέθηκε από την αποθήκευση.
«Οπτικές συσκευές και ηλεκτρονικά που περιείχαν πολύτιμα μέταλλα κλάπηκαν από τα οχήματα μάχης», είπε ο GUR. Το όργανο πληροφοριών ανέφερε ότι, πολλές από τις αποθηκευμένες δεξαμενές της 4ης Μεραρχίας Δεξαμενών, ήταν «εντελώς αποσυναρμολογημένες» και ότι ορισμένες δεν είχαν κινητήρες.
Σύμφωνα με το jpost, ο ουκρανικός στρατός πρόσθεσε ότι η διαφθορά επηρέαζε τα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Λευκορωσία και ότι οι στρατιώτες, είχαν πουλήσει καύσιμα και προμήθειες ή αντάλλαξαν στρατιωτικό εξοπλισμό με αλκοόλ!
Ο GUR σημείωσε επίσης, εκείνη την εποχή ότι υπήρχαν και άλλες προκλήσεις εκτός από τη διαφθορά, που παρεμπόδιζε την αποκατάσταση παλιού εξοπλισμού από τη Ρωσία και ότι «γενικά, η Ρωσική Ομοσπονδία αντιμετωπίζει συχνά το πρόβλημα της αδυναμίας αποκατάστασης εξοπλισμού, μετά από «αποσυντήρηση» από τις αποθήκες».
Η διαφθορά στο ρωσικό αμυντικό κατεστημένο έπαιξε επίσης, ρόλο στην ανάπτυξη των πυρομαχικών. Σύμφωνα με το Politico το 2012, μια ρωσική εταιρεία όπλων υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για ένα σύστημα αναχαίτισης πυραύλων. Το 2016, μια εταιρεία υπεξαίρεσε κεφάλαια για συστήματα πλοήγησης και ελέγχου για πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας.