Οποιαδήποτε σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία, ενέχει τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εκμεταλλεύεται επιθετικά τέτοιες ανησυχίες. Με τις πυρηνικές απειλές του, το Κρεμλίνο απομακρύνεται από το δόγμα της Ρωσίας που αποδίδει προστατευτικό ρόλο στο πυρηνικό του οπλοστάσιο. Με αυτόν τον τρόπο, η Μόσχα στοχεύει όχι μόνο να αποτρέψει τις δυτικές κυβερνήσεις από το να παράσχουν πιο ουσιαστική υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά και να εκφοβίσει το δυτικό κοινό.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία σε περίπτωση που χρησιμοποιούσε τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με την πρώην βοηθό υπουργό Άμυνας Γκράχαμ Άλισον.
« Η απάντηση είναι ναι », είπε η Άλισον, όταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ρωσία ανεξάρτητα από τις κλιμακώσεις του Πούτιν.
« Ακόμα κι αν πρόκειται για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν σε στόχο στην Ουκρανία ».
Η Άλισον, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έκανε τις παρατηρήσεις ως μέρος μιας διάλεξης στις 19 Απριλίου, σχετικά με τη στρατηγική κατάσταση μεταξύ Κίνας, Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης που εστιάζει στην ασφάλεια.
Προειδοποίησε ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατευθύνονται προς ένα «καταστροφικό αποτέλεσμα», λόγω του ολοένα και πιο εντεινόμενου ανταγωνισμού τους, και ότι η αναπτυσσόμενη συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία περιπλέκει τη διεθνή ασφάλεια, δεδομένου των αυξανόμενων φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία.
Η Άλισον, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργού Άμυνας από το 1985, προειδοποίησε ότι οι εντάσεις θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, λόγω της έλλειψης κατανόησης στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη στρατηγική σκέψη της Κίνας έναντι της Ρωσίας.
«Περιμένετε τα πράγματα να χειροτερέψουν πριν χειροτερέψουν», είπε η Άλισον.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον δεν μπορούν ακόμη να αποδεχθούν το γεγονός ότι, ο Σι έχει χτίσει με τη Ρωσία του Πούτιν μια λειτουργική συμμαχία, που είναι επιχειρησιακά πιο σημαντική από τις περισσότερες συμμαχίες που έχουν συναφθεί με τις ΗΠΑ ».
Η εκκολαπτόμενη συμμαχία μεταξύ του Σι και του Πούτιν εδραιώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση μιας συνεργασίας «χωρίς όρια», την οποία η Κίνα επιβεβαίωσε αργότερα εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Άλισον είπε ότι, η μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν τώρα η διαχείριση του πιο σκληρού ανταγωνισμού στον κόσμο μεταξύ του κινεζικού καθεστώτος και των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς καταστροφικό πόλεμο. Είναι ένα σημείο για το οποίο η ίδια η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει, τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εξετάσουν στρατηγικά τη συνδυασμένη πυρηνική δύναμη τόσο της Κίνας όσο και της Ρωσίας, σε περίπτωση στρατιωτικών εχθροπραξιών.
Για το σκοπό αυτό, η Άλισον είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να περιμένουν από τη Ρωσία να «κλειδωθεί στην Κίνα ως εξάρτηση» και ότι ο Σι είχε κάνει «εξαιρετικά», χειραγωγώντας το εγώ του Πούτιν, ως κατώτερου πλέον εταίρου στη συμφωνία. Μια συμφωνία, υποστήριξε η Άλισον, που θα μπορούσε πλέον να επιβιώσει και στους δύο ηγέτες.
«Ο Σι το έκανε αυτό… αλλά η πρωταρχική βούλησή του είναι να θεσμοθετήσει τον ρόλο της Ρωσίας ως υποτελές κράτος, παρέχοντας βασικά φυσικούς πόρους για την Κίνα », είπε η Άλισον.
Η Άλισον είπε ότι αυτό που ήθελε περισσότερο η κινεζική κομμουνιστική ηγεσία, ήταν η «καλή απροσεξία» από τη διεθνή κοινότητα, η οποία θα της επέτρεπε να συνεχίσει να επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και τον οικονομικό της εξαναγκασμό με λιγότερες παρεμβάσεις. Ως εκ τούτου, είπε ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τη Ρωσία για να κρατήσει τα μάτια της διεθνούς κοινότητας μακριά από τις δικές της ενέργειες και δεν θα παρέμβει σε καμία από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα θα μπορούσε πράγματι να αξιοποιήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία για να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο, η απάντηση της Άλισον ήταν λιγότερο από αισιόδοξη.
«Είναι δυνατόν να γίνει αυτό;» είπε η Άλισον. «Δυστυχώς, είναι».
«Οι Κινέζοι μελετούν τον πόλεμο με τρόπο, πολύ πιο σοβαρά από εμάς».
Οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και το παγκόσμιο πυρηνικό καθεστώς, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση της σύγκρουσης. Ωστόσο, ορισμένες συνέπειες είναι ήδη προβλέψιμες. Ίσως η πιο προβληματική συνέπεια αφορά τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στις διεθνείς σχέσεις.