Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μπορεί η Τουρκία να θέσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;-Η στάση Ελλάδας-Κύπρου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα  για την Ευρωπαϊκή ήπειρο, ταράζοντας τα επί δεκαετίας λιμνάζοντα νερά της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και εντεύθεν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ρωσικές προειδοποιήσεις σε Φινλανδία-Σουηδία

Η Ρωσία ώς διάδοχο κράτος της υπό τον Πούτιν,φαίνεται να έχει τάσεις αναβίωσης του κύρους  και της δύναμης της Σοβιετικής Ένωσης σε βάρος χωρών που παλιά ανήκαν στη γεωγραφική της επικράτεια, όπως η Ουκρανία. 

Οι τάσεις αυτές του Πούτιν έχουν ωθήσει σε αναθεώρηση τη στάση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες δείχνουν διατεθειμένες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ , προκειμένου να διασφαλιστούν από την επιθετικότητα του Ρώσου Προέδρου. 

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι φυσικό ότι δεν αρέσει στη Μόσχα η οποία μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας δήλωσε ότι " Η Βαλτική Θάλασσα θα χάσει το καθεστώς της ως περιοχή  χωρίς πυρηνικά, αν οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ."

Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι χερσαίες δυνάμεις, η στρατιωτική αεροπορία και η αεράμυνα της χώρας τους θα πρέπει να ενισχύσουν τα σύνορα στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και μέρος των πυρηνικών Ρωσικών πυραύλων θα προσανατολισθεί προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη.

Η Μόσχα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνά της εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σε συνέντευξή του στο TASS.

«Είναι σαφές ότι έχουμε σύνορα με τη Φινλανδία 1300 χλμ.

Αυτό θα σημαίνει μια ριζική αλλαγή στη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση και είναι σαφές ότι θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνά μας που κρίνουμε απαραίτητα», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά. όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι το ουδέτερο καθεστώς αυτών των κρατών για μεγάλο χρονικό διάστημα εξασφάλιζε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειάς τους και ο Γκρούσκο αποκάλεσε την ίδια την περιοχή "μια περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και μια πολύ αξιόπιστη πλατφόρμα για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη Ρωσία".

Η στάση της Φινλανδίας σε σχέση με την ένταη της στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Καϊκόνεν δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα  του θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από το καλοκαίρι. «Μετά το Πάσχα η Βουλή θα ξεκινήσει συζητήσεις. Και η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου», είπε

Μια μέρα νωρίτερα, η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε έκθεση στο Κοινοβούλιο, ένα από τα σημεία της οποίας είναι αφιερωμένο στον αντίκτυπο στην κατάσταση της πιθανής εισόδου του Suomi στο ΝΑΤΟ. Στο τέλος της έκθεσης, υπάρχει ένα παράρτημα με πιθανά βήματα προσχώρησης, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Επίσης η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin είπε ότι το Ελσίνκι θα λάβει απόφαση για το αν θα υποβάλει αίτηση εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως ανέφερε το Reuters.

Η θέση της Σουηδίας έναντι της Συμμαχίας

Όσον αφορά τη Σουηδία, σύμφωνα με τη Svenska Dagbladet με έδρα τη Στοκχόλμη, η πρωθυπουργός Magdalena Andersson έχει ήδη αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της στην σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Η Aftonbladet ανέφερε ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει ήδη συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση της ηγεσίας του για τις 24 Μαΐου, στην οποία μπορεί να ληφθεί απόφαση σχετικά με την υποστήριξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παρόμοια απόφαση έλαβαν και οι Σουηδοί Δημοκράτες της δεξιάς αντιπολίτευσης, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία στο Riksdag (το κοινοβούλιο της χώρας) υποστηρίζει την ιδέα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η αντίδραση της Δύσης

Επιβεβαίωση της ετοιμότητας της συμμαχίας για την επόμενη επέκταση προς τα ρωσικά σύνορα μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρους, που  έγινε την Πέμπτη.

«Οι ρωσικές απειλές κατά των Σκανδιναβικών και Βαλτικών χωρών δεν είναι νέες και απλώς ενισχύουν την ενότητά μας. Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ελεύθερες να επιλέξουν το μέλλον τους χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει όποια απόφαση πάρουν», δήλωσε η επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, σύμφωνα με το TASS.

Την ίδια ώρα και  η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε:

«Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να το κάνουν αυτό, τότε καλοδεχούμενα»

Η συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί τις δύο χώρες στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Υπενθύμισε ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς χαιρετίζουν αυτή την πρωτοβουλία και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει σε αυτό που συμβαίνει «χωρίς συναίσθημα, με ψυχραιμία».

Η εκκωφαντική σιωπή της Τουρκίας ..

Αίσθηση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι οι λαλίστατοι Ερντογάν-Ακάρ-Τσαβούσογλου δεν έχουν αναφέρει το παραμικρό αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Αυτό το επισημαίνουμε ειδικά, αφού η Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ επιχείρησε και πέτυχε να επαναπροσεγγίσει τη Δύση, διατυμπανίζοντας το ρόλο της εντός της Συμμαχίας. 

Ωστόσο δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Συμμαχίας, ενώ ενεργειακά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, μέσω του φυσικού αερίου τώρα και μετά από 1-2 έτη από τον πυρηνικλο σταθμό που κατασκευάζει Ρωσική εταιρεία στο Ακουγιού, 

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές  σε Ρωσικά ΜΜΕ, που υπαινίσονται την πιθανότητα η Τουρκία να θέσει veto στην ένταξη των 2 Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. 

Αν και αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει ειπωθεί από τουρκικά χείλη και δεν έχει γραφεί κάτι ανάλογο σε τουρκικό ΜΜΕ, εντούτοις η τουρκική σιγή ιχθύος για το θέμα προβληματίζει. 

Θα λέγαμε ότι ενδεχομένως  η τουρκική σιωπή  προέρχεται από παρασκηνιακές κινήσεις του Πούτιν προς τον Ερντογάν, στο τόσο καλά παιγμένο έργο και από τους δύο, αυτό του win-win, έτσι ώστε η Τουρκία να αποκομίσει οφέλη σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ προκειμένου να ζυγίσει καλύτερα τη στάση της αναφορικά με την ένταξη Φινλανδίας-Σουδίας στο ΝΑΤΟ. 

Επίλογος

Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία δεν θα ασκήσει τελικά veto στην ένταξη των 2 Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αφού κάτι τέτοιο θα την έφερνε αντιμέτωπη με τη Δύση. 

Ωστόσο θα μπορούσε να ζητήσει ανταλλάγματα προκειμένου να συνεναίσει, τα οποία μπορεί να θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα και τις θέσεις σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να δούνε την ευκαιρία της επικείμενης  ένταξης των Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ως κατάλληλη ευκαιρία προώθησης της ένταξης και της Κύπρου στην Ατλαντική Συμμαχία.

Τι θα έκανε άραγε ο Ερντογάν τότε;

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ