Ένοπλες Συρράξεις

Βαλτοί στην Βαλτική! Μούρη με μούρη οι στόλοι Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Μούρη με μούρη έρχονται ρωσικές και νατοϊκές ναυτικές δυνάμεις στη Βαλτική Θάλασσα με το αμοιβαίο πρόσχημα στρατιωτικών ασκήσεων, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης και κλιμακούμενης ψυχροπολεμικές αναμέτρησης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάνω από δέκα πλοία του Στόλου της Βαλτικής μετέβησαν στη θάλασσα για να συμμετάσχουν σε τακτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Στόλου της Βαλτικής.

Τα πληρώματα θα εκτελούν βολές πυροβολικού, βολές κατά εναέριων και θαλάσσιων στόχων, θα διεξάγουν αναζήτηση και καταστροφή «εχθρικών» υποβρυχίων και θα απωθήσουν αεροπορικές επιδρομές.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει μικρούς πυραύλους Sovetsk, Odintsovo, Zeleny Dol, Geyser, πυραυλικά σκάφη Morshansk, Dimitrovgrad, ναρκαλιευτικά πλοία Alexander Obukhov, Leonid Sobolev, Viktor Sigalov, μικρά ανθυποβρυχιακά πλοία, αποβατικά, διάφορα πλοία υποστήριξης και ναυτικό.

Το "Odintsovo" είναι το τρίτο σε μια σειρά μικρών πυραυλικών πλοίων του έργου 22 800 "Karakurt" και το πρώτο οπλισμένο με μια ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού συγκροτήματος Pantsir. Οι RTO είναι επίσης εξοπλισμένοι με εκτοξευτές πυραύλων κρουζ Caliber και βάση πυροβόλου 76 χλστ.

Το ROC "Caliber" δημιουργήθηκε με βάση δύο έργα - που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο από το 1975 έως το 1984 στο SMKB "Novator" του στρατηγικού πυρηνικού πυραύλου κρουζ 3M10 με ακτίνα μάχης 2.500 km και τον αντιπλοϊκό πύραυλο "Alfa" (ROC "Turquoise").

Η κινητοποίηση αυτή του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής, έρχεται καθώς τα πλοία της μόνιμης Ναυτικής Ομάδας του NATO εισήλθαν στη Βαλτική Θάλασσα για ασκήσεις με γειτονικές χώρες της συμμαχίας και χώρες εταίρους, σύμφωνα με όσα ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.

Η ομάδα αποτελείται από πέντε πλοία και ηγείται η φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας «De Zeven Provinciën». Χθες μέρος των σκαφών του ομίλου SNMG1 εισήλθε στη Βαλτική Θάλασσα. Τα υπόλοιπα πλοία έφτασαν σήμερα στον τερματικό σταθμό του λιμανιού του Ταλίν.

Σκοπός των ασκήσεων είναι η επίδειξη της παρουσίας συμμάχων στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με το ναυτικό της Εσθονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Συμμαχία αναπτύσσει τακτικά θαλάσσιες δυνάμεις στη Βαλτική Θάλασσα για να διατηρήσει τις αμυντικές ικανότητες σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της συνθήκης.

Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα παραμείνουν στον τερματικό σταθμό για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα και την επόμενη θα αντικατασταθούν από άλλη ομάδα ναυτικών δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η ναυτική ψυχροπολεμική δραστηριότητα μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας δεν περιορίζεται στη Βαλτική Θάλασσα ωστόσο, καθώς, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε επιφυλακή έχει τεθεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό λόγω της πυκνής παρουσίας ρωσικών πλοίων και υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τελευταίο διάστημα ρωσικά καταδρομικά κλάσης «Σλάβα» (όπως το «Μόσχα» που βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα), αντιτορπιλικά κλάσης «Ουνταλόι», φρεγάτες και υποβρύχια τύπου «Κίλο» πραγματοποιούν ασκήσεις, την ίδια στιγμή που ανάλογες κινητοποιήσεις κάνουν και οι στόλοι του ΝΑΤΟ που πλέουν στην περιοχή.

Από τις 28 Φεβρουαρίου και έπειτα, όταν έκλεισαν τα Στενά για πολεμικά πλοία, στη Μεσόγειο παρέμειναν τουλάχιστον εννέα κύριες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια και ορισμένα ακόμα βοηθητικά πλοία.

Η κινητικότητα των ρωσικών πλοίων έχει θέσει σε επιφυλακή, όχι μόνο το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο εκ των πραγμάτων επιχειρεί στο Αιγαίο, αλλά αιτιολογεί τη διαρκή παρουσία αεροπλανοφόρων, όπως το «Χάρι Σ. Τρούμαν» και της ομάδας κρούσης που το συνοδεύει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα, οι αεροπορίες Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και ΗΠΑ είναι απολύτως συντονισμένες ώστε να καλύπτουν με ιπτάμενα ραντάρ και UAV (του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ) την περιοχή από τη Σικελία μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις του ρωσικού στόλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...