Ένοπλες Συρράξεις

Οι κυρώσεις έκλεισαν το ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής SAM

Μια ρωσική εγκατάσταση που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM), έχει κλείσει λόγω περιορισμών στις εισαγωγές και δυτικών κυρώσεων στο τελευταίο είδος στρατιωτικής παραγωγής που υποφέρει εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία , αναφέρει η Ουκρανική Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) .

Η εγκατάσταση που επηρεάζεται συγκεκριμένα είναι το Ulyanovsk Mechanical Plant (JSC UMZ), ένα ρωσικό στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής που βρίσκεται στην περιοχή Ulyanovsk Oblast, που άνοιξε η Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960.

Η εγκατάσταση χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολλών διαφορετικών μοντέλων SAM, όπως το 9K37 Buk, που ορίζεται από το NATO ως SA-11 Gadfly και το 2K22 Tunguska, που ορίζεται από το NATO ως SA-19 ​​Grison.

Αλλά τώρα, σύμφωνα με το jpost, το εργοστάσιο έχει κλείσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, "σχεδόν τίποτα ρωσικό" δεν χρησιμοποιείται κατά την κρίσιμη κατάσταση παραγωγής, όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά εξαρτήματα. 

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του ρωσικού στρατού παρασχέθηκαν από τη Γερμανία, αλλά αυτό σταμάτησε λόγω των κυρώσεων.

Υπήρξαν προσπάθειες να δημιουργηθεί μια γραμμή ανεφοδιασμού μέσω άλλων χωρών, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κόστος να αυξηθεί σημαντικά και να υπερβεί τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με το jpost .

Με τα εργοστάσια κλειστά, ωστόσο, δίνεται στους εργάτες μία από τις δύο επιλογές: Να πάνε σε άδεια άνευ αποδοχών ή να ενταχθούνε στον ρωσικό στρατό για την εισβολή του στην Ουκρανία, κατά προτίμηση ως χειριστής SAM, και να λάβουνε μηνιαίο μισθό 50.000 ρούβλια (περίπου 600 $).

Τα SAM διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αμυντικό πόλεμο, καθώς χρησιμεύουν ως σύστημα αεράμυνας. Εκτοξεύουν πυραύλους από το έδαφος για να αναχαιτίσουν αερομεταφερόμενους στόχους, όπως πυραύλους και αεροσκάφη και χρησιμεύουν, ως αποτρεπτικά μέσα για την προστασία του εναέριου χώρου και τη διατήρηση της εναέριας υπεροχής σε μια δεδομένη περιοχή.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί διάφορους τύπους συστημάτων SAM, αν και τα πιο διάσημα και προηγμένα συστήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία είναι τα S-300 και S-400. Δεν είναι σαφές εάν τα συστήματα S-300 και S-400 κατασκευάστηκαν στην JSC UMZ.

Αυτό είναι απλώς το τελευταίο παράδειγμα κυρώσεων και περιορισμών στις εισαγωγές κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία που βλάπτει τη ρωσική στρατιωτική παραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή, το GUR ανέφερε ότι η Ρωσία αγωνίζεται να παράγει περισσότερα άρματα μάχης για τον στρατό της, λόγω των «ακρωτηριαστικών» οικονομικών κυρώσεων και των περιορισμών στις εισαγωγές.

Η ρωσική εταιρεία UralVagonZavod, που βρίσκεται στο Nizhny Tagil στην περιφέρεια Sverdlovsk, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής άρματος μάχης στον κόσμο και είναι υπεύθυνη για την παραγωγή T-90, T-72 και το άρμα επόμενης γενιάς T-14 Armatas. 

Νωρίτερα τον Απρίλιο, το GUR ανέφερε ότι ορισμένα ρωσικά ναυπηγεία δεν είναι σε θέση να ναυπηγήσουν πολεμικά πλοία ή να πραγματοποιήσουν συντήρηση πλοίων, λόγω οικονομικών δυσκολιών και έλλειψης ξένων εξαρτημάτων.

Συγκεκριμένα, ένα ναυπηγείο του Βλαδιβοστόκ φέρεται ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε κρατικές παραγγελίες, αξίας 25 δισεκατομμυρίων ρουβλίων για να ναυπηγήσει δύο δεξαμενόπλοια, δύο συστήματα πυραύλων και να συντηρήσει και να επισκευάσει άλλα πλοία.

«Είναι προφανές ότι, το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα παραμένει εξαρτημένο από εισαγόμενες υψηλές τεχνολογίες», έγραφε τότε η GUR «Χωρίς την προμήθεια της οποίας η Ρωσία δεν είναι σε θέση να συνεχίσει την παραγωγή σύγχρονων όπλων».

Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας, εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους τον τελευταίο μήνα, που συμπίπτει με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επικαλούμενη μια αναφορά από το BDNews24.com, στα τέλη Μαρτίου, μια ρωσική εμπορική ομάδα τεχνολογικής βιομηχανίας εκτιμάται ότι, μεταξύ 50.000 και 70.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία  και αυτός ο αριθμός, θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναληφθεί τον Απρίλιο.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη Ρωσία σε δύο μέτωπα: Μια σημαντική μείωση στις προσλήψεις, την καλλιέργεια και τη διατήρηση υψηλά καταρτισμένων εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας και την ικανότητα ανάπτυξης της ευαίσθητης οικονομίας της Ρωσίας μακροπρόθεσμα.

«Οι περισσότεροι Ρώσοι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας είναι μέρος της παγκόσμιας αγοράς. Είτε εργάζονται για παγκόσμιες εταιρείες είτε είναι επιχειρηματίες τεχνολογίας, που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες εταιρείες για την παγκόσμια αγορά», είπε πρόσφατα ο Konstantin Siniushin μέσω ενός διερμηνέα από το γραφείο του στη Ρίγα, σύμφωνα με αναφορές «Έτσι φεύγουν από τη χώρα».

Ο Siniushin, ένας επιχειρηματίας κεφαλαίου στη Ρωσία, γέμισε πρόσφατα εργαζόμενους τεχνολογίας δύο ναυλωμένων αεροπλάνων που προσπαθούσαν να φύγουν από τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με το BDNews24, τα αεροπλάνα αναχώρησαν από τη Μόσχα, μεταφέροντας τεχνικούς από πόλεις όπως το Περμ, το Εκατερίνμπουργκ και η Αγία Πετρούπολη.

Συνολικά, τα αεροπλάνα μετέφεραν περίπου 300 προγραμματιστές λογισμικού, επιχειρηματίες και άλλους ειδικούς τεχνολογίας εκτός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 30 Ρώσων εργαζομένων από νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από τον Siniushin.

«Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο σημαντικός από τον βραχυπρόθεσμο», είπε ο ρώσος επιχειρηματίας Barry Ickes, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του τμήματος οικονομικών στο Penn State University. «Τελικά, η Ρωσία πρέπει να διαφοροποιήσει την οικονομία της μακριά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και πρέπει να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγικότητας. Η τεχνολογία ήταν ένας φυσικός τρόπος για να γίνει αυτό».

Εκατοντάδες άλλα αεροπλάνα έχουν πετάξει στη Γεωργία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες που δέχονται Ρώσους πολίτες χωρίς βίζα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Βαχάν Κερομπιάν, υπουργός Οικονομικών της Αρμενίας, είπε ότι η χώρα του θα καλωσορίσει το μεγάλο σύμπλεγμα εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας που εγκαταλείπουν τη Ρωσία.

Ο Kerobyan υπολόγισε ότι 43.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία για την Αρμενία, με τους μισούς να έχουν ρωσικά διαβατήρια και τους άλλους μισούς με αρμενικά διαβατήρια.

Επίσης, σύμφωνα με τον Kerobyan, η Miro, μια αμερικανική εταιρεία λογισμικού, πρόσφατα ναύλωσε πτήσεις προς το Ερεβάν για τους Ρώσους υπαλλήλους της και στη συνέχεια τους μετέφερε σε δύο ξενοδοχεία στην καρδιά της πόλης.

Οι ειδικευμένοι Ρώσοι εργάτες, προφανώς φεύγουν από τη Ρωσία για δύο λόγους: Δεν θέλουν πλέον να ζουν υπό το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν και φοβούνται αντίποινα μιλώντας ανοιχτά ενάντια στον πόλεμο της κυβέρνησης με την Ουκρανία . 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...