Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Απέπλευσαν ρωσικά πολεμικά πλοία για Οδησσό; Στο Ν. Αιγαίο το USS TRUMAN απέναντι από δύο ρωσικά καταδρομικά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται νέες προσπάθειες του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, τόσο στην Μαύρη θάλασσα, όσο και στο Νότιο Αιγαίο, σε ένα ταυτόχρονο παιχνίδι κινήσεων Ρωσίας και ΗΠΑ.   

Το NAVAL NEWS, αναφέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας, στην βύθιση του καταδρομικού “Μόσχα” έχει αποτελέσει  αντικείμενο πολλών και διαφόρων εικασιών.

Χθες γύρω στις 18:30 τοπική ώρα στις 15 Απριλίου, ένας αμερικανικός δορυφόρος προσανατολίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κριμαίας.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι δύο σχηματισμοί πολεμικών πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένων και αποβατικών πλοίων, φαίνονται να κινούνται βορειοδυτικά προς την Οδησσό.

Η κατεύθυνσή τους υποδηλώνει ότι πλέουν προς τις ουκρανικές ακτές έχοντας νέες εντολές για επιχειρήσεις.

Νέες δορυφορικές εικόνες έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα του ρωσικού ναυτικού στις 15 Απριλίου 2022, ενώ διαπιστώθηκε  επίσης αυξημένη δραστηριότητα κοντά στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά ρωσικά πολεμικά πλοία είχαν εγκαταλείψει τη Σεβαστούπολη και είναι πιθανό να βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επιχείρηση της Μόσχας.

Εκτιμάται ότι ο μόνος στόχος των Ρώσων, για να απαντήσουν κατά κάποιο τρόπο στην βύθιση της ναυαρχίδας τους, θα ήταν η πόλη της Οδησσού, μια πόλη σύμβολο, η οποία θα επέτρεπε στην Μόσχα να ενώσει όλο τον παραλιακό τομέα, και να φτάσει υπό προϋποθέσεις βέβαια, στην υπεδνειστερία, όπως είχαμε αναφέρει και το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, παλαιότερα.

Κινήσεις “πολεμικού” χαρακτήρα και στο Νότιο Αιγαίο       

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τώρα, η κατάσταση στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς είναι από περίεργη έως λίαν επικίνδυνη.

Ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που αφορούν επί του παρόντος 3 αεροπλανοφόρα διαθέσιμα στην κεντρική/ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:

1) Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Truman (CVN-75) και το CSG (Combat Strike Group) πλέουν τώρα ανατολικά της Κρήτης. 2) Το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour (C550) βρίσκεται στον Τάραντα.

3) Το ιταλικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο Garibaldi (C551) έφτασε χθες στον Τάραντα μετά την ανάπτυξή του στη Νορβηγία για την άσκηση Cold Reponse 22.

3) Η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και ελληνικού πολεμικού πλοίου.

4) Η Μόνιμη Ομάδα ΝΑΤΟ SNMCMG2 βρίσκεται στην Αδριατική Θάλασσα.

Την ίδια περίοδο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας απογειώνονται από την Σικελία, και πετούν στην περιοχή συνεχώς, δείχνοντας ότι υπάρχει μια ένταση ανάμεσα σε μονάδες επιφανείας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

https://youtu.be/du-xIT0yGHk

Από την Κύπρο και τις ακτές της Συρίας, κοντά στην βάση  Ταρτούς, είναι αναπτυγμένη μια δύναμη περίπου 20 ρωσικών πολεμικών πλοίων, τα οποία απειλούν, κατά το ΝΑΤΟ, την Α.Μεσόγειο.

Επίσημα διεξάγονται ναυτικές ασκήσεις από δεκάδες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, αλλά ανεπίσημα έχουμε ένα ιδιότυπο “μπλοκάρισμα” των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο, παρουσία  ρωσικών καταδρομικών με πυραύλους Κρουζ, αφού και οι Ρώσοι ετοιμάζονται για δικές τους ασκήσεις στην ίδια περιοχή.

Το σκηνικό λοιπόν αφορά την ρωσική στοχοποίηση της αμερικανικής βάσης της Σούδας στην Ελλάδα, πρωτίστως και δευτερευόντως άλλων λιμανιών και αεροδρομίων.

Ρωσικές «καμπάνες» χτυπούν από την Ταρτούς της Συρίας για όλες τις νατοϊκές βάσεις στην ΝΑ Ευρώπη, (Ελλάδα-Τουρκία-Ιταλία) οι οποίες σύμφωνα με ρωσικές πηγές  απειλούν τα ρωσικά συμφέροντα από άκρη σε άκρη.

Το λιμάνι του Ταρτούς έχει σημαντική στρατηγική αξία για τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την επέκταση του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στα σύνορά της στην Ευρώπη.

“Για το σκοπό αυτό, η Ρωσία ετοιμάζει μια στρατιωτική κυκλωτική απειλή στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο από τη Tartus”, έγραψε ο Ρώσος ειδικός Anton Mardasov, στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται στο πάνω και ανατολικό τμήμα της Μεσογείου θάλασσας και οι βάσεις του ΝΑΤΟ εκεί έχουν μπει στο στόχαστρο της Μόσχας.

Ορισμένοι αναλυτές στην Ουάσιγκτον συμφωνούν, ότι «το βασικό σκεπτικό για την επιστροφή της Ρωσίας στην περιοχή ήταν η προοπτική μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στο ευρωπαϊκό θέατρο και οι ανησυχίες για την ευπάθεια της νότιας πλευράς της σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ», έγραφε μια έκθεση το Carnegie Endowment for International Peace.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...