Ένοπλες Συρράξεις

Κάτι δεν πάει καλά… F-35 Stealth Fighters στη Βουλγαρία: Έχει σημάνει κίνδυνο για την ασφάλειά της

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συμμαχία του ΝΑΤΟ ξεκίνησε τη δράση και ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) για να εξασφαλίσει την ανατολική πλευρά της. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, έχει τώρα ενισχύσει τη βουλγαρική άμυνα με μαχητικά αεροσκάφη stealth.

Στο Πενταπόσταγμα είχαμε αναρωτηθεί σε άρθρο μας με τίτλο: Έρχεται και η σειρά μας; Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν νέα πολεμική “σταυροφορία” κατά Ρωσίας, αναφέροντας Γαλλία, Βρετανία και άλλες χώρες θα στείλουν «πολλές εκατοντάδες» στρατιώτες-Η Ελλάδα θα μείνει απέξω;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΝΑΤΟ εξήγησε ότι τις τελευταίες ημέρες, ορισμένα κράτη μέλη της συμμαχίας έχουν ανακοινώσει επικείμενες στρατιωτικές αναπτύξεις:

Για παράδειγμα, η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και πρόκειται να στείλει τέσσερα μαχητικά

αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία.

Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ και εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών στη Βουλγαρία.

Η Ολλανδία θα στείλει  μαχητικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο, για να υποστηρίξει τις αεροπορικές δραστηριότητες περιπολίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θα προετοιμάσει ένα  πολεμικό πλοίο και χερσαίες μονάδες για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

Τελικά στις 6 Απριλίου, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας των Κάτω Χωρών προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo κοντά στο Plovdiv της Βουλγαρίας, για να προστατεύσουν τους ουρανούς μαζί με τη βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς θα ενισχύσει τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως εγκρίνεται από ψήφισμα της βουλγαρικής κυβέρνησης και βασίζεται σε προσφορά της Ολλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Για πρώτη φορά, αεροσκάφη F-35 από την Ολλανδία έχουν αναπτυχθεί στη Βουλγαρία ως μέρος της βελτιωμένης αεροπορικής αποστολής αστυνόμευσης της συμμαχίας, η οποία ενσωματώνεται με τις διευρυμένες δραστηριότητες επαγρύπνησης του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο των ανατολικών συμμάχων του.

Η Βουλγαρία είχε επισημάνει κίνδυνο για την ασφάλειά της μαζί με την Εσθονία, αμέσως μετά την επίθεση στην Ουκρανία.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ξεκινήσουν την «Enhanced Air Policing Mission» (eAPdefense) το 2014 για να καθησυχάσουν τα μέλη στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας. Από τότε, αρκετοί σύμμαχοι συνεργάστηκαν με την Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας, σε εκ περιτροπής βάση για να υποστηρίξουν αυτήν την αποστολή.

Η τρέχουσα ανάπτυξη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας, υποστηρίζει την αναζωογόνηση της αποστολής παρέχοντας σύγχρονες αεροπορικές δυνατότητες, επιδεικνύοντας μια ισχυρή και ικανή στρατιωτική στάση για αποτροπή και προστασία.

«Η από κοινού συμμετοχή με τους συναδέλφους μας από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία των Κάτω Χωρών, στην υλοποίηση της αποστολής εναέριας αστυνόμευσης με μαχητικά αεροσκάφη F-35 και βουλγαρικά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, είναι προς το συμφέρον των δυνατοτήτων των χωρών της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, για τη διασφάλιση της εναέριας κυριαρχίας», δήλωσε ο Διοικητής της Αεροπορικής Βάσης Graf Ignatievo, Ταξίαρχος Nikolay Rusev.

«Ωστόσο, η συνεισφορά των κοινών μας δραστηριοτήτων είναι πολύ μεγαλύτερη: αφορά την οικοδόμηση και την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ, προσθέτει στην ανταλλαγή επαγγελματικής εμπειρίας και βοηθά στη διεύρυνση της ικανότητάς μας για αλληλεπίδραση εάν προκύψει τέτοια ανάγκη», πρόσθεσε.

 «Είναι σημαντικό οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι μαζί και είμαι περήφανος, που μπορούμε να φέρουμε τα F-35 μας στη Βουλγαρία και να υποστηρίξουμε τον σύμμαχό μας στην προστασία του βουλγαρικού εναέριου χώρου μαζί», δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Guido Schols, Διοικητής του ολλανδικού αποσπάσματος F-35 στο Graf Ignatievo.

Εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πολυάριθμες αποστολές εναέριας αστυνόμευσης, με τις αποστολές αστυνόμευσης της Βαλτικής και της Νότιας Αεροπορίας που στοχεύουν στην καταπολέμηση της Ρωσίας στα ανατολικά και την Ισλανδική αποστολή να κάνει το ίδιο στο βορρά.

«Ηχώ» του πολέμου της Ουκρανίας στην Ευρώπη

Αν και τα κράτη του ΝΑΤΟ παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αρνήθηκαν να μπουν στον πόλεμο ή να προκαλέσουν τη Ρωσία σε κλιμάκωση. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ έχει δεσμευθεί να προστατεύσει «κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ» για το οποίο έχει απελευθερώσει τη συλλογική του στρατιωτική δύναμη να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο ασφαλείας.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έστειλε πρόσθετη υποστήριξη οπλισμού στους συμμάχους στην Ανατολική Ευρώπη για να εξασφαλίσει την ανατολική πλευρά που βρίσκεται κοντά στο θέατρο του πολέμου. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, μοιράζονται ακόμη και σύνορα με την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, ενώ η Βουλγαρία βρίσκεται γεωγραφικά στην περιοχή κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov είχε ανακοινώσει ότι, «οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προμηθεύσουν μια μηχανοκίνητη μονάδα πεζικού Stryker στην ομάδα μάχης της Βουλγαρίας ως μέρος της προσπάθειας του ΝΑΤΟ, να οχυρώσει το ανατολικό πλευρό του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Πριν από λίγες ημέρες, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε επίσης, μια πιθανή πώληση αεροσκάφους F-16 και συνοδευτικού εξοπλισμού στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της διαδρομής ξένης στρατιωτικής πώλησης (FMS). Η έγκριση ήρθε ως απάντηση, στο αίτημα της βουλγαρικής κυβέρνησης για την αγορά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 C Block 70 και τεσσάρων F-16 D Block 70.

Η αγορά, καθώς και όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέψει στη Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίσει τις παρούσες και μελλοντικές απειλές, καθώς και να αναπτύξει τα μαχητικά αεροσκάφη για επιχειρήσεις περιπολίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στη Ρωσία έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης με τη Δύση να δεσμεύεται για περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η Ουκρανία αναμένει ότι, η Ρωσία πρόκειται να εξαπολύσει την επόμενη μεγάλη της επίθεση στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και ότι οι στόχοι της θα επιτευχθούν.

Η Ρωσία ήταν αποφασιστική στη στρατιωτική της δράση, παρά τις εκκλήσεις από όλο τον κόσμο για παύση των εχθροπραξιών. Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τη Φινλανδία και τη Σουηδία, κοντά στο σημείο της επίσημης ένταξης στο ΝΑΤΟ , ενάντια στις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι θα έφερνε περισσότερη αστάθεια στην ήδη ταραγμένη περιοχή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν μπόρεσε να δώσει ένα αποφασιστικό πλήγμα. Η ρωσική επιθετικότητα αντιμετωπίστηκε με σκληρή ουκρανική αντίσταση, η οποία επιβράδυνε την πορεία της. Παρόλο που το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να εμπλακεί στρατιωτικά με τη Ρωσία, τα κράτη μέλη του θα ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας και την άμυνά της τις επόμενες ημέρες.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...