Ένοπλες Συρράξεις

Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας: Πυρηνική απάντηση στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ιγκόρ Κορότσενκο, αρχισυντάκτης του περιοδικού National Defense, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων, δήλωσε στα κοινωνικά δίκτυα, πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη σχετική δήλωση Μεντβέντεφ, ότι η πιθανή είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθιστά απαραίτητο να επανεξεταστεί η πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αλλά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν μπορεί να περιορίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας - σε περίπτωση επίθεσης / απειλής επίθεσης από το έδαφος της Σουηδίας και της Φινλανδίας - να ξεκινήσει προληπτικά ή αντίποινα (ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης) τακτικά πυρηνικά χτυπήματα ενάντια στα στρατεύματα και τις στρατιωτικές υποδομές της Συμμαχίας σε Σουηδικά και Φινλανδικά (και όχι μόνο!) εδάφη», έγραψε.

Σύμφωνα με τον Κορότσενκο, εάν αυτές οι χώρες γίνουν το μπροστινό εφαλτήριο του ΝΑΤΟ για ένα πιθανό χτύπημα κατά της Ρωσίας, η Μόσχα θα πρέπει να έχει ελεύθερα χέρια, ειδικά στις μεθόδους και τα μέσα για τη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας.

Νωρίτερα, ο Κορότσενκο χαρακτήρισε απίθανη την εξέλιξη γεγονότων στα οποία η Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα εισέλθουν σε άμεση σύγκρουση για την Ουκρανία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, αφού οι πρωθυπουργοί τους δήλωσαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε το «ολόκληρο το τοπίο ασφαλείας» της Ευρώπης και «διαμόρφωσε δραματικά νοοτροπίες» στις σκανδιναβικές χώρες.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα της, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (810 μίλια) με τη Ρωσία, θα αποφασίσει εάν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία «αρκετά γρήγορα, σε εβδομάδες και όχι μήνες», παρά τον κίνδυνο να εξοργίσει τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει και τις δύο χώρες να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και θα θεωρούσε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση ως πρόκληση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» με τα δικά της μέτρα.

Μιλώντας μαζί με τη Σουηδή ομόλογό της, Μαγκνταλένα Άντερσον, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, η Μαρίν είπε ότι η Φινλανδία πρέπει να είναι «προετοιμασμένη για κάθε είδους ενέργειες από τη Ρωσία» και ότι «όλα είχαν αλλάξει» όταν η Μόσχα επιτέθηκε στην Ουκρανία.

«Η διαφορά ανάμεσα στο να είσαι συνεργάτης και μέλος είναι πολύ σαφής και θα παραμείνει έτσι. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έχουμε εγγυήσεις ασφαλείας παρά μόνο υπό την αποτροπή και την κοινή άμυνα του ΝΑΤΟ όπως εγγυάται το άρθρο 5 της συμμαχίας», είπε.

Το άρθρο 5, ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας της συμμαχίας των 30 μελών, ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων. Την έχουν επικαλεστεί μόνο μία φορά στην ιστορία της οργάνωσης, ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Άντερσον είπε ότι «δεν έχει νόημα» να καθυστερήσει η ανάλυση του εάν ήταν σωστό να υποβάλει η Σουηδία αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Υπάρχει πριν και μετά τις 24 Φεβρουαρίου», είπε, αναφερόμενη στην ημερομηνία κατά την οποία η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία. Το τοπίο ασφαλείας έχει αλλάξει τελείως. Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση για να δούμε τι είναι καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας, για τον σουηδικό λαό, σε αυτή τη νέα κατάσταση».

Μια λευκή βίβλος της φινλανδικής κυβέρνησης, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, σχετικά με το «θεμελιωδώς αλλαγμένο» περιβάλλον ασφαλείας της χώρας δεν έκανε καμία σύσταση για το ΝΑΤΟ, αλλά θα χρησιμεύσει ως βάση για μια κοινοβουλευτική συζήτηση μετά το Πάσχα.

«Νομίζω ότι η νοοτροπία των ανθρώπων στη Φινλανδία, επίσης στη Σουηδία, άλλαξε και διαμορφώθηκε πολύ δραματικά από τις ενέργειες της Ρωσίας», είπε η Μάριν. «Αυτό είναι πολύ σαφές και αυτό προκάλεσε την ανάγκη για μια διαδικασία στη Φινλανδία να συζητήσουμε τις δικές μας επιλογές ασφάλειας».

Είπε ότι η Φινλανδία πρέπει «να είναι πολύ ειλικρινής σχετικά με τις συνέπειες και τους κινδύνους. Υπάρχουν τόσο βραχυπρόθεσμοι όσο και πιο μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι. Αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν και αν υποβάλουμε αίτηση και αν δεν υποβάλουμε αίτηση».

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 68% των Φινλανδών ερωτηθέντων ήταν υπέρ της ένταξης στη συμμαχία, υπερδιπλάσιο από το ποσοστό πριν από την εισβολή, με μόνο το 12% κατά. Δημοσκοπήσεις στη Σουηδία δείχνουν ότι μια ισχνή πλειοψηφία Σουηδών υποστηρίζει τώρα επίσης την ένταξη.

Και οι δύο χώρες είναι επίσημα αδέσμευτες στρατιωτικά, αλλά έγιναν εταίροι του ΝΑΤΟ – συμμετέχοντας σε ασκήσεις και ανταλλάσσοντας πληροφορίες – αφού εγκατέλειψαν την προηγούμενη στάση αυστηρής ουδετερότητάς τους όταν εντάχθηκαν στην ΕΕ το 1995 μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η Φινλανδία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1917 μετά από περισσότερο από έναν αιώνα ρωσικής κυριαρχίας, και ο υπεράριθμος στρατός της πολέμησε δύο φορές τις σοβιετικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου προτού παραχωρήσει κάποια συνοριακά εδάφη. Η Σουηδία δεν έχει κάνει πόλεμο εδώ και 200 ​​χρόνια.

Οι κυβερνώντες κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας, με επικεφαλής την Άντερσον, άρχισαν αυτή την εβδομάδα να συζητούν εάν η χώρα έπρεπε να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας μια δεκαετή πεποίθηση ότι η ειρήνη διατηρήθηκε καλύτερα αν δεν επιλέγει δημόσια πλευρά.

Το ερώτημα αναμένεται να είναι βασικό ζήτημα στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου, με τα κεντροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υποστήριζαν μια αίτηση στο ΝΑΤΟ και τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες επίσης ανοιχτούς στην ιδέα.

Πολλοί σχολιαστές αναμένουν ότι τα δύο σκανδιναβικά έθνη θα ενεργήσουν παράλληλα για το αν θα ενταχθούν, αν και η Φινλανδία – που ευρέως θεωρείται πιθανό να υποβάλει αίτηση πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο – φαίνεται πιο κοντά από τη Σουηδία.

Η αναθεώρηση της σουηδικής πολιτικής ασφαλείας αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Μαΐου και η Άντερσον είπε ότι θα περιμένει το αποτέλεσμά της πριν λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις. Ωστόσο, μια θετική απόφαση της Φινλανδίας θα ασκούσε πίεση στη Σουηδία να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Και οι δύο χώρες έχουν λάβει δημόσιες διαβεβαιώσεις από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι οι αιτήσεις τους θα ήταν ευπρόσδεκτες, καθώς και εκφράσεις υποστήριξης από μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οποιαδήποτε αίτηση ένταξης πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ, κάτι που μπορεί να διαρκέσει τέσσερις μήνες έως ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...