Ένοπλες Συρράξεις

Ρέουν τα δυτικά όπλα στην Ουκρανία! Νέες προμήθειες από Γαλλία-Ιταλία

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από τις γαλλικές εφημερίδες "Ouest France" και "Le Monde", η Γαλλία και η Ιταλία έχουν παραδώσει μερικές δεκάδες αντιαρματικά κατευθυνόμενα οπλικά συστήματα Milan στην Ουκρανία μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου 2022.

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που προμηθεύει πυραύλους Milan στην Ουκρανία. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, η Ιταλία δήλωσε επίσημα ότι είχε αποφασίσει να παραδώσει μια εκσυγχρονισμένη έκδοση των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων Milan στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι αντιαρματικοί πύραυλοι Milan παραδόθηκαν στον ουκρανικό στρατό στα πολωνικά σύνορα. Οι πρώτες επιχειρήσεις μεταφοράς εξοπλισμού εποπτεύονταν, από τη γαλλική πλευρά, από μέλη των Ειδικών Δυνάμεων που συνδέονται με τη διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων του γαλλικού στρατού.

Το Milan είναι ένας φορητός από τον άνθρωπο αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος που κατασκευάστηκε από την εταιρεία MBDA που τέθηκε σε υπηρεσία με τον γαλλικό στρατό το 1972. Είναι ένας πύραυλος SACLOS (ημιαυτόματο πύραυλος εντολής σε γραμμή όψεως), πράγμα που σημαίνει ότι το θέαμα της μονάδας εκτόξευσης πρέπει να στοχεύει στον στόχο για την καθοδήγηση του πυραύλου.

Ο οπλικός σταθμός του Milan αποτελείται από ένα τρίποδο, έναν σταθμό εκτόξευσης με σύστημα παρακολούθησης και τον πύραυλο. Το σύστημα MILAN χρησιμοποιεί ένα ημιαυτόματο σύστημα καθοδήγησης εντολής σε οπτική επαφή (SACLOS). Παρακολουθεί τον πύραυλο είτε με μια λάμπα υπερύθρων που τοποθετείται στην ουρά είτε με μια λάμπα ηλεκτρονικής λάμψης, ανάλογα με το μοντέλο. Επειδή καθοδηγείται με σύρμα από έναν χειριστή, το βλήμα δεν μπορεί να επηρεαστεί από εμπλοκή ραδιοφώνου ή εκλάμψεις.

Η πιο πρόσφατη παραλλαγή του πυραύλου Milan είναι εφοδιασμένη με κεφαλή μονού σχήματος γόμωσης που μπορεί να διεισδύσει σε σύνθετη θωράκιση. Σύμφωνα με τεχνικές πληροφορίες που δημοσιεύει η εταιρεία MBDA, ο πύραυλος Milan ER είναι σε θέση να διαπεράσει 1.000 mm ERA (Explosive Reactive armor) σε απόσταση 3.000 m.

Ο οπλικός σταθμός του Milan, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας βολής και του πυραύλου, έχει βάρος 21 κιλά. Ο πύραυλος Milan έχει μέγιστη εμβέλεια βολής 3.000 m.

Παράλληλα, η Γερμανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να στείλουν βαρύ οπλισμό και περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα εντείνει σύντομα τις επιθέσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

«Η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη για να αμυνθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Είναι σαφές ότι η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό, ειδικά βαρέα όπλα. Τώρα χρειαζόμαστε δημιουργικότητα και πραγματισμό, δεν είναι ώρα για δικαιολογίες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επανειλημμένα καλέσει τα δυτικά έθνη να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων στη χώρα, με βαρέα όπλα, συστήματα αεράμυνας, τανκς και αεροπλάνα.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο πόλεμος είναι πιθανό να ενταθεί τις επόμενες ημέρες.

«Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ανατολικά για να εξαπολύσουν επίθεση στο Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Οπότε, φοβάμαι τις επόμενες μέρες, ο πόλεμος θα αυξηθεί στο Ντονμπάς», είπε σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

Η Ουκρανία και οι διεθνείς εταίροι της προετοιμάζονται για τη Ρωσία να ξεκινήσει μια νέα επίθεση, με το Πεντάγωνο να λέει τη Δευτέρα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο έχει αρχίσει να ενισχύει και να ανεφοδιάζει τις δυνάμεις του στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, καθώς ανώτατος αξιωματούχος στη Μόσχα δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει εγκατάλειψη των εχθροπραξιών πριν από τον επόμενο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρατήρησαν μια τεράστια ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή να κατευθύνεται νότια προς το Izyum, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία που η Ρωσία κατέλαβε νωρίτερα αυτό το μήνα και μπορεί να χρησιμοποιήσει τώρα ως σημείο στάσης για να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε μεγαλύτερες πόλεις στο νότο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι. Η προσδοκία, πρόσθεσε ο Kirby, είναι ότι οι «ίδιες βάναυσες τακτικές, η ίδια περιφρόνηση για την πολιτική ζωή και τις μη στρατιωτικές υποδομές, πιθανότατα θα συνεχιστούν» καθώς οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές επικεντρώνονται στο Ντονμπάς.

Η ζοφερή εκτίμηση των ΗΠΑ ήρθε εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για την πιθανότητα επίθεσης με χημικά όπλα και καθώς ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, έγινε ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ταξίδι του Νεχάμερ, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Βιέννη, είχε σκοπό να μεταφέρει στον Ρώσο ηγέτη ότι, ηθικά, ο Πούτιν είχε ήδη χάσει τον πόλεμο.

«Αυτή δεν είναι μια φιλική επίσκεψη», είπε ο καγκελάριος σε δήλωση. «Μόλις ήρθα από την Ουκρανία και είδα με τα μάτια μου τα αμέτρητα δεινά που προκάλεσε ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος».

Εν μέσω της παγκόσμιας οργής για τις κατηγορίες ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν φρικαλεότητες με στόχο αμάχους σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο, Γάλλοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου ετοιμάστηκαν να ξεκινήσουν τις σχετικές έρευνες αφότου έφτασαν στην Ουκρανία τη Δευτέρα. Οι εισαγγελείς στη Γαλλία έχουν ξεκινήσει πολλαπλές έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εναντίον Γάλλων υπηκόων εκεί.

Εν μέσω της αιματοχυσίας, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για την υποστήριξη της Ουκρανίας τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει την καταστροφή και να ανοικοδομήσει τους θεσμούς της για ένα πιθανό μεταπολεμικό μέλλον.

Το πρόγραμμα θα παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες, όπως επισκευή υποδομής, απομάκρυνση συντριμμιών και νέους τρόπους δημιουργίας εισοδήματος για όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Ανέφεραν παλαιότερες έρευνες που διαπίστωσαν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να εξαλείψει 18 χρόνια κοινωνικοοικονομικής προόδου στην Ουκρανία εάν δεν επιλυθεί αποφασιστικά και σύντομα.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο διαχειριστής του UNDP, Αχίμ Στάινερ. Οι πρώτες εκτιμήσεις, είπε, «προβλέπουν ότι σχεδόν δύο δεκαετίες κοινωνικοοικονομικής προόδου θα μπορούσαν να χαθούν εάν ο πόλεμος συνεχιστεί - με 9 στους 10 ανθρώπους να κινδυνεύουν να πέσουν στη φτώχεια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ