Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αλλαγή δεδομένων από την επαναπροσέγγιση Δύσης-Τουρκίας-Η αντίδραση της Ελλάδας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαπιστώνουμε μια αλλαγή της στάσης Δυτικών κρατών έναντι της Τουρκίας, με την οποία πλέον έρχονται "κοντά", κάτι το οποίο επισημαίνει σε άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει τα εξής:

"Τα κρυφά και ανοιχτά εμπάργκο που εφαρμόζονται στην Τουρκία στον τομέα της στρατιωτικής άμυνας αίρονται ένα προς ένα. Δυτικές χώρες όπως η Αγγλία και ο Καναδάς, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, άρχισαν να κάνουν ένα βήμα πίσω από τις πολιτικές τους μία προς μία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κυρώσεις για παρέμβαση σε εθνικές αποφάσεις άρχισαν να αίρονται. Ενώ οι ΗΠΑ έκλεισαν το μάτι για νέα F-16, το Ηνωμένο Βασίλειο άρει τον περιορισμό των εξαγωγών. Ο Καναδάς  τέλος ετοιμάζεται να εγκρίνει την πώληση καμερών για τα  τουρκικά drones

Η Τουρκία δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από τις πολιτικές της, επιδεικνύοντας ξεκάθαρη στάση απέναντι στις χώρες που προσπάθησαν να παρέμβουν στις αποφάσεις τηςς σχετικά με τα εθνικά της συμφέροντα , επιβάλλοντας κυρώσεις

Μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, της οποίας η σημασία είναι κατανοητή από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τους συμμάχους της, αίρονται μία προς μία. Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι τα εμπάργκο που εφαρμόστηκαν μετά από εξελίξεις όπως οι επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD στη Συρία, η υποστήριξη που δόθηκε στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Καραμπάχ, το ζήτημα των S-400 και το ζήτημα της Λιβύης ήταν αβάσιμα."

Τα πρώτα βήματα για την άρση των εμπάργκο έγιναν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιταλία.

 ΗΠΑ-Τουρκία

Στις ΗΠΑ παρουσιάστηκε  από το ΥΠΕΞ της χώρας στο Κογκρέσο, η επιστολή που εισηγείται την έγκριση της πρότασης της Τουρκίας για την αγορά νέου τύπου F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16.

Στην επιστολή, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχουν σημαντικά συμφέροντα που υποστηρίζονται από εμπορικούς δεσμούς στον τομέα της άμυνας, στις διμερείς σχέσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματεύσεις για τα F-35 που ξεκίνησαν με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πεντάγωνο αναμένεται να είναι πιο έντονες και προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα.

Μ. Βρετανία- Καναδάς-Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τη Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρους, και με  την Καναδή ομόλογό του, Μέλανι Τζολί. Μετά τη συνάντηση, ο Τρους ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να ξεπεραστεί το πρόβλημα των αδειών εξαγωγής καμερών από τον Καναδά με ανταλλαγή επιστολών. Η καναδική εταιρεία, η οποία επέβαλε εμπάργκο λόγω της χρήσης τουρκικών SİHA κατά τον πόλεμο του Καραμπάχ, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τα εδάφη του, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει εκ νέου την αποστολή τους. 

Γαλλία-Ιταλία-Τουρκία

Το έργο της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας EuroSam και του συστήματος αεράμυνας SAMP/T το 2017, ανεστάλη μετά την έναρξη της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης στη Συρία προς τα τέλη του 2019 από την Τουρκία.

Η μεταβαλλόμενη αντίληψη για την ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να αναβιώσει.

Μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ντράγκι στη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, μια γαλλική αντιπροσωπεία ήρθε στην Τουρκία και πραγματοποίησε συναντήσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Lorenzo Guerini και τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Ben Wallace στην Κωνσταντινούπολη."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε αναφερθεί λεπτομεριακά στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας, με την επισήμανση ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός "Μπόρις  Τζόνσον δίνει κινητήρες για τα τουρκικά αεροσκάφη TFX κινούμενος κατά της Ελλάδος"

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία επανακάμπτει διπλωματικά και  επιχειρεί να επιστρέψει στους κόλπους της Δύσης, χωρίς όμως να κακοκαρδίζει την φίλη της Ρωσία.

Το περίεργο είναι ότι ΗΠΑ-Μ. Βρετανία σε μεγαλύτερο βαθμό και  δευτερευόντως χώρες της ΕΕ δέχονται αυτό το παιγνίδι της Τουρκίας και την επιβραβεύουν.

Είναι αλήθεια ότι ΗΠΑ-Μ. Βρετανία πρωτίστως είναι εκείνες οι οποίες είναι οι πλέον πολέμιες της Ρωσίας και του Πούτιν, ασκώντας φραστικά δριμύτατη κριτική κατά του Ρώσου Προέδρου , βοηθώντας σημαντικότατα στρατιωτικά την Ουκρανία και όντας οι πρώτες που επέβαλλαν σφοδρές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Μετά από αυτό θα αναμέναμε εύλογα Ουάσιγκτον και Λονδίνο να μην ήταν δεκτικές στην τουρκική επαμφοτερίζουσα στάση και να καυτηρίαζαν σφοδρά τη στάση της Άγκυρας, επιπλήττοντας την για το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ η οποία δεν επέβαλλε κυρώσεις στην Ρωσία, δεν κλείνει τον εναέριο χώρο της στη Μόσχα, και το παίζει δίπορτο με τον Πούτιν, επιτρέποντας του να παρακάμψει μέρος από τις οικονομικές κυρώσεις , κάτι το οποίο άλλωστε είχε κάνει στο παρελθόν η Τουρκία με την περίπτωση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και το γνωστό σε όλους θέμα της Halk Bank.

Μάταια όμως. Φαίνεται ότι το "γεωστρατηγικό χωράφι" που λέγεται Τουρκία είναι κάτι το οποίο θέλουν να έχουν υπό την επιρροή τους οι ΗΠΑ και οι λοιπές δυτικές χώρες και για αυτό έχουν επιλεκτική μνήμη αναφορικά με τις κινήσεις της Άγκυρας την τελευταία 6ετία.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κινήσεις Τσαβούσογλου επικεντρώθηκαν  κυρίως σε θέματα άρσης της απομόνωσης της Τουρκίας από τις πολεμικές βιομηχανίες δυτικών κρατών. 

Έτσι η Τουρκία επιχειρεί να πάρει 40  μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ  και να εκσυγχρονίσει 80 του ιδίου τύπου που έχει με την συνδρομή της Ουάσιγκτον, να πάρει  εκ νέου κάμερες από τον Καναδά για τα UAV της, για τις οποίες της είχε επιβληθεί εμπάργκο λόγω της συμμετοχής των τουρκικών  drone στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, να ξεπαγώσει το θέμα προμήθειας αντιαεροπορικών κοινής παραγωγής Γαλλίας-Ιταλίας και να προμηθετεί κινητήρα για το μαχητικό αεροσκάφος της TF-X που κατασκευάζει από την Μ. Βρετανία.

Τελικά, αυτά που θα τα χρησιμοποιήσει η Τουρκία;

Πάντως, όχι κατά του Πούτιν , όπως παραμυθιάζει τους Αμερικανούς-Βρετανούς και λοιπούς Ευρωπαίους.

Αποδέκτης της υπεροξοπλιστικής προσπάθειας της Τουρκίας θα είναι οι όμορες χώρες της με πρώτες και καλύτερες την Ελλάδα και την Κύπρο, η υλοποίηση της "Γαλάζιας Πατρίδας" και η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που τόσο πολύ ονειρεύεται ο Ερντογάν.

Ποιές θα πρέπει να είναι οι ενέργειες της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

Εγρήγορση του λόμπυ μας στις ΗΠΑ και στην Αμερικανική γερουσία για απόρριψη της πώλησης των 40  F-16 στην Τουρκία και εκσυγχρονισμό 80 ήδη υπαρχόντων.

Εάν αυτό δεν γίνει τότε θα πρέπει η πώλησή τους να "σαλαμοποιηθεί", δηλαδή να τεμαχιστεί σε 4 επί μέρους πωλήσεις, οι οποίες χρονικά να επιμηκύνονται σε ορίζοντα δεκαετίας, αναλόγως της στάσης της Τουρκίας έναντι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αλλά και Ελλάδας-Κύπρου.

Κοινώς να επιδιωχθεί από το λόμπυ μας στις ΗΠΑ, η ύπαρξη ρήτρας διασύνδεσης της πώλησης με την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και της στάσης της Τουρκίας έναντι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αφού άπαντες γνωρίζουν το ρόλο της Άγκυρας όλο το προηγούμενο διάστημα και τις "δουλίτσες" που έκανε με τον Πούτιν σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ.


 
 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αγρίεψε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στη διαρροή των Τούρκων περί «ευχαριστιών»: Δεν σας σεβαστήκαμε και ούτε θα σας σεβαστούμε

«Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της...
Κόσμος 0

"Εμετικό" - "Συγνώμη Χριστιανοί": Σάλος με την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από drag queens στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - Τα σχόλια στο διαδίκτυο (Βίντεο)

Η επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε ότι η παράσταση ήταν μια «ερμηνεία του ελληνικού θεού του κρασιού και της...